Rondo - nie rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo - nie rondo

Postprzez miciu10 » piątek 13 marca 2009, 12:40

Witam
W Gdyni przed dworcem głównym PKP jest takie oto skrzyżowanie:
Obrazek
Nie jest ono oznaczone znakiem C12 - ruch okrężny. Jak widać są na nim dwa niewyznaczone pasy ruchu. Ruch praktycznie koncentruje się na tym zatłoczonym kierunku.
Na egzaminie dostałem polecenie zawrócenia na tym skrzyżowaniu. Jechałem od dołu z pasów, które są oznaczone strzałkami w prawo. Ponieważ nie jest ono oznaczone jako rondo wjechałem na nie z lewym kierunkowskazem będąc kawałek za widocznym na zdjęciu trolejbusem wjechałem na prawy pas (cały czas miałem włączony lewy kierunkowskaz) i dalej pojechałem na ten zatłoczony pas (już bez kierunkowskazu). Jadąc dalej prosto też nie używałem kierunkowskazu.
Po egzaminie dowiedziałem się, że popełniłem tutaj błąd związany z używaniem kierunkowskazów, ponieważ powinienem ich tutaj używać jak na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (czyli wjazd na rondo bez kierunkowskazu, a następnie sygnalizowanie prawym kierunkowskazem wyjazd), a ja używałem ich tak jak na skrzyżowaniu z wyspą centralną.
I od tego czasu zastanawiam się czy rzeczywiście popełniłem tam błąd, czy też był to wymysł egzaminatora.
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć kto miał rację.
Aha - błąd ten na szczęście nie miał wpływu na wynik egzaminu.
Pozdrawiam
miciu10

Postprzez cman » piątek 13 marca 2009, 14:16

Tutaj moje wytłumaczenie: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 609#165609 - i dotyczy wszystkich skrzyżowań.
cman

Postprzez Machro » piątek 13 marca 2009, 14:19

Ja mam pytanie: skąd masz takie wyraźne zdjęcie tego ronda? Jest do tego jakaś strona/program z połączeniem przez satelitę? Bo na innych jak Zumi.pl nie ma takiej dokładności.
[18.02.2009] Teoria (+) Plac (+) Miasto (+)
[09.03.2009] Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
[12.03.2009] Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Machro

Postprzez miciu10 » piątek 13 marca 2009, 14:38

cman napisał(a):Tutaj moje wytłumaczenie: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 609#165609 - i dotyczy wszystkich skrzyżowań.

Czyli egzaminator niesłusznie uznał to jako błąd?
miciu10

Postprzez cman » piątek 13 marca 2009, 15:26

Moim zdaniem tak i nawiasem mówiąc obecność znaku C-12 i tak niczego by nie zmieniła.
cman

Re: Rondo - nie rondo

Postprzez megamind » piątek 13 marca 2009, 16:34

miciu10 napisał(a): Jechałem od dołu z pasów, które są oznaczone strzałkami w prawo. Ponieważ nie jest ono oznaczone jako rondo wjechałem na nie z lewym kierunkowskazem będąc kawałek za widocznym na zdjęciu trolejbusem wjechałem na prawy pas (cały czas miałem włączony lewy kierunkowskaz)

Nie wiem czy dobrze zinterpretowałem jak tam jechałeś, ale skoro pojechałeś w prawo /zgodnie z oznakowaniem poziomym w prawo/ z lewym kierunkowskazem a następnie zmieniłeś pas na prawy również z lewym kierunkowskazem to nie było to prawidłowo. Gdybyś wyrysował na zdjęciu twój tor jazdy to można by się odnieść bardziej precyzyjnie.
cman napisał(a):nawiasem mówiąc obecność znaku C-12 i tak niczego by nie zmieniła.

Czy nie należy w obecnej sytuacji traktować tego jak kilka skrzyżowań?
Szkoda, że nie możemy podejrzeć oznakowania pionowego.
megamind

Re: Rondo - nie rondo

Postprzez miciu10 » piątek 13 marca 2009, 20:02

megamind napisał(a):
miciu10 napisał(a): Jechałem od dołu z pasów, które są oznaczone strzałkami w prawo. Ponieważ nie jest ono oznaczone jako rondo wjechałem na nie z lewym kierunkowskazem będąc kawałek za widocznym na zdjęciu trolejbusem wjechałem na prawy pas (cały czas miałem włączony lewy kierunkowskaz)

Nie wiem czy dobrze zinterpretowałem jak tam jechałeś, ale skoro pojechałeś w prawo /zgodnie z oznakowaniem poziomym w prawo/ z lewym kierunkowskazem a następnie zmieniłeś pas na prawy również z lewym kierunkowskazem to nie było to prawidłowo. Gdybyś wyrysował na zdjęciu twój tor jazdy to można by się odnieść bardziej precyzyjnie.
cman napisał(a):nawiasem mówiąc obecność znaku C-12 i tak niczego by nie zmieniła.

Czy nie należy w obecnej sytuacji traktować tego jak kilka skrzyżowań?
Szkoda, że nie możemy podejrzeć oznakowania pionowego.

Oznakowanie pionowe składa się ze znaków dotyczących dróg jednokierunkowych i znaków ustąp pierwszeństwa ewentualnie zakazów lub nakazów skrętu. Na dole przy pasach jest sygnalizacja świetlna. Jak komuś się chce może wpisać na stronie www.pkt.pl adres Gdynia, Dworcowa i poszukać tego skrzyżowania. Na maksymalnym zbliżeniu widać cienie od znaków ustąp.
Na 100% teraz nie pamiętam kiedy włączyłem kierunkowskaz w lewo. Niemniej egzaminatorowi na pewno chodziło o to, że powinienem był stosować kierunkowskazy, tak jak instruktorzy (wraz z panem Dworakiem) uczą przy przejeżdżaniu przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Tymczasem na 100% to skrzyżowanie nie jest tak oznaczone, być może dlatego, że droga z pierwszeństwem to ta najbardziej zatłoczona.
Nie przyczepił się jednak do złego sygnalizowania przed skrzyżowaniem - tam gdzie są te strzałki w lewo.
Stres egzaminacyjny i upływ czasu robią swoje, ale wydaje mi się, że komenda zawróc na tym skrzyżowaniu padła już za tymi światłami przy pasach. Wtedy włączyłem kierunkowskaz w lewo zjechałem na lewy pas, wjeżdżając już na ten krótki kawałek przed wjazdem na drogę z pierwszeństwem zająłem prawy pas(dowolność wyboru pasa po skręceniu na skrzyżowaniu) i z lewym kierunkowskazem wjechałem na ten zatłoczony kierunek. Następnie już bez kierunku opuściłem skrzyżowanie jadąc na wprost. Jak widać, różne podejścia do stosowania kierunkowskazów na skrzyżowaniach oznaczonych znakiem C-12 i nie oznaczonych prowadzą do absurdów.
Pozdrawiam
miciu10

Powrót do Sytuacje na drodze