rozpisywanie goddzin przy dwóch kategoriach

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

rozpisywanie goddzin przy dwóch kategoriach

Postprzez megamind » wtorek 10 marca 2009, 18:00

Zastanawia mnie kwestia dokumentowania zajęć teoretycznych w karcie i na zaświadczeniu w przypadku gdy pacjent robi jednocześnie dwie kategorie np. A i B.
Zgodnie z rozporządzeniem wymagana liczba godzin /przyjmijmy że taką realizuję/ spada dla każdej kat. do 20, w sumie jest więc 40. Karty są dwie, bo dla każdej kat. osobno. Wiadomo, że część zajęć będzie wspólna dla obu kategorii, część oddzielna. Jak wpisywać te godziny? Ile godzin wpisać dla każdej kategorii na zaświadczeniu?
megamind

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 11 marca 2009, 00:57

Ja przyjąłem, że 36 h - przy rozpoczynaniu kursu na kat. A i B.

Skąd 36? 16 +20 =36. Dlaczego... Bo nie liczę pierwszej pomocy - tę prowadzi koleś ze służby zdrowia... i nie sądzę, by kursant musiał 2 razy na jednym kursie tego samego - czyli pp - się uczyć.

Całość rozpisuję na jednej karcie.

Nie upieram się, że to jedyny możliwy i dobry sposób. Tez chętnie poznam zdanie innych instruktorów.
cwaniakzpekaesu

Postprzez megamind » środa 11 marca 2009, 12:18

Na jednej karcie?
Jeśli będziesz jeździł z tą drugą to jak udowodnisz w razie kontroli, że przeprowadziłeś zajęcia teoretyczne?
megamind

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 11 marca 2009, 14:05

Jeśli będziesz jeździł z tą drugą

Megamind, możesz doprecyzować pytanie? Dzięki.
cwaniakzpekaesu

Postprzez megamind » środa 11 marca 2009, 16:24

cwaniakzpekaesu napisał(a):Całość rozpisuję na jednej karcie.

Jasne zaraz doprecyzuję.
Napisz tylko najpierw jak rozpisujesz zajęcia praktyczne. Też na jednej karcie?
megamind

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 11 marca 2009, 22:26

Megamind nie rozpisuję zajęć praktycznych - bo jak już kiedyś tu mówiłem za dychę na godzinę nie jeździłem, nie jeżdżę i jeździć nie będę.

Nawet za 12 zł na rękę nie będę jeździł. Tak samo jak za 19 zł. Minimum 2 dychy na rękę. Taki ze mnie materialista. Z zasadami... :)
cwaniakzpekaesu

Postprzez megamind » czwartek 12 marca 2009, 16:33

Chodzi mi oto, że jeśli kursant robi dwie kategorie musi mieć dwie osobne karty. Jeśli ty wpiszesz całą teorię na jednej to druga jest pusta. Co wtedy w razie kontroli? Przecież zajęcia praktyczne można przeprowadzać po zakończeniu zajęć teoretycznych. Jeśli tych drugich nie ma na jednej z kart, to jest to moim zdaniem problem.
megamind

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 12 marca 2009, 22:26

Kursant ma dwie karty. Teoria jest udokumentowana na jednej (dla A i B), natomiast część praktyczną dokumentuje się osobno dla kat. A i osobno dla kat. B. Podczas jazdy czy to na A czy to na B kursant ma przy sobie obie karty.

Nie twierdzę, że to najlepsze rozwiązanie, ale jak na razie przechodzi. Jeśli Ty lub ktoś inny ma lepszy pomysł chętnie posłucham.
cwaniakzpekaesu

Postprzez megamind » piątek 13 marca 2009, 13:11

No właśnie jeszcze nie mam i dlatego pytam.
Pomyślałem przez chwilę tak:
- przeprowadzę 20 h zagadnień ogólnych /w tym pierwsza pomoc/ i po 10h zagadnień specjalistycznych dla każdej kategorii,
- godziny zajęć ogólnych odnotuję w obu kartach, zajęcia specjalistyczne zgodnie z kategorią.
Problem tylko w tym, że przy łącznej liczbie 40h w każdej karcie wyjdzie tym sposobem po 30. Jak to potem ugryźć wpisując do księgi i na zaświadczeniu?

Może jeszcze ktoś się wypowie. Czyżby nikt więcej nie miał takiego dylematu?

PS
Kolejny wątek wykazujący, że te karty to niewypał.
megamind

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów