Lewy pas

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez rufioo » niedziela 08 marca 2009, 20:54

cman napisał(a):Szczerze mówiąc, to nie wiem jak prościej da się to wytłumaczyć. Przecież jeżeli na prawym pasie ruchu znajduje się coś, cokolwiek, pojazd, pieszy, zepsuty autobus, roboty drogowe, to fizycznie się po prostu nie da jechać bliżej prawej krawędzi jezdni, a skoro się nie da, to znaczy że jazda np. lewym pasem ruchu, jest jazdą możliwie blisko prawej krawędzi - bo bliżej się już nie da.

no to fachura 8)
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Postprzez jarzabek53 » niedziela 08 marca 2009, 21:15

rufioo

Tak. Ale to tylko w teorii. Owszem uduwodniłes ze jedąc lewym pasem mozna jechac mozliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Ale co z tego? Ile to moze trwac? kilka sekund. W ruchu drogowym wszystko dzieje sie dynamicznie. Ja tylko twierdze ze powinno się dążyc do tego by jednak jechac prawym pasem jesli ten jest wolny.

A w naszej dyskusji rozmawialismy o dwóch pasach ruchu i tylko o dwóch pojazdach. Dlatego logiczne było dla mnie ze istnieje mozliwosc zmiany pasa ruchu na prawy dla pojazdu jadącego lewym. Chyba dlatego sie nie dogadalismy.

Rozwazając: jesli jest pusta droga, dwa pasy ruchu i dwa pojazdy. Jeden na lewym pasie ruchu drugi na prawym. Małe natęzenie ruchu.

Czy pojazd na lewym pasie moze jechac równo z pojazdem na prawym pasie, czy moze dąząc do tego by jechac mozliwie blizej prawej krawedzi jezdni, powinien wyprzedzic pojazd jadący prawym pasem, by wjechac na prawy pas?
Mówisz ze lubisz teorie...
jarzabek53

Postprzez kopan » niedziela 08 marca 2009, 22:45

cman napisał(a):
Dlaczego (na jakiej podstawie) druga część art. 16 ust. 4 wyklucza pierwszą część tegoż ustępu?

Cman
przecież napisałem dlaczego

Jak do ciebie to nie trafia to podam przykład inny też obrazujący co należy zrobić w przypadku sprzeczności zapisów z ustawy z zapisami regulującymi zachowanie przy znakach.
Sytuacja jezdnia dwukierunkowa cztery wyznaczone pasy ruchu z tym że trzy w jednym kierunku a jeden w odwrotnym kierunku.

W tym przypadku z artykułu 16. Zgodnie z art. 5.1 musimy odrzucić zapisy.
Art. 16.1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny. (zapis ustawy jest sprzeczny z znakami - odrzucamy)

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni. (zapis ustawy jest sprzeczny z znakami - odrzucamy)

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. (zapis ustawy jest sprzeczny z znakami - odrzucamy)
BO Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Zdanie pierwsze jest sprzeczne z drugim.
Bo w drugim zdaniu mamy uregulowanie na poziomie znaków więc to zdanie stosujemy do opisanej sytacji. - zgodnie z art 5.1.

Na poziomie znaków się okazuje że jednak nie mamy ruchu prawostronnego :wink: i możemy jeździć wszystkimi pasami ruchu :wink:
kopan

Postprzez rufioo » poniedziałek 09 marca 2009, 00:05

jarzabek53 napisał(a):Czy pojazd na lewym pasie moze jechac równo z pojazdem na prawym pasie,

moze
jarzabek53 napisał(a):czy moze dąząc do tego by jechac mozliwie blizej prawej krawedzi jezdni,

powinien ale tylko wtedy kiedy bedzie mial mozliwsc czyli wolny prawy pas obok
jarzabek53 napisał(a):powinien wyprzedzic pojazd jadący prawym pasem, by wjechac na prawy pas?

jesli przepisy mu pozwalaja, to moze wyprzedzic i jak wyzej :)
moze tez omijac i pozniej jak wyzej itd
jarzabek53 napisał(a):Mówisz ze lubisz teorie...

zdecydowanie wole wrecz uwielbiam jezdzic nizeli gadac o jezdzeniu :wink:

posty scalone przez moderatora (ostatni raz...)

kopan napisał(a):4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. (zapis ustawy jest sprzeczny z znakami - odrzucamy)
BO Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

ale tam nadal jest prawa krawedz na tej drodze

kopan napisał(a):Na poziomie znaków się okazuje że jednak nie mamy ruchu prawostronnego :wink: i możemy jeździć wszystkimi pasami ruchu :wink:

znaki nam mowia w tym przypadku, ze jest tam "niesymetryczny podział jezdni dla przeciwnych kierunków ruchu" (sa 3 pasy ruchu dla jednego kierunku i jeden dla drugiego), ale ruch nadal jest prawostronny i jest prawa krawedz
rufioo

Postprzez jarzabek53 » poniedziałek 09 marca 2009, 01:05

rufioo

Rozumiem ze zgadzamy sie w temacie.

Nie zgadzam sie natomiast z interpretacja przepisów wg kopana.
Chociaz jedno mnie zastanawia
kopan napisał(a):Jarząbek narysuj ten pas do skrętu po prawej i sam sobie odpowiesz na pytanie co by było gdyby.
jarzabek53

Postprzez wiesniak » poniedziałek 09 marca 2009, 02:18

Kopan powiedz mi więc, czy na takiej drodze mogę jechać sobie lewym pasem ruchu, a jeśli nie to to uzasadnij przepisami (argumentami w stylu "bo będzie bum" sam się ośmieszysz). Powodzenia.
Obrazek
wiesniak

Postprzez kopan » poniedziałek 09 marca 2009, 18:30

Wieśniak ale po co mam coś ci wyjaśniać w tym konkretnym przypadku.
Przecież jakbyś rozumiał poprzednie moje wyjaśnienia to nie zadawał byś bezsensownych pytań.
Chcesz to sam na podstawie tej fotografiji uzasadnij z pomocą przepisów że się mylę.
Proszę do dzieła. :wink:
kopan

Postprzez wiesniak » poniedziałek 09 marca 2009, 19:42

Po raz chyba 3. w historii na tym forum dostajesz mniej więcej takie pytanie i po raz 3. odwracasz kota ogonem i się wymigujesz od odpowiedzi :lol:.

Ja nie mówię, że się mylisz, ja tylko proszę o prostą odpowiedz: "tak" lub "nie". I jeśli nie, to który przepis tego zabrania. Takie to trudne dla Kopana, który na poprzednich stronach powoływał się na przepisy, których 90% ludzi nigdy nawet nie widziało na oczy? Nie sądzę.
wiesniak

Postprzez kopan » poniedziałek 09 marca 2009, 20:57

To jednak nie na paragrafach , artykułach i pienknej fotografiji się opierasz by pokazać niesłuszność moich poglądów ale idziesz w propagandę.
Do tego zakłamaną propagandę.
Kolego w twoim wydaniu to nic nowego.
Jak niedowidziałeś w poprzednim poście tego zdania to ci tu ponownie przytoczę:
Przecież jakbyś rozumiał poprzednie moje wyjaśnienia to nie zadawał byś bezsensownych pytań.

Więc po co mam się wysilać jak to przelatuje obok ciebie.
kopan

Postprzez wiesniak » poniedziałek 09 marca 2009, 21:06

:lol:
Skończ już z tą farsą, albo niech moderator przeniesie to do tematu "Humor".

Jak niedowidziałeś w poprzednim poście, to napisałem, że
wiesniak napisał(a):Ja nie mówię, że się mylisz

więc nie wiem czemu w ogóle zakładasz, że chcę czegokolwiek dowieść.

"Tak" czy "nie"?
wiesniak

Postprzez scorpio44 » wtorek 10 marca 2009, 18:18

Moderator czyta, czyta, z niepokojem obserwuje, w jakim kierunku zmierza ZNOWU dyskusja i wywody Kopana, i... nawet grzmi! :D Tylko co to da? :D

Kolegów rufioo i jarzabek53 zapraszam do ciekawej lektury z przeszłości (bo zapewne nie znacie poprzednich odcinków Kopanologii):
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 17&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 40&start=0
i dużo, dużo więcej (jakaś część prawdopodobnie wylądowała dawno temu w koszu).

A wątek zostanie otwarty i... będzie cierpliwie czekał, aż kolega Kopan albo logicznie odpowie na pytanie Wieśniaka, albo przyzna się do błędu. Kopan ==> czytałem Twoje wywody uważnie i zapewniam Cię, że pytanie Wieśniaka nie jest bynajmniej bezsensowne, dlatego że z owych wywodów wynika, że na takiej (z rysunku) drodze również można jechać lewym pasem (czyli w tym wypadku pasem dla kierunku przeciwnego). Są tutaj wyznaczone pasy ruchu? Skoro są, to dlaczego Twoje wywody w tej sytuacji miałyby nie mieć zastosowania?
scorpio44

Postprzez wiesniak » wtorek 10 marca 2009, 19:13

No właśnie Kopan już się tu pewnie nie pojawi, bo przecież nie będzie się wysilał, żeby napisać 3 literki, mimo że wysilił się, żeby napisać już 2 posty o tym, że nie będzie się wysilał :). I w sumie nie ma co się dziwić, bo cokolwiek by odpowiedział to zrobi z siebie delikatnie mówiąc głupka. A za jakiś czas... znowu ktoś założy ponowny temat i znowu pojawi się tam Kopan i znowu będzie śmiesznie :).
wiesniak

Postprzez kopan » niedziela 15 marca 2009, 18:41

O dzięki ci opatrzności moderatorska.

Wieśniak
Ja wiem że u was obowiązują inne przepisy stąd dla Ciebie odpowiedź jest jasna może być tylko tak lub nie i jest u was na to jeden paragraf.
Konie i krowy po prawej pojazdy po lewej.
U was na wsi nie ma wyprzedzania krów przez konie i na odwrót o pojazdach nie wspomnę więc nie dziwi mnie twoje pytanie tak lub nie – trzy litery i nic więcej.

Gdybyś rozumiał sens pord to byś nie domagał się odpowiedzi z trzech liter tak lub nie.
Bo odpowiedź prawidłowa jest tak lub nie.
To środkowe to spójnik nie odpowiedź.

Gościu zgodnie z naszym prawem w tej konkretnej sytuacji mają zastosowanie przepisy:
Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
ORAZ przepisy podane przy znaku linia pojedyncza przerywana.
ORAZ wszystkie inne związane z konkretną zaistniałą sytuacją.

Jak chcesz podyskutować to sam przytaczaj przepisy na udowodnienie swojej tezy że jeśli mamy wyznaczone 73 pasy ruchu do jazdy tam to mamy poruszać się prawym pasem ruchu bo to jest możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
I nie mów że się nie da tym prawym bo to się zawsze da tylko korek będzie 73 razy dłuższy niż przy zajmowaniu wszystkich pasów.

Podaj przepis że jak masz prawy pas zajęty to możesz na lewy, lewszy od lewego, lewszy od lewego lewowatego wjechać bo to jest niemożliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
No gościu jest taki przepis czy nie???
No dawaj trzy litery tak – i cytujesz nie - i milczysz. :wink:
Albo nawijasz w znanym stylu.
kopan

Postprzez wiesniak » niedziela 15 marca 2009, 23:32

O, szczerze mówiąc nie spodziewałem się już Kopana w tym wątku... A tu niespodzianka. Tylko mógłbyś jeszcze zrobić niespodziankę i powiedzieć coś konkretnego, a nie po raz kolejny dużo napisać, ale tak, żeby nic nie napisać. Nie wiem czemu ja mam przytaczać jakiekolwiek przepisy, skoro ja tylko zadałem pytanie:
wiesniak napisał(a):czy na takiej drodze mogę jechać sobie lewym pasem ruchu, a jeśli nie to to uzasadnij przepisami

Więc jeśli możesz to się do niego w końcu ustosunkuj, a jeśli nie potrafisz, to łaskawie przestań się udzielać na tym forum, bo nie wiem czemu ktokolwiek miałby brać pod uwagę wywody osoby, która nie umie wytłumaczyć, jak należy się zachowywać w absolutnie podstawowej sytuacji w ruchu drogowym.

A wycieczki osobiste sobie daruj, bo nie sądzę, żeby miały coś wspólnego z tematem.
wiesniak

Postprzez rufioo » poniedziałek 16 marca 2009, 00:37

kopan napisał(a):Jak chcesz podyskutować to sam przytaczaj przepisy na udowodnienie swojej tezy że jeśli mamy wyznaczone 73 pasy ruchu do jazdy tam to mamy poruszać się prawym pasem ruchu bo to jest możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
I nie mów że się nie da tym prawym bo to się zawsze da tylko korek będzie 73 razy dłuższy niż przy zajmowaniu wszystkich pasów.

art.16 :wink:
a da sie tylko po co? jak nikt nie nakazuje jechac prawym pasem..
mamy jechac mozliwie blisko prawej krawedzi przeca

kopan napisał(a):Podaj przepis że jak masz prawy pas zajęty to możesz na lewy, lewszy od lewego, lewszy od lewego lewowatego wjechać bo to jest niemożliwie blisko prawej krawędzi jezdni.

pamietaj ze to wszystko zalezy od sytuacji
po prawej wolne, to do prawej krawedzi lub z lewszego na lewy :)
po prawej zajete, to mozliwie blisko prawej to lewym (nawet tym lewszym od lewego :) byle po prawej bylo zajete :wink:
rufioo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze