problematyczne skrzyzowanie we Wro

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

problematyczne skrzyzowanie we Wro

Postprzez sagit » niedziela 01 marca 2009, 22:04

witam po raz pierwszy,
mam z moja luba spor na temat skrzyzowania przez ktore czesto przejezdzamy
sytuacja jak na obrazku, droga dwujezdniowa z wydzielonym torowiskiem, przecina ja droga jednojezdniowa

http://img4.imageshack.us/my.php?image=skrzyzowanie.gif

ja uwazam, ze nie mozna skrecic w lewo, maj law uwaza, ze tak

btw: skrzyzowanie uruchomiono na czas remontu innej ulicy, od pewnego czasu bylo zamkniete tzn. zakaz jazdy z podporzadkowanej na wprost, tylko mozliwy skret w prawo

btw2: opini juz mamy od groma wiec prosze o sensowne uzasadnianie opinii :wink:

btw3: pocztytalem troche i niby nie mam racji jednak zdroworozsadkowo uwazam, ze mam :twisted:

btw4: jako, ze robi sie z tego honorowy spor z moja kobieta poprosze o interpretacje wroclawska drogowke :P

pozdro
sagit

Postprzez marcin.pl » niedziela 01 marca 2009, 22:13

Z każdej strony masz zakaz skrętu w lewo (chyba, bo jakbyś znaki narysował zgodnie z kierunkiem jazdy na danej jezdni byłoby lepiej odczytać). To gdzie tu problem? Nie ma mozliwości skrętu w lewo na tym skrzyzowaniu.
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez sagit » niedziela 01 marca 2009, 22:31

no wlasnie, nieszczesny opis znaku B-21 i jego stosowania z rozporzadzenia:
"Znaki:
1) B-21 "zakaz skręcania w lewo",
2) B-22 "zakaz skręcania w prawo"
zabraniają skręcania w kierunku wskazanym na znaku; ponadto znak B-21 zabrania zawracania.
2. Zakazy wyrażone znakami B-21 i B-22 obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. Znaki B-21 i B-22 znajdujące się w obrębie skrzyżowania dotyczą tylko najbliższej jezdni, przed którą zostały umieszczone."

gdyby nie ust. 3 to nie byloby watpliwosci :twisted:
sagit

Postprzez revrest » niedziela 01 marca 2009, 22:32

Wiem, że macie jak od groma opinii, ale sam zastanawiam się jak na takim skrzyżowaniu można pojechać. Niby jest ten zakaz skrętu w lewo, ale czy on czasem nie dotyczy tylko jezdni przed wysepką? Wtedy można by skręcić w lewo... Ale
quote]niby nie mam racji jednak zdroworozsadkowo uwazam, ze mam[/quote]
No właśnie... Dlatego dołączam się do twojej prośby.

Swoją drogą u mnie w mieście jest taka sytuacja, że jest zakaz skrętu w lewo (za znakiem, po lewej stronie jest dojazd do obiektu przy drodze - konkretnie do placu budowy i skrzyżowanie to raczej nie jest). A na skrzyżowaniu do którego ten znak się odnosi jest nakaz skrętu w lewo lub w prawo. I to też jest trochę bez sensu.

edit: o to mi chodziło

edit2: trochę przemyślałem i uważam, że w przykładzie, który napisałem trzeba polegać na zdrowym rozsądku, a w twoim - na przepisach. obstawiam, że skręcić można

edit3: tak sobie myślę, że jednak zdroworozsądkowo też można skręcić. :P Popatrz na to z tej strony: skoro kierujący pojazdem u dołu może skręcić w prawo, to dlaczego kierujący pojazdem u góry nie mógłby skręcić w lewo żeby wjechać na tą samą jezdnię? sygnalizator jest kolizyjny, oboje wjeżdżają w ruch zamknięty, układ drogi z pierwszeństwem normalny. teraz dla mnie to już jest oczywiste, że skręcić można (w świetle przepisów - jak pisałem ten post to nie byłem pewny, czy mam racje odnośnie tej wysepki, ale ust. 3 chyba wyjaśnia sprawę). Mam nadzieję, że się nie mylę, ale jak coś to proszę o korektę i jakbyś mógł rozwinąć (napisać czemu uważasz, że można)?
19.02.2009r. - teoria +
28.02.2009r. - praktyka +
revrest

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 marca 2009, 15:06

A czy łącznik między jezdniami jest na tyle szeroki, by skręt w lewo nie utrudniał ruchu? (bo gdy z obu stron naprzeciw jadą i ktoś będzie chciał skręcić w lewo, to jeśli jest zbyt wąsko i zjechanie w stronę osi jezdni nie umożliwi innym przejazdu, to zablokuje przejazd osobom za nim chcącym jechać prosto)

Moim zdaniem - jeśli zakaz skrętu w lewo stoi tam, gdzie jest na rysunku - można uznać, że znajduje się w obrębie skrzyżowania.

I wtedy można skorzystać z tego:
3. Znaki B-21 i B-22 znajdujące się w obrębie skrzyżowania dotyczą tylko najbliższej jezdni, przed którą zostały umieszczone

Co umożliwiałoby skręcenie w lewo na drugiej jezdni.

Masz może zdjęcie tego skrzyżowania, jak to wygląda z tym torowiskiem na środku?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 marca 2009, 15:29 przez ale-fajnie, łącznie zmieniany 1 raz
ale-fajnie

Postprzez bruno666 » poniedziałek 02 marca 2009, 15:20

ale-fajnie napisał(a):I wtedy można skorzystać z tego:
3. Znaki B-21 i B-22 znajdujące się w obrębie skrzyżowania dotyczą tylko najbliższej jezdni, przed którą zostały umieszczone

Co umożliwiałoby skręcenie w lewo na drugiej jezdni.

Nie można. Te znaki nie znajdują się w obrębie skrzyżowania, ale przed nim.
...
bruno666

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 marca 2009, 15:26

A gdzie by musiały stać, żeby znaleźć się w obrębie skrzyżowania? :?: Jesteś w stanie umieścić go w innym miejscu na skrzyżowaniu tak, żeby dotyczył TYLKO 1. jezdni? Wpakujesz go na jezdnię?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 marca 2009, 15:32 przez ale-fajnie, łącznie zmieniany 1 raz
ale-fajnie

Postprzez bruno666 » poniedziałek 02 marca 2009, 15:32

Nigdzie nie powinien stać. Jeśli zakaz skrętu miałby dotyczyć tylko pierwszej jezdni, powinien stać przed skrzyżowaniem C6, a w obrębie skrzyżowania między jezdniami C7.
...
bruno666

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 marca 2009, 15:36

Czyli nieprecyzyjnie użyty znak zakazu?

Ale i tak ponawiam pytanie. Gdzie ustawiłbyś ten znak, żeby dot. tylko 1. jezdni i w Twoim przekonaniu znajdował się w obrębie skrzyżowania?

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... ic&t=31917 - tu dyskusja na temat tego samego skrzyżowania. Niektórzy toczą spór nawet o to, czy drogę można uznać za dwujezdniową.
ale-fajnie

Postprzez bruno666 » poniedziałek 02 marca 2009, 15:46

ale-fajnie napisał(a):Czyli nieprecyzyjnie użyty znak zakazu?

Rysunekj jest dość niedokładny, znaki nie są odrócone i nie mam pewności jak to wygląda w rzeczywistości.
Może być, że znak jet dobrze użyty. W tym przypadku jest to po prostu zakaz skrętu w DROGĘ po lewej stronie.
Ewentualnie jeśli miałby być to tylko zakaz wjazdu "pod prąd" to należało użyć znaków nakazu.

ale-fajnie napisał(a):Ale i tak ponawiam pytanie. Gdzie ustawiłbyś ten znak, żeby dot. tylko 1. jezdni i w Twoim przekonaniu znajdował się w obrębie skrzyżowania?

Ale co się tak czepiłeś, że ma stać w obrębie skrzyżowania i dotyczyć jezdni, która jest już za nim? :wink:

Jeszcze raz powtarzam:
1. Jesli zakaz ma dotyczyć tylko tego, żeby nie jechać pod prąd - powinny być znaki nakazu.
2. Jeśli ma dotyczyć całej drogi po lewej, to znak jest dobrze użyty - zakaz skrętu w lewo.

Co do linku do ifp, to ja z policjantami nie dyskutuję. :twisted:
...
bruno666

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 marca 2009, 15:51

Ale co się tak czepiłeś, że ma stać w obrębie skrzyżowania i dotyczyć jezdni, która jest już za nim?

Ale powiedzmy, że nie ma tam torów, jest sobie trawka, itd. - to jeśli na niej ustawisz znak, to to dalej nie będzie w obrębie skrzyżowania, jeśli w ten sposób rozumujemy.
skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

Nikt Ci nie każe z nimi dyskutować, poczytaj sobie.
ale-fajnie

Postprzez remikoli » poniedziałek 02 marca 2009, 18:31

Po pierwsze rysunek jest mało dokładny.Najważniejszą rzeczą jest ustalenie gdzie stoi znak.Jeżeli w obrębie skrzyżowania czyli np między chodnikiem a jezdnią to zakaz dotyczy tylko pierwszej jezdni,natomiast jeśli znak ustawiony jest przed skrzyżowaniem,a właściwie początkiem skrzyżowania to dotyczy całego skrzyżowania i jest zakaz skrętu w prawo na całym skrzyżowniau.
remikoli

Postprzez rufioo » poniedziałek 02 marca 2009, 23:27

tam sa zakazy przed skrzyzowaniem i go dotycza
kto wygral?? :)
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Postprzez ella » poniedziałek 02 marca 2009, 23:39

Gdyby zakaz skrętu w lewo miał dotyczyć tylko pierwszej jezdni to wcale nie musiałoby go tam być. Bowiem w lewo jest zakaz wjazdu.
ella
Moderator

Postprzez rufioo » poniedziałek 02 marca 2009, 23:47

a po co zakazywac skretu w lewa jezdnie??!!!!
no juz ten zakaz wjazdu i tak to nadgorliwosc...
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze