Wiarygodność oceny OSK/wątek oddzielony

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Wiarygodność oceny OSK/wątek oddzielony

Postprzez ola123 » piątek 23 stycznia 2009, 01:00

Hm... czemu czytając ostatnie 3 strony postów mam wrażenie, że niektóre OSK same sobie robią reklamy? A może to dziwny zbieg okoliczności? Takie nagromadzenie nazw 3 szkół, gdzie piszą nowe profile, których liczba postów nie przekracza 10, a czasem równa się po prostu 1?
Jak tak dalej będzie, to ów szkoły będą niewiarygodne i znajdą się na czarnej liście tych, co to czytają i szukają OSK. A zaliczać się do nich będą:
- Auto-Top Czubaj&Kurek
- LOK
- Stach
ola123

Postprzez Topek » niedziela 08 lutego 2009, 14:50

ola123 napisał(a):Hm... czemu czytając ostatnie 3 strony postów mam wrażenie, że niektóre OSK same sobie robią reklamy? A może to dziwny zbieg okoliczności? Takie nagromadzenie nazw 3 szkół, gdzie piszą nowe profile, których liczba postów nie przekracza 10, a czasem równa się po prostu 1?
Jak tak dalej będzie, to ów szkoły będą niewiarygodne i znajdą się na czarnej liście tych, co to czytają i szukają OSK. A zaliczać się do nich będą:
- Auto-Top Czubaj&Kurek
- LOK
- Stach

Jak mniemam tylko na Twojej ubzduranej czarnej liście O.o Do tych szkół chodzi masę osób, są znane i niedziwne, że często się o nich pojawiają opinie. A posty to niby jaki wyznacznik? Większość rejestruje się tylko po to, by napisać dwa słowa, a po zdanych egzaminach większość odchodzi. Sama zastanów się jakie bzdury piszesz.
Topek

Postprzez jarmal » poniedziałek 09 lutego 2009, 10:33

Topek napisał(a):
ola123 napisał(a):Hm... czemu czytając ostatnie 3 strony postów mam wrażenie, że niektóre OSK same sobie robią reklamy? ...

Jak mniemam tylko na Twojej ubzduranej czarnej liście O.o Do tych szkół chodzi masę osób, są znane i niedziwne, że często się o nich pojawiają opinie. A posty to niby jaki wyznacznik? Większość rejestruje się tylko po to, by napisać dwa słowa, a po zdanych egzaminach większość odchodzi. Sama zastanów się jakie bzdury piszesz.

Przeciez to jak najbardziej naturalne, że widząc entuzjastyczny komentarz od kogoś kto tylko wystawił 1 komentarz zachodzi podejrzenie, że wystawiony jest przez osobę z ośrodka. Nikt tu nie zarzuca nikomu oszustwa ale takie komentarze trzeba jednak traktować z rezerwą.
jarmal

Postprzez angelika » poniedziałek 09 lutego 2009, 11:14

owszem zamieściłam jeden post, bo pomyślałam, że może będę komuś pomocna.... Poprzez posty zamieszczone na tym forum dokonałam wyboru ośrodka.... Ludzie więcej wiary!!! Jutro odbieram prawo jazdy :D:D:D:D
angelika

Postprzez Topek » poniedziałek 09 lutego 2009, 11:26

jarmal napisał(a):
Przeciez to jak najbardziej naturalne, że widząc entuzjastyczny komentarz od kogoś kto tylko wystawił 1 komentarz zachodzi podejrzenie, że wystawiony jest przez osobę z ośrodka. Nikt tu nie zarzuca nikomu oszustwa ale takie komentarze trzeba jednak traktować z rezerwą.

Dla mnie to nienaturalne na forum, gdzie większość użytkowników nigdy nie przekracza 5 postów. Zostawcie ludziom ocenę wiarygodności zamiast tworzyć jakieś absurdalne czarne listy.
Topek

Postprzez Pinhead » niedziela 22 lutego 2009, 12:42

Danych osobowych to według prawa w ogóle nie wolno bez zgody upubliczniać więc dziwie się że jeszcze nie zostało to zakazane w regulaminie forum. Inna sprawa że ocena OSK jest tak naprawde oceną subiektywną kursanta który nie jest na tyle kompetentny aby ocenić jakość nauczania. Może być ośrodek gdzie panuje super miła atmosfera, pełen luzik ale uczy beznadziejnie. Lub odwrotnie czyli poziom nauczania wysoki ale mniejszy luz i większa presja na przyswajanie wiedzy. Zresztą są przecież prowadzone statystyki na podstawie których łatwo dojść do wniosków jaka szkołe wybrać pod względem efektywności nauczania (np. http://www.dziennikpolski24.pl/?id=573 ) i chyba jest to bardziej wiarygodne niż oceny kursantów przeplatane spamem reklamowym zdesperowanych właścicieli OSK.
Pinhead

Postprzez kiora » niedziela 01 marca 2009, 18:10

Ale spójrzcie na to wszystko z innej perspektywy.
Gdzie użytkownicy mają nastukać taką ilość postów aby być wiarygodnymi ?
Poza tym liczba postów nie zawsze jest wyznacznikiem rzeczywistości.
Z reguły osoby pojawiające się na forum trafiają tutaj z jednego powodu-szukając opinii, bądź udzielając ją na temat danego ośrodka.
Na forum jest niezbyt wiele tematów aby każdy mógł się z nich wypowiadać.
Poza tym od ilu postów użytkownik staje się osobą spoza ośrodka, która chce reklamować swój ośrodek?
kiora

Postprzez cman » niedziela 01 marca 2009, 18:32

kiora napisał(a):Gdzie użytkownicy mają nastukać taką ilość postów aby być wiarygodnymi ?

W tematach związanych z ruchem drogowym? Z niejasnymi, wątpliwymi i ciekawymi sytuacjami drogowymi lub przepisami?
No chyba, że wszyscy z tymi pojedynczymi postami mieli tak znakomite kursy, że wszystkie przepisy i sytuacje drogowe to dla nich pestka.
cman

Postprzez kiora » niedziela 01 marca 2009, 18:49

cman napisał(a):
kiora napisał(a):Gdzie użytkownicy mają nastukać taką ilość postów aby być wiarygodnymi ?

W tematach związanych z ruchem drogowym? Z niejasnymi, wątpliwymi i ciekawymi sytuacjami drogowymi lub przepisami?
No chyba, że wszyscy z tymi pojedynczymi postami mieli tak znakomite kursy, że wszystkie przepisy i sytuacje drogowe to dla nich pestka.

Wiesz...wydaje mi się, że nie kazdy potrzebuje się ciągle o coś dopytywać tylko dlatego aby nastukać kilka postów.

Oczywiście zgodzę się, ze wielu posiadających jeden czy dwa posty to reklamowcy, ale pamiętajmy, że nie wszyscy :wink:
kiora

Powrót do Szkolenie kierowców