Wprowadzenie w błąd podczas przygotowania do jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wprowadzenie w błąd podczas przygotowania do jazdy

Postprzez Magis » wtorek 24 lutego 2009, 17:59

Pytanie moje brzmi następująco:
Czy egzaminator może podczas przygotowania do jazdy wprowadzić w błąd zdającego, który prawidłowo wykonał polecenia?
Sytutacja wyglądała dokładnie tak, że zdający wskazał zbiornik płynu hamulcowego, po czym egzaminator zaprzeczył żeby to był takowy. Wówczas zdąjcy wskazał wszyskie elementy pod maską jeszcze raz w sposób identyczny. Okazało się że zdający wskazał dwa razy te same elementy i dwa razy poprawnie. Egzaminator zapytany dlaczego za pierwszym razem zarzucił pomyłkę wytłumaczył się...
tym że zdający wydawał się niepewny swojej wiedzy.
Jeszcze raz pytanie: Czy takie postępowanie jest dopuszczalne i czy mogłoby stanowić podstawę do odwołania?
Dzięki za odpowiedzi.
Magis

Postprzez skov » wtorek 24 lutego 2009, 18:21

jaki był wynik egzaminu.......i przyczyna wyniku negatywnego?
Pytanie zasadnicze - czy to był twój egzamin? Czy relacja?
skov

Postprzez ale-fajnie » wtorek 24 lutego 2009, 18:42

§ 11. Podczas egzaminu praktycznego:
1) na placu manewrowym zadania egzaminacyjne powinny być wykonywane w kolejności określonej w tabeli 2 lub 5;
2) w ruchu drogowym w zakresie prawa jazdy kategorii A, A1 lub B1 egzaminator ocenia wykonanie zadań egzaminacyjnych z innego pojazdu egzaminacyjnego, jadącego za osobą egzaminowaną, mając zapewnioną możliwość porozumiewania się z nią drogą radiową, z zastrzeżeniem pkt 4;
3) egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego; polecenia te nie mogą być sprzeczne z obowiązującymi na drodze zasadami ruchu lub stwarzać możliwości zagrożenia jego bezpieczeństwa;
4) w przypadku kiedy pojazd egzaminacyjny dla kategorii B1 prawa jazdy umożliwia przebywanie egzaminatora w pojeździe, egzamin ten przeprowadza się w sposób określony dla kategorii B prawa jazdy.

Nie mogę znaleźć niczego, z czego by wynikało, że egzaminator nie może w ten sposób sprawdzać, czy egzaminowany jest pewny swojej odpowiedzi. Równie dobrze można by zabronić pytań "Czy jest pan pewien?", bo równie dobrze mogą naprowadzić na to, co zrobiło się źle, jak i utrudnić sprawę osobom niepewnym swojej wiedzy i niezdecydowanym.
Nie ma też jednak postaw do tego, żeby egzaminator miał kazać wykonywać ponownie poprawnie wykonywane zadanie. To tak, jakby kazać osobie egzaminowanej jeszcze raz ruszać pod górkę, bo wyglądała, jakby się modliła, żeby jej wyszło i to mógł być przypadek :D

Jednak może lepiej niech wypowie się jakiś egzaminator, bądź instruktor.
ale-fajnie

Postprzez mihauu » wtorek 24 lutego 2009, 19:26

... a jak egzaminator odpowie na pytanie zadane przez osobę egzaminowaną (nie związane zupełnie z egzaminem) i podczas tej odpowiedzi osoba egzaminowana popełni błąd, to można się odwołać, bo np. to rozproszyło tę osobę?

.. a jak egzaminator ziewnie to można się odwołać, że ręką zasłaniając buzię zasłonił również kawałek szyby i ktoś nie zauważył pieszego?

Ludzie, bądźcie poważni!
mihauu

Postprzez agniesiaa90 » wtorek 24 lutego 2009, 19:28

zdarzaja sie czesto takie przypadki... jezeli nie oblał go za to to poprostu chcial sprawdzic czy osoba jest pewna tego co mowi

ja na egzaminie w czasie sprawdzania swiateł mialam taka sytuacje ze po sprawdzeniu wyszystkich(naprawde wszystkich) swiateł egzaminator pyta mnie sie czy sprawdziłam awaryjne no to ja ze tak a on do mnie "prosze ze mnie głupka nie robic i jeszcze raz pokazac" pokazalam i tyle choc wiem ze mialam racje bo wlaczalam je napewno
agniesiaa90

Postprzez Magis » wtorek 24 lutego 2009, 19:56

skov napisał(a):Pytanie zasadnicze - czy to był twój egzamin? Czy relacja?

Nie mój.

mihauu napisał(a):... a jak egzaminator odpowie na pytanie zadane przez osobę egzaminowaną (nie związane zupełnie z egzaminem) i podczas tej odpowiedzi osoba egzaminowana popełni błąd, to można się odwołać, bo np. to rozproszyło tę osobę?

.. a jak egzaminator ziewnie to można się odwołać, że ręką zasłaniając buzię zasłonił również kawałek szyby i ktoś nie zauważył pieszego?

Nie widzę analogii. Przyczyną wyniku negatywnego nie było w opisywanym przeze mnie przypadku nieprawidłowe wykonanie zadania nr1.
Magis

Postprzez mihauu » wtorek 24 lutego 2009, 20:02

Magis napisał(a):Nie widzę analogii. Przyczyną wyniku negatywnego nie było w opisywanym przeze mnie przypadku nieprawidłowe wykonanie zadania nr1.

To po co o tym piszesz? Napisz lepiej o tym co było wykonane nieprawidłowo!
mihauu

Postprzez Magis » wtorek 24 lutego 2009, 20:29

mihauu napisał(a):To po co o tym piszesz? Napisz lepiej o tym co było wykonane nieprawidłowo!

A jaki to ma związek z tematem. Mnie interesuje wyłącznie kwestia zachowania egzaminatora w opisanej sytuacji.
Magis

Postprzez mihauu » wtorek 24 lutego 2009, 20:40

Zachowanie egzaminatora prawidłowe, chyba, że w tym czasie miał czapkę na uszach, to można się odwołać, bo mógł niedosłyszeć...

żenujące jest to, że ktoś szuka winy nie w sobie, ale w kim innym...
mihauu

Postprzez skov » wtorek 24 lutego 2009, 20:45

zdająca/y ma zaprezentować że potrafi sprawdzić a egzaminator ma to ocenić . Ocenił pozytywnie .

mihauu napisał(a):żenujące jest to, że ktoś szuka winy nie w sobie, ale w kim innym...

to już taka ludzka przypadłość...
skov

Postprzez qad » wtorek 24 lutego 2009, 21:06

Żenujące jest to, że egzaminator usłyszał poprawną odpowiedz a mimo wszystko powiedział, że była to odpowiedź błędna.
Co, nastęopnym razem każe się przesiąść w środku miasta, żeby sprawdzic czy egzaminowany jest pewien że nie popełnił błędu i odmówi przesiadki?
qad

Postprzez Magis » wtorek 24 lutego 2009, 21:36

mihauu napisał(a):Zachowanie egzaminatora prawidłowe, chyba, że w tym czasie miał czapkę na uszach, to można się odwołać, bo mógł niedosłyszeć...

żenujące jest to, że ktoś szuka winy nie w sobie, ale w kim innym...

Wskaż mi miejsce, w którym zasugerowałem chociaż że wina negatywnego wyniku leży po strone egzaminatora.
Magis

Postprzez ajatollah » wtorek 24 lutego 2009, 22:06

może trochę podpuszczać
- dojeżdżałem do skrzyżowania z sygnalizacją bezkolizyjną, dostaję polecenie- proszę skręcić w lewo lub jeśli będzie możliwość proszę zawrócić"
łatwo się wtedy machnąć, bo akurat tam wielu zawraca.
ajatollah

Postprzez viera » wtorek 24 lutego 2009, 22:12

ajatollah napisał:
dojeżdżałem do skrzyżowania z sygnalizacją bezkolizyjną,

Co to jest za sygnalizacja bo nie mogę za cholere jej znaleść w PRD
viera

Postprzez ajatollah » wtorek 24 lutego 2009, 22:16

Skrzyżowanie bezkolizyjne
o to mi chodziło;]
http://img244.imageshack.us/img244/9929/dk1444fh.jpg
ajatollah

Następna strona