gdzie powinnam stanąć zawracając

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

gdzie powinnam stanąć zawracając

Postprzez Betinka26 » piątek 20 lutego 2009, 10:38

cześć forum

powiedźcie gdzie zgodnie z przepisami powinnam stanąć chcąc zawrócić na skrzyżowaniu (bez świateł) (patrz rysunek)

ja jestem samochodem C i czy powinnam stanąć w pozycji 1 czy 2?
Obrazek

pzdr
Beti
Betinka26

Postprzez nmc_zmc » piątek 20 lutego 2009, 11:23

i jedno i drugie jest zgodne z prawem jednak (zależnie od dostępności miejsca na danym skrzyżowaniu) wygodniej jest w pozycji 2 i robi się mniejsze zamieszanie
19 VIII 2008 - pierwsza jazda
2 X 2008 - teoria ( + ) plac ( + ) miasto ( - )
24 XI 2008 - plac ( + ) miasto ( + )
112 dni - 1385zł
nmc_zmc

Postprzez Betinka26 » piątek 20 lutego 2009, 12:20

a mi się właśnie wydawało że zgodne z prawem, chociaż mniej praktyczne jest wjechanie na pole nr 1 - mówią o tym jakieś przepisy??
Betinka26

Postprzez kthxb » piątek 20 lutego 2009, 13:05

To zależy, bo jeżeli ten pas na którym się znajduje pojazd C jest przeznaczony tylko do zawracania to nr 2. Jeżeli nie, to powinnaś jechać 1.
kthxb

Postprzez nmc_zmc » piątek 20 lutego 2009, 13:47

kthxb napisał(a):To zależy, bo jeżeli ten pas na którym się znajduje pojazd C jest przeznaczony tylko do zawracania to nr 2. Jeżeli nie, to powinnaś jechać 1.
Dlaczego powinna jechać 1??

Jeżeli jest dość dużo miejsca żeby zmieścić się zawracając zaraz za pasem zieleni i jednocześnie było miejsce dla A i B to nie widzę powodów dla których trzeba by było jechać szeroko. Robi się tylko zbędne zamieszanie, można zmylić innych kierowców i zakorkować skrzyżowanie. Mimo to jest to zgodne z prawem.

W którymś z podobnych postów podawałem linka do filmu z cyklu "Jedź bezpiecznie" o zawracaniu na przełączkach. Prowadzący wyraźnie zaznaczył, że oba sposoby są zgodne z prawem i dozwolone jednak wygodniej i kulturalniej jest pojechać wąsko przy lewej krawędzi (na obrazku 2)
112 dni - 1385zł
nmc_zmc

Postprzez Betinka26 » piątek 20 lutego 2009, 14:19

a gdyby skrzyżowanie wyglądało tak to gdzie ma stanąć samochód C chcąc skręcić w lewo i gdzie ma stanąć chcąc zawrócić

Obrazek
Betinka26

Postprzez kthxb » piątek 20 lutego 2009, 14:35

Sorry ale ja centymetra w oczach nie mam, a wszystko zależy od tego jak duże jest to skrzyżowanie i jak duże będą pojazdy. Na pierwszym egzaminie pojechałem sobie blisko lewej i zostałem oblany, pomimo tego iż jak ktoś już kiedyś się wypowiadał mogę zawrócić blisko lewej lub prawej. Na drugim pojechałem blisko prawej i było dobrze. Więc jeżeli autorka posta zdaje i będzie zawracać na tego typu skrzyżowaniu z możliwością skrętu w lewo niech pojedzie lewą skoro jest zgodne z przepisami i napisze posta czy zdała.
kthxb

Postprzez Betinka26 » piątek 20 lutego 2009, 14:48

kthxb napisał(a):Sorry ale ja centymetra w oczach nie mam, a wszystko zależy od tego jak duże jest to skrzyżowanie i jak duże będą pojazdy. Na pierwszym egzaminie pojechałem sobie blisko lewej i zostałem oblany, pomimo tego iż jak ktoś już kiedyś się wypowiadał mogę zawrócić blisko lewej lub prawej. Na drugim pojechałem blisko prawej i było dobrze. Więc jeżeli autorka posta zdaje i będzie zawracać na tego typu skrzyżowaniu z możliwością skrętu w lewo niech pojedzie lewą skoro jest zgodne z przepisami i napisze posta czy zdała.

autorka tego posta już ma prawo jazdy :-)
tylko wczoraj miała taką sytuacje na drodzę jak na pierwszym rysunku (pojazd C) i ustawiła się na pozycji 1 i pan z pojazdu B mnie obtrąbił bo na pozycję 2 wjechał inny samochód który jechał za mną i też chciał zawracać

i mi sie wydaje że jechałam zgodnie z przepisami i też na niego zatrąbiłam :-)
Betinka26

Postprzez nmc_zmc » piątek 20 lutego 2009, 15:29

Betinka26 napisał(a):
kthxb napisał(a):Sorry ale ja centymetra w oczach nie mam, a wszystko zależy od tego jak duże jest to skrzyżowanie i jak duże będą pojazdy. Na pierwszym egzaminie pojechałem sobie blisko lewej i zostałem oblany, pomimo tego iż jak ktoś już kiedyś się wypowiadał mogę zawrócić blisko lewej lub prawej. Na drugim pojechałem blisko prawej i było dobrze. Więc jeżeli autorka posta zdaje i będzie zawracać na tego typu skrzyżowaniu z możliwością skrętu w lewo niech pojedzie lewą skoro jest zgodne z przepisami i napisze posta czy zdała.

autorka tego posta już ma prawo jazdy :-)
tylko wczoraj miała taką sytuacje na drodzę jak na pierwszym rysunku (pojazd C) i ustawiła się na pozycji 1 i pan z pojazdu B mnie obtrąbił bo na pozycję 2 wjechał inny samochód który jechał za mną i też chciał zawracać

i mi sie wydaje że jechałam zgodnie z przepisami i też na niego zatrąbiłam :-)

Jechałaś zgodnie z przepisami ale jak sama widzisz wprowadziło to sporo zamieszania. Kierowca jadący za tobą pewnie myślał że skoro jedziesz na środek skrzyżowania to nie zawracasz tylko skręcasz w lewo i on chcąc zawrócić pojechał przy wysepce blokując ciebie z kolei ty zablokowałaś kierowce B
112 dni - 1385zł
nmc_zmc

Postprzez kthxb » piątek 20 lutego 2009, 15:57

Ja byłem uczony że w tej sytuacji blisko prawej. Na egzaminie to się potwierdziło, a budrel się robi wtedy jak ktoś szuka dziury w całym i zawraca blisko lewej - bo mu wolno.
kthxb

Postprzez Betinka26 » piątek 20 lutego 2009, 16:10

ale w drugiej sytuacji (obrazek nr2) gdybym chciała skręcać w lewo lub zawracać (a nie było by żadnego znaku wskazującego gdzie mam się ustawić jeśli chce skręcać w lewo) to powinnam stanąć w pozycji 2 tak?
Betinka26

Postprzez nmc_zmc » piątek 20 lutego 2009, 16:12

kthxb napisał(a):Ja byłem uczony że w tej sytuacji blisko prawej. Na egzaminie to się potwierdziło, a budrel się robi wtedy jak ktoś szuka dziury w całym i zawraca blisko lewej - bo mu wolno.
Widocznie zawracałeś na skrzyżowaniu na którym takie zawracanie utrudniało w jakiś sposób ruch innym kierowcom.

Betinka26 napisał(a):ale w drugiej sytuacji (obrazek nr2) gdybym chciała skręcać w lewo lub zawracać (a nie było by żadnego znaku wskazującego gdzie mam się ustawić jeśli chce skręcać w lewo) to powinnam stanąć w pozycji 2 tak?

W takim wypadku(skręt w lewo) jedziesz do środka skrzyżowania tak żeby umożliwić skręcenie w lewo panu B czyli stajesz tak jakby pomiędzy 1 i 2
112 dni - 1385zł
nmc_zmc

Postprzez rocko19 » piątek 20 lutego 2009, 17:15

Użyj opcji szukaj a znajdziesz wiele tematów na ten temat.
rocko19

Postprzez Amos » piątek 20 lutego 2009, 18:32

Na tym skrzyżowaniu nie da się skręcić w lewo, a zawracać można tylko z pozycji 2, gdyż między pozycjami 2 i 1 jest LINIA CIĄGŁA, a tej przekraczać nie wolno...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Barabasz » piątek 20 lutego 2009, 19:37

Betinka26 nie sluchaj wypowiedzi tych co probuja jechac tak by im bylo wygodniej

to jest ogolnie dosc proste

1. jesli jest to zwykla "przewiazka" bez skrzyzowania czyli tylko ta droga glowna to zawracasz jadac jak najblizej lewej strony (w przypadku rysunku pas 2 )

2. oba rysunki ktore zalaczylas pokazuja skrzyzowanie i zawrocic mozesz ( o ile tego znaki nie zabraniaja ) tylko z lewego pasa (na rys pas 1)
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze