Kwalifikacja wstępna - Obecnie na kat. D, wkrótce i kat. C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Duszek » piątek 13 lutego 2009, 16:59

A moze ktos chce byc egzaminatorem z praktyka, a nie takim, co ciezarowke tylko na kursie przez 30 godzin widzial?

Wyzsze wyksztalcenie wymagane --> a wiec studia niezbedne :wink:
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez sake3 » piątek 13 lutego 2009, 23:57

po to zeby miec wyzsze wyksztalcenie dla wlasnej satysfakcji, ale nie w tym rzecz tu chodzi o co innego
sake3

Postprzez Neurot » sobota 14 lutego 2009, 09:16

Chciałbym dodać, że koszt stworzenia toru - to kwota rzędu paru(nastu) milionów, a kupno symulatora też idzie w milionach... musi się im więc to zwrócić..
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez Duszek » sobota 14 lutego 2009, 16:50

A czy ktos moze wie...

Czy jezeli ktos zrobil kategorię C i kurs na przewoz rzeczy na starych zasadach, to po zrobieniu kategorii D bedzie musial przejsc kwalifikacje wstepna czy kwalifikacje wstepna uzupelniajaca?

/Ustawa o Transporcie Drogowym/
Art. 39b2.
Kierowca, który uzyskał kwalifikacje wstepna w zakresie okreslonego bloku programowego, o którym mowa w art. 39b ust. 2, i zamierza wykonywac przewozy innymi pojazdami niż te, dla których wymagane jest prawo jazdy odpowiadajace zakresowi uzyskanej kwalifikacji wstepnej, obowiazany jest odbyc kwalifikacje wstepna uzupełniajaca.

Wydaje mi sie, ze bedzie musial ukonczyc kwalifikacje wstepna, ale slyszalam, ze w niektorych OSKach informuja kursantow, chcacych robic kategorię D, ze jezeli zrobia teraz kategorię C+kurs na przewoz rzeczy, to czeka ich tylko uzupelniajaca (koszt 2500zl- czyli roznica dosc duza).

Ktos sie orientuje w tym temacie?
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez Neurot » sobota 14 lutego 2009, 16:56

Kurs na przewóz rzeczy to nie kurs na przewóz osób...
Jestem teraz w hotelu (przerwa weekendowa) i nie mam aparatu... bym pokazał swoją licencję (stoi napisane, że dotyczy C,C+E)...

PS: obiło mi się o uszy, że uzupełniający tańszy będzie... ale nie mam nic na potwierdzenie tego...

Tak z innej mańki.. :) zmiana koła na bliźniaku o 7 rano, po łydki śniegu - wrażenia BEZCENNE :)
Obrazek
Neurot

Postprzez Duszek » sobota 14 lutego 2009, 17:24

Tutaj podają cenę 2500zl za kwalifikację wstepna uzupelniajaca:

http://www.atcsc.pl/opis_kursu.php?id=106

I piszą tez, że mogą ją przejsc osoby, ktore maja kwalifikacje wstepna na C i chcą rozszerzyc uprawnienia o kategorię D. Chcialabym wiedziec: co z osobami ktore takiej kwalifikacji na C nie przeszly/nie przejdą, bo poprostu nie muszą?

Wrazenia na pewno bezcenne... ale nie wiem czy zazdroszcze :D
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez jjaacc » niedziela 15 lutego 2009, 12:32

Niektórzy mylą kwalifikację wstępną ze szkoleniem okresowym.
Kwalifikację wstępną będą musieli odbyć ci którzy uzyskali uprawnienia:
Kat. D po 9.09.2008
Kat. C po 9.09.2009
I nie ma znaczenia czy miał wcześniej przewóz rzeczy, nie dajcie się wrobić twierdzeniom typu: „jak teraz zrobisz przewóz rzeczy to jak zdasz C po 9 września 2009 to nie będziesz musiał przechodzić kwalifikacji wstępnej” BZDURA LICZY SIĘ TYLKO DATA UZYSKANIA UPRAWNIENIA patrz artykuł:
http://www.word.slupsk.pl/artykul/136.html
Czy kursy czegoś nauczą?
Moim zdaniem niewiele, ich zadaniem będzie przygotowanie do egzaminu, który będzie składał się z 30 pytań testowych, a reszta to oczywiście ściema przez duże „Ś”.
Po za tym kto będzie miał czas. Aby marnować 280 godzin.
Trzeba zauważyć, że nie jest to wymysł naszych polityków ale komisji Europejskiej, nasi tylko wybrali opcję najbardziej drastyczną.
Jeżeli chodzi o szkolenie okresowe. Odbywają je wszyscy kierowcy co 5 lat. Jeżeli ktoś ma kurs przewóz rzeczy/osób to i tak musi robić szkolenie okresowe w zależności od daty uzyskania uprawnień. I to szkolenie to będzie prawdziwa ściema. Instruktor który nie ma bladego pojęcia o transporcie, będzie prowadził zajęcia dla doświadczonych szoferów. Będzie tak jak z przewozem rzeczy dla tych którzy mieli świadectwo kwalifikacji.
jjaacc

Postprzez Duszek » niedziela 15 lutego 2009, 12:43

Ale mi chodzi o kwalifikacje wstepna uzupelniajaca, a nie o szkolenie okresowe. Szkolenie okresowe to jest zupelnie inna sprawa.

Poprostu chcialabym wiedziec, czy w OSKach maja racje, czy przypadkiem nie jest to naciaganie kursantow na kasę? :roll:

EDIT:

Czuje sie troche nierozumiana :D wiec na wszelki wypadek napisze inaczej:

Mam kategorię C + kurs na przewoz rzeczy. Robię kurs na kategorię D. I co teraz?
Muszę przejsc kwalifikacje wstepna czy kwalifikacje wstepna uzupelniajaca aby moc jezdzic autobusem? (innymi slowy: place 8000zl czy 2500zl?)
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez jjaacc » niedziela 15 lutego 2009, 13:13

kwalifikację wstępną. liczy się data uzyskania uprawnień kat. D po raz pierwszy.
jjaacc

Postprzez Duszek » niedziela 15 lutego 2009, 13:37

Czyli nieswiadomi niczego kursanci są oszukiwani :? niepotrzebnie robią kategorię C i kurs na przewoz rzeczy...

jjaacc, bardzo dziekuje za odpowiedz
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez jjaacc » niedziela 15 lutego 2009, 14:58

Z tego co słyszałem, to w pewnym mieście, nie powiem w którym, miejscowe biuro pracy, podało do sądu Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego za to, że wprowadził w błąd kursantów wmawiając im że jak zrobią przewóz osób to już nie będą musieli robić kwalifikacji wstępnej. Co spowodowało, że biuro pracy wyszkoliło kilkadziesiąt osób, które nie uzyskały uprawnień do wykonywania zawodu.
jjaacc

Postprzez Neurot » niedziela 15 lutego 2009, 17:28

Mnie zastanawia jeszcze oferta tych ośrodków, które podał duszek (za postem walp`a z wagi ciężkiej jak mniemam :) )
Skąd w takim Gostyniu autodrom spełniający unijne wymogi?
Może firma z Gostynia wynajmuje tor poznański?
Byłem w tym miasteczku...Wszystkie drogi są jednokierunkowe :)
Obrazek
Neurot

Postprzez sake3 » środa 18 lutego 2009, 14:53

a jest jakas osoba na forum ktora uczestniczy na kurs na nowych zasadach?
sake3

Postprzez ndakota » wtorek 24 lutego 2009, 13:26

Dobrze słyszałeś jjaacc jestem jednym z tych osób, które skończyły kurs i miały robić kurs na przewóz osób na starych zasadach i w czasie kursu dowiedzieliśmy się, że ten kurs jej odwołany. Była nawet umnie w domu policja i przesłuchiwała mnie odnośnie tego kursu. Teraz mam prawo jazdy KAT.D i niemoge ludzi wozić. czekam na kurs z urzedu pracy na klasyfikację wstępną który ma sie odbyć już niedługo mam nadzieję. Znalazłem program kursu według nowych zasad to jest normalnie śmieszne co tam bedzie jedno wielkie nieporozumienie.
ndakota

Postprzez sake3 » wtorek 24 lutego 2009, 13:28

troche juz jest:/ a skad jestes? u mnie w urzedzie pracy powiedzieli ze nie ma szans zeby placili za takie kursy
sake3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców