Dziwne zachowanie pojazdu na filmiku instruktażowym.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dziwne zachowanie pojazdu na filmiku instruktażowym.

Postprzez mrpumpkin » sobota 14 lutego 2009, 21:45

Witam.

Mam pytanie odnośnie instruktażowego filmu
http://www.wrzuta.pl/film/hY4RmyEWRn/movie3276

Dlaczego pojazd powiedzmy "różowy" ustępuje pierwszeństwa pojazdowi czerwonemu, skoro obaj są na drodze równorzędnej? Chyba pierwszeństwo w takiej sytuacji powinien mieć samochód skręcający w prawo? Jak to jest?

Dopiero się uczę więc pytam :)
mrpumpkin

Postprzez And1@ » sobota 14 lutego 2009, 22:28

Jeżeli ma światła a na to wygląda to ma pierwszeństwo. Czyli ktoś zrobił błąd. Wielbłąd
And1@

Postprzez agniesiaa90 » sobota 14 lutego 2009, 22:37

dziwna sprawa... ale na tym filmie to jest zle pokazane na 100% rózowy ma pierwszenstwo
agniesiaa90

Postprzez tristan » sobota 14 lutego 2009, 22:38

Albo kurde czegoś nie widzę, albo grafik zaszalał. Albo różowym jedzie Doda i macha fanom, więc zwolniła.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez mrpumpkin » sobota 14 lutego 2009, 23:19

Dzięki za odpowiedzi. Tak właśnie myślałem, ale nie miałem jak rozwiać swoich wątpliwości.

Mam jeszcze drugie pytanie.
Obrazek

Ja zaznaczyłem, że pojazd 1 przejeżdża ostatni (zgodnie z regułą prawej strony), a prawidłową odpowiedzią okazało się że ma pierwszeństwo przed pojazdem 3.
Dlaczego tak jest? jaka zasada o tym mówi?
Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
mrpumpkin

Postprzez Regista » sobota 14 lutego 2009, 23:36

Jedynka jedzie prosto, a trójka skręca w lewo. Kiedy samochody są w sytuacji równorzędnej ten jadący prosto ma pierwszeństwo przed skręcającym w lewo.
Regista

Postprzez modzel » sobota 14 lutego 2009, 23:47

błąd jakiś na 100%
modzel

Postprzez Khay » niedziela 15 lutego 2009, 00:36

Temat jeszcze świeży, więc nie będę się powtarzał... W każdym razie krzyżówek egzaminacyjnych nie należy rozważać jako realnych sytuacji, bo właśnie rodzą się takie wątpliwości jak Twoje. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez tristan » niedziela 15 lutego 2009, 09:47

mrpumpkin napisał(a):Dzięki za odpowiedzi. Tak właśnie myślałem, ale nie miałem jak rozwiać swoich wątpliwości.

Ja zaznaczyłem, że pojazd 1 przejeżdża ostatni (zgodnie z regułą prawej strony), a prawidłową odpowiedzią okazało się że ma pierwszeństwo przed pojazdem 3.
Dlaczego tak jest? jaka zasada o tym mówi?

A co rozumiesz przez regułę prawej strony? Ona przecie nie istnieje. Potocznie tak się mówi na przepis:

PoRD napisał(a):Art. 25.1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

A więc zielony skręca w lewo, czyli ustępuje jadącemu na wprost czerwonemu.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez mrpumpkin » niedziela 15 lutego 2009, 10:53

tristan napisał(a):A co rozumiesz przez regułę prawej strony?

Takie sformułowanie usłyszałem na jednym z wykładów na kursie. :)

tristan napisał(a):A więc zielony skręca w lewo, czyli ustępuje jadącemu na wprost czerwonemu.

Teraz już wszystko rozumiem. Pomocny okazał się link rzucony przez Khay, gdyż tam jest to wszystko porządnie wyjaśnione. Jednym słowem pojazd 3 (zielony) ma pierwszeństwo przed ciężarówką, ale wcale nie oznacza to że przed nią opuści skrzyżowanie :)
mrpumpkin

Postprzez agniesiaa90 » niedziela 15 lutego 2009, 11:37

pojazd nr 3 skreca w lewo i gdy ustawi sie do skretu bedize mial pojazd nr 1 z prawej strony i musi go przeposcic
agniesiaa90

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 15 lutego 2009, 13:20

Tristan:

Albo kurde czegoś nie widzę, albo grafik zaszalał.

Zaszalał, zaszalał... Nie umieścił na S-2 sygnału w kształcie zielonej strzałki.
Nie pierwszy to zresztą błąd w tzw. animacjach... Polecam to zwłaszcza lobbystom za tzw. e-learningiem (aha, i przeanalizujcie, czy wszystko jest OK z animacjami dot. kierowania ruchem przez osoby uprawnione, i inne takie tam...). Oj... takie błędy w materiałach dydaktycznych mogą co niektórych drogo kosztować...

A co rozumiesz przez regułę prawej strony? Ona przecie nie istnieje.

Aż pobiegłem do biblioteczki... I raczej zgadzam się z Panem Ryszardem Stefańskim, że istnieje...
cwaniakzpekaesu

Postprzez kopan » niedziela 15 lutego 2009, 13:46

Cwaniak pan Stefański jeśli twierdzi że u nas istnieje reguła prawej ręki to się myli.
Owszem taka reguła istnieje ale w Konwencji Wiedeńskiej i rozstrzyga każdą sytuację na skrzyżowaniu równorzędnym (oprócz patowej) – łącznie z kolizyjnymi lewoskrętami z naprzeciwka o rondzie równorzędnym nie wspomnę.
Tak że brak Ci w biblioteczce podstawowej pozycji :wink:

To pytanie z testów to pryszcz w pytaniach dla egzaminatorów występuje podobne tylko że pytanie jest kto przejedzie ostatni.

Pisarzowi pytania wyszło że 3 przejedzie ostatni – chyba powrócił z Wiednia i nie dostrzegł że jest w Polsce i obowiązuje go polskie prawo.
kopan

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 15 lutego 2009, 16:46

Tak że brak Ci w biblioteczce podstawowej pozycji

Jasnowidz jaki cy cuś? :D

Kopan, jeśli nie ma zasady prawej ręki (dłoni) to jaka zasada jest określona w art. 25 prawa o ruchu drogowym?
cwaniakzpekaesu

Powrót do Sytuacje na drodze