ŚWIATŁA ITP...-pytania na egzamin dla egzaminatorow

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez dylek » niedziela 08 lutego 2009, 23:17

bruno666 napisał(a):Skoro są światła przeciwmgielne (bo w kodeksie o takich nie czytałem), to pewnie są również światła krótkie, długie i migacze. :roll:

Zapomniałeś o klaksonie ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 08 lutego 2009, 23:28

migacz
1. «urządzenie sygnalizacyjne dające przerywane światło»
2. pot. «ktoś, kto się wymiguje od pracy»
światła krótkie, mijania «w samochodach: światła o krótkim zasięgu, używane podczas jazdy po mieście lub w czasie mijania innych pojazdów»
światła długie, drogowe «w samochodach: światła o długim zasięgu, używane podczas jazdy po nieoświetlonych drogach»

Do kodeksu należy dołączyć art. mówiący o tym że w Polsce obowiązuje Polska mowa.
kopan

Postprzez bruno666 » poniedziałek 09 lutego 2009, 09:07

Nie chodzi o polska mowę, bo określenie światło długie czy krótkie jak również przeciwmgielne jest jak najbardziej poprawne.
Chodzi o precyzję.
Wyobrażacie sobie Waszych kursantów na egzaminie jak przy pierwszym zadaniu włączają światła postojowe, krótkie, długie, migacze, stopu, wstecznego, a pod maską prezentują bagnet? :wink:
...
bruno666

Postprzez totlowski » poniedziałek 09 lutego 2009, 14:31

bruno666 napisał(a):Wyobrażacie sobie Waszych kursantów na egzaminie jak przy pierwszym zadaniu włączają światła postojowe, krótkie, długie, migacze, stopu, wstecznego, a pod maską prezentują bagnet? :wink:

Bruno666 Ci Wasi kursanci na egzaminie nie muszą sprawdzać świateł POSTOJOWYCH, tylko POZYCYJNE :wink:
totlowski

Postprzez bruno666 » poniedziałek 09 lutego 2009, 14:52

totlowski napisał(a):Bruno666 Ci Wasi kursanci na egzaminie nie muszą sprawdzać świateł POSTOJOWYCH, tylko POZYCYJNE :wink:

Właśnie o tym piszę przecież. Moi kursanci sprawdzają m.in. POZYCYJNE, MIJANIA, DROGOWE i PRZECIWMGŁOWE, a nie przeciwmgielne. :wink:
...
bruno666

Postprzez kopan » poniedziałek 09 lutego 2009, 18:16

Tu nie idzie o precyzję ale o presję na kursanta.
Tak musisz nazywać bo ??? a bo- nie wiadomo co.

Jeśli chodzi o światła pozycyjne i postojowe to w samochodzie osobowym mamy pozycyjne.
Co to są światła postojowe mimo usilnych starań nie udało mi się jak dotychczas dowiedzieć.
kopan

Postprzez totlowski » poniedziałek 09 lutego 2009, 20:03

kopan napisał(a):Co to są światła postojowe mimo usilnych starań nie udało mi się jak dotychczas dowiedzieć.

Kopan ja też tego dociekałem. Wyakładowcy na kursie dla egzaminatorów wyjaśnili mi, że światła pozycyjne są wtedy, gdy kluczyki są w stacyjce i jest włączony zapłon (migają kontrolki :)). Światła postojowe są wtedy, gdy kluczyki są poza stacyjką. Trochę jest to dla mnie dziwna definicja, ale innej nie mogę nigdzie znaleźć.

A jeśli chodzi o nazewnictwo świateł przez kandydatów na kierowców, to uważam, że powinni je nazywać fachowo. To chyba nie jest trudne nauczyć się nazw kilku świateł i chyba nie chodzi tu o wywieranie presji. Niejednokrotnie kursanci sprawdzali mi ŚWIATŁO BIEGU WSTECZNEGO. Myślę, że takie nazewnictwo świateł trochę nie przysti na kandydata na kierowcę.
totlowski

Postprzez Falkolm » wtorek 10 lutego 2009, 17:23

Panowie naprawdę nie znacie różnicy pomiędzy światłami pozycyjnymi i postojowymi ???
Światła postojowe oświetlają tylko jedną stronę pojazdu!
Np fiaty nie są w nie wyposażone!
Falkolm

Postprzez totlowski » wtorek 10 lutego 2009, 19:33

Falkolm, a wiesz może gdzie można znaleźć definicję świateł postojowych?
totlowski

Postprzez bruno666 » wtorek 10 lutego 2009, 20:45

...
bruno666

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów