Historia dzieje w Jastrzebiu Zdrój mieście, w którym jest oddział Word.
Tutejsza Policja karze pojazd (i to nie jeden opowiem na przykładzie)
za brak naklejek na samochodzie pojazdu szkoleniowego.
Mandat wynosi 300zł gdyż policjant powołuje się na najnowszy taryfikator , w którym pisze , że wynika to z art 55/1 prawo o ruchu drogowym. Mandat dostaje instruktor jako poruszający się pojazdem nieoznakowanym . Analiza domowa oraz z Policją z sąsiedniego miasta wprowadza wątpliwości.
Art. 55. 1. Pojazd do nauki jazdy lub przeprowadzania egzaminu państwowego oznacza się tablicą kwadratową barwy niebieskiej z białą literą "L", umieszczoną na pojeździe. W warunkach niedostatecznej widoczności tablica umieszczona na pojeździe, z wyłączeniem tablicy na motocyklu, powinna być oświetlona. Tablica, którą oznaczony jest motocykl, powinna być wykonana z materiału odblaskowego.
Zgodnie z tym artykułem pojazd był dobrze oznakowany , lecz policja nie znając szczegółów (usłyszeli , że naklejki mają być na drzwiach) powołuje się tylko na ten artykuł wpisując go na mandacie i dopisując po myślniku "brak napisów na drzwiach"
Jak wiadomo przepis ten znajdziemy w rozporządzeniu ds szkolenia i egzaminowania
Wywołuje dyskusje na 3tematy
1) czy odwołanie ma sens ( wg mnie ma , bo wysokość mandatu jest ustalona z innego wykroczenia)
2)Załóżmy , że sprawę wygra instruktor , to policja doprecyzuje przepis z rozporządzenia i będzie domagała się ukarania inną kwotą czy w związku z ty nie będzie mieć problemów w związku z prawomocnym wyrokiem , który zapewne zapadnie w kolejnej rozprawie (min zawieszenie lub odebranie uprawnień instruktora)
3)CZy Policja powinna się w ogóle karać za coś co jest wyznacznikiem dla szkól jazdy(rozporządzenie ds szkolenia i egzaminowania) .
To jest tak jakbym posiadając firmę X kazał wszystkim pracownikom okleić auta logiem i zapisał bym to w jakimś regulaminie i mając znajomego policjanta napuszczał bym go aby wystawiał mandaty za ich brak.
wg mnie kontrola przysługuje starostwom a dokładniej badać powinny to okręgowe stacje kontroli przy corocznej rejestracji
Co sądzicie??