Jak ustawić sie do skretu?Narutowicza-Kr,Jadwigi Szczecin

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak ustawić sie do skretu?Narutowicza-Kr,Jadwigi Szczecin

Postprzez pluscztery » sobota 07 lutego 2009, 19:20

Wciaż nie wiem jak skręcający w lewo i zawracający na narutowicza przy sklepie Netto mają się ustawić? Czy jadący górną (na rysunku) jezdnia mają zawracać przy krawędzi 2? Ale wtedy chyba wjeżdzają pod prąd tym co z Głowackiego jadą na wprost w Królowej Jadwigi>? A ci co chcę skręcić w lewo tj w głowackiego muszą sie tak ustawić zeby nei wjechac pod prąd zjeżdzającym z Głowackiego.//.Sama już nie wiem, Moze ktoś mógłby strzalkami narysować jak się każdy samochod powinien ustawić?
Obrazek
Obrazek
pluscztery

Postprzez rad-an » sobota 07 lutego 2009, 19:50

Pasów ci domalowałem trochę ;) Mamy podobne skrzyżowanie, tylko lepiej oznakowane widać bo nikt nie ma wątpliwości gdzie są pasy :)

Obrazek
rad-an

Postprzez volve » sobota 07 lutego 2009, 20:58

Ja akurat prawie codziennie skręcam z Narutowicza w Kr. Jadwigi i zawsze tak jak pokazał rad-an na swoim rysunku. I akurat w tym przypadku jest to prawidłowe. Bo jeśli zawracalibyśmy przy lewej krawędzi to wjeżdzalibyśmy pod prąd tym, którzy jadą z Kr. Jadwigi bądź Głowackiego.
Chociaż fakt, czasem niestety zdarzają się kierowcy, którzy próbują zawracać przy lewej krawędzi, na szczęście jest to w miarę szeroki przejazd i da się jakoś zmieścić.
volve

Postprzez pluscztery » sobota 07 lutego 2009, 21:50

Dzięki! Jeżdzę samochodem od niedawna i dość często tamtędy i nawet nie czasem tylko często zdarzają się kierowcy ustawiający się pod prąd. Musiałam się upewnić. Pozdr
pluscztery

Postprzez rad-an » niedziela 08 lutego 2009, 00:35

Co się ludziom dziwić skoro zdarzają się tak wybitni kierowcy, którzy mają wątpliwości kto był winny czołówki podczas wyprzedzania :]

A skrzyżowanie z tego co rozumiem faktycznie nie ma wymalowanych pasów, które ja dodałem? Jeśli nie, to ch... (nie)oznaczone jest ;)
rad-an

Postprzez Xsystoff » niedziela 08 lutego 2009, 15:11

Jeszcze wiekszym problemem na takich nieoznaczonych skrzyzowaniach jest zawracanie... Wyjezdzajacy z Glowackiego powinni przepuscic zawracajacych na Narutowicza, bo zawracajacy nie zjezdzaja z drogi z pierwszenstwem i maja je caly czas....
Xsystoff

Postprzez volve » niedziela 08 lutego 2009, 15:56

Ta na takim skrzyżowaniu najlepiej mieć oczy dookoła głowy...już nieraz mi się zdarzyło, że skręcając w Kr. Jadwigi(jechałem Narutowicza w stronę Potulickiej) kto mi nagle wyjeżdżał na czołówkę, bo zawracał sobie przy lewej krawędzi :/
volve

Postprzez nexter » niedziela 08 lutego 2009, 19:48

Zdecydowane przekonanie o prawidłowości zawracania (skrętu w lewo) przy prawej krawędzi przełączki nie ma zastosowania do wszystkich sytuacji na skrzyżowaniach z pominięciem przecinania się kierunków ruchu np. pojazd (lub grupa) pojazdów na równoczesny zamiar skrętu w lewo o przeciwnych kierunkach ruchu ulicy Narutowicza (typ drogi dwujezdniowej) z pewnością ustawią się bliżej lewej krawędzi przełączki (krawędź 1 i 2) dla ułatwienia sobie przejazdu i zwiększenia przepustowości trasy. Ustawienie przy prawej krawędzi przełączki (krawędź 1) z ulicy Narutowicza na zamiar skrętu w lewo lub zawracania ma zastosowanie w przypadku wjazdu pojazdu na przełączkę dwukierunkową z ulicy Głowackiego (krawędź 2). Nie uwzględniono w ilustracji rozkładu oznakowania skrzyżowania - ulica Głowackiego i Królowej Jadwigi klasyfikują się do dróg podporządkowanych. Mylę się czy nie ?????????
nexter

Postprzez ella » niedziela 08 lutego 2009, 19:59

Albo przełączka albo skrzyżowanie.
Sporo osób to myli ale przełączka to nie jest skrzyżowanie.

Przełączka - pas łączący jezdnie jednokierunkowe, służący tylko do zawracania, a zarazem pas dzielący jezdnie między skrzyżowaniami.
ella
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze