Pytanie z bazy dla kandydatów na egzaminatorów

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie z bazy dla kandydatów na egzaminatorów

Postprzez totlowski » wtorek 20 stycznia 2009, 13:01

Podczas wyprzedzania związanego z wjazdem na lewą połowę jezdni przeznaczoną dla kierunku przeciwnego:
a. należy mieć włączony lewy kierunkowskaz podczas przebywania na lewej części jezdni
b. należy mieć włączony prawy kierunkowskaz przy powrocie na prawą połowę jezdni
c. należy zrezygnować z kontynuowania tego manewru, jeżeli utrudni się ruch pojazdowi jadącemu z naprzeciwka.

Dyskutowałem z pewnym egzaminatorem na temat tego pytania, moim zdaniem prawidłowe odpowiedzi to: B, C. On stanowczo twierdził, że tylko C. A niby dlaczego B nie? Jak jest Waszym zdaniem?

Aha i jeszcze jedno. Od kiedy wchodzi w życie zmiana do Rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu??? Bo nie wiem jak się do egzaminu przygotowywać :)
totlowski

Postprzez laciak » wtorek 20 stycznia 2009, 15:44

Odpowiedź B uargumentował bym

Art 22.5.
Kirujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru
laciak

Postprzez viera » wtorek 20 stycznia 2009, 17:33

Z zapowiedzi wynika że rozporządzenie wchodzi od marca ale to jeszcze nie wiadomo na 100%
viera

Postprzez scorpio44 » wtorek 20 stycznia 2009, 21:28

Oczywiście, że odpowiedź B jest poprawna.
scorpio44

Postprzez XPepeX » wtorek 20 stycznia 2009, 23:53

B,C
XPepeX

Postprzez totlowski » środa 21 stycznia 2009, 12:52

No też tak mi się wydaję, że B jest poprawna. I cytowany przez kolegę powyżej art. 22 chyba nic nie ma tu do rzeczy. W odpowiedzi jest, że powinien mieć włączony kierunkowskaz przy powrocie. Gdyby było, że powinien sygnalizować powrót to wtedy zgodziłbym się, że jest nie prawidłowa.
totlowski

Postprzez scorpio44 » środa 21 stycznia 2009, 15:56

totlowski napisał(a):I cytowany przez kolegę powyżej art. 22 chyba nic nie ma tu do rzeczy.

Jak to nie ma nic do rzeczy? :shock: Przecież to właśnie on nakłada ten obowiązek sygnalizowania.
scorpio44

Postprzez totlowski » środa 21 stycznia 2009, 17:02

scorpio44 napisał(a):
totlowski napisał(a):I cytowany przez kolegę powyżej art. 22 chyba nic nie ma tu do rzeczy.

Jak to nie ma nic do rzeczy? :shock: Przecież to właśnie on nakłada ten obowiązek sygnalizowania.

Oczywiścię, że tak, źe się wyraziłem :)

Męczy mnie jednak przy odpowiedzi B zwrot "przy powrocie". Zastanawiam się, czy nie ma tu żadnego "chwytu". Zgodnie z art. 22 należy syganalizować ZAMIAR zmiany kierunku...............
Może jakby było "podczas powrotu". Sam już nie wiem.
No i właśnie to są typowe pytania dla kandydatów na egzaminatorów.
totlowski

Postprzez bruno666 » czwartek 22 stycznia 2009, 11:35

Cały czas wszystko w tej "branży" kręci się nie przy wiedzy i faktach, ale haczykach i "chwytach".
bruno666

Postprzez dylek » czwartek 22 stycznia 2009, 12:18

totlowski napisał(a):Męczy mnie jednak przy odpowiedzi B zwrot "przy powrocie". Zastanawiam się, czy nie ma tu żadnego "chwytu". Zgodnie z art. 22 należy syganalizować ZAMIAR zmiany kierunku...............
Może jakby było "podczas powrotu". Sam już nie wiem.
No i właśnie to są typowe pytania dla kandydatów na egzaminatorów.

Art. 22.
(...)
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Czyli dopóki nie skończy się manewr to migamy... wg mnie podczas powrotu migamy, a kończymy niezwłocznie po zakończeniu powrotu....

No chyba, że ktoś uważa, że powrót z lewego pasa na prawy nie jest zmianą pasa....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 01 lutego 2009, 20:21

Śmieszy mnie to traktowanie egzaminatorów jak wyrocznie.
Przecież to normalni ludzie którzy czasami też głupoty gadają – jak każdy.
Nie ma ludzi nieomylnych, a i prawo nie jest jednoznaczne.
Ten tytuł egzaminator zapewnia u większości dyskutantów komfort wysiłku umysłowego.
Nie wiem nie rozumiem o co idzie, ale że powiedział to egzaminator to jest to na pewno prawda więc nie ma co się zastanawiać, oponować.
Tak musi być.

W takich pytaniach jest tak że nie wiadomo o co pytają.

Odp. B należy mieć włączony prawy kierunkowskaz przy powrocie na prawą połowę jezdni jest prawdą i nieprawdą.
W większości przypadków należy mieć ale przykładowo przy kończeniu wyprzedzania przed skrzyżowaniem absolutnie nie wolno mieć włączonego prawego kierunku.
kopan

Postprzez Borys_q » poniedziałek 02 lutego 2009, 11:24

To niech ktoś mi powie definicje Powrotu na prawą połowe jezdni.

Bo wg mnie to jest jakaś podpucha, kodeks nie mówi ,że sygnalizujemy powroty, jak odrobine znam tego typu pytania to musiał by tu być cytat z kodeksu żeby było poprawnie.

To jest tylko moje zdanie i nie odpowiadam za skutki zazosowania sie do niego:).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 02 lutego 2009, 13:55

kopan napisał(a):przykładowo przy kończeniu wyprzedzania przed skrzyżowaniem absolutnie nie wolno mieć włączonego prawego kierunku.

Mógłbyś rozwinąć?

Borys_q ==> tutaj akurat nie szukałbym na siłę nieścisłości, bo skoro jest mowa o wyprzedzaiu związanym ze zjazdem na część jezdni przeznaczoną dla kierunku przeciwnego, to rozumie się samo przez się, że występuje tam zmiana pasa ruchu - a zatem przy powrocie również.
scorpio44

Postprzez totlowski » środa 04 lutego 2009, 17:51

No i zaskocze Was. Jednak odpowiedź "B" nie jest poprawną odpowiedzią według autora pytania. Znajomemu trafiło się to pytanie na egzaminie i nie zaznaczał tej odpowiedzi. Po porównaniu z arkuszem odpowiedzi, jaki dostał po egzaminie, okazało się, że odpowiedział dobrze na to pytanie.
No ale czemu nie jest poprawna, to nie wiem ):
totlowski

Postprzez rynekok » czwartek 05 lutego 2009, 15:59

Faktycznie w pytaniu B jest jakiś kruczek. Możliwe , że chodzi o przepis Art.22.5 , który mówi o sygnalizowaniu zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu i być może sygnalizowanie powrotu wg autora pytania jest już kolejnym etapem manewru wyprzedzania .Przepis nie mówi o powrocie na prawą połowę jezdni. Należałoby odwołać się do językoznawcy czy zmiana toru jazdy : prawa połowa jezdni - lewa połowa jezdni - prawa połowa jezdni , to jest powrót czy już nie .Logicznie myśląc odpowiedź B powinna być uznana za prawidłową.
rynekok

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów