Ruszanie z piskiem opon a mandat

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ruszanie z piskiem opon a mandat

Postprzez knurowica » niedziela 01 lutego 2009, 10:11

Dzien dobry. Ponoc slyszalem ze jak na skrzyzowaniu ruszy sie tak ekstrawagancko z piskiem opon i jak to policja zobaczy to mozna dostac az 500 zł mandatu. Moim zdaniem to troche bez sensu bo to chyba kierowcy sprawa jak traktuje swoje auto. Niby w jaki to sposob przeszkadza policjantom i innym uczestnikom ruchu? Chcialbym sie dowiedziec czy naprawde policje moze dawac za takie zachowanie mandaty?
knurowica

Postprzez tristan » niedziela 01 lutego 2009, 11:08

Opony piszczą, gdyż auto wpada w poślizg. Celowe wpadanie w poślizg na publicznych drogach to ewidentne zagrażanie bezpieczeństwu, a nadrzędnym celem kierowcy jest zachować bezpieczeństwo ruchu.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez kev » niedziela 01 lutego 2009, 11:42

Używanie pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeń-
stwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim
art. 60 ust. 1
pkt 1
200zł

lub

Używanie pojazdu na obszarze zabudowanym
w sposób powodujący uciążliwości związane
z nadmierną emisją spalin do środowiska lub
nadmiernym hałasem
art. 60 ust. 2
pkt 2
do 300zł

Ale jeszcze słyszałem o czymś takim jak "Jazda zagrażająca bezpieczeństu ruchu drogowego" i mój kumpel dostał za to 100zł mandatu.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez BOReK » niedziela 01 lutego 2009, 13:07

Ciekawe czy jest podobna reakcja, jak ktoś po prostu dynamicznie rusza i koła mu się lekko uślizgną. Mnie się to zdarza i widuję takie sytuacje u innych, po prostu nieco zbyt głęboki gaz i zbyt szybkie sprzęgło. :)
BOReK

Postprzez tristan » niedziela 01 lutego 2009, 20:21

BOReK napisał(a):Ciekawe czy jest podobna reakcja, jak ktoś po prostu dynamicznie rusza i koła mu się lekko uślizgną. Mnie się to zdarza i widuję takie sytuacje u innych, po prostu nieco zbyt głęboki gaz i zbyt szybkie sprzęgło. :)

Może czas wrócić na kurs. Mi się to nie zdarza. A jak się komuś zdarza, to czemu ma się nie liczyć z mandatem? Takie życie.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez ale-fajnie » niedziela 01 lutego 2009, 20:23

Nie wracaj na kurs, nie słuchaj, nie, nie rób tego, to nieopłacalne, wszystko od nowa. Masz prawo jazdy, znajdź ośrodek doszkalający, idź tam i naucz się ruszać.
ale-fajnie

Postprzez kev » niedziela 01 lutego 2009, 20:44

BOReK napisał(a):Ciekawe czy jest podobna reakcja, jak ktoś po prostu dynamicznie rusza i koła mu się lekko uślizgną. Mnie się to zdarza i widuję takie sytuacje u innych, po prostu nieco zbyt głęboki gaz i zbyt szybkie sprzęgło. :)

Wiesz... Raczej łatwo odróżnić jest kogoś kto pali gumę na długości kilku lub kilkunastu metrów od człowieka, który sobie za wcześnie puścił sprzęgło :D
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez Sławek_18 » niedziela 01 lutego 2009, 21:07

Rozróżnijmy dynamiczne ruszanie a "ruszanie" (bo normalnym ruszaniem tego nie można nazwać. Jedynie laska "może się podniecić")
Przy dynamicznym ruszeniu czasami koła stracą przyczepność, ale wystarczy delikatnie odpuścić gaz.
Ta "dobra rada" to wrócenie na kurs a później obserwuje jak ruszam ze świateł ja mam już 70km/h a ci dopiero ruszyli ze świateł.....

A jeśli chodzi o mandat, nie przyjął bym.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez BOReK » niedziela 01 lutego 2009, 22:39

Tristan, doprawdy mnie rozbroiłeś. Cieszę się, że ci się nie zdarza, oby tak dalej. Ja jednak uważam, ze delikatne wychodzenie poza wyrysowane schematy to świetny sposób na samodoskonalenie.
BOReK

Postprzez MeatGun » niedziela 01 lutego 2009, 22:48

@knurowica

Byłem świadkiem wypadku, w którym jeden 'rajdowiec' ruszający z piskiem opon na zielonym, przywalił w drugiego 'rajdowca' wyrabiającego się na czerwonym.
A poszkodowane były 2 dziewczyny idące chodnikiem.

Dlatego odradzam zabawę w wyścigi na drogach...

8)
MeatGun

Postprzez adriano87 » niedziela 01 lutego 2009, 22:53

MeatGun, wyrabiającego się na czerwonym?
adriano87

Postprzez marcij » niedziela 01 lutego 2009, 23:06

Najlepiej wykorzystujemy mozliwosci samochodu zarowno ruszajac jak i hamujac na granicy przyczepnosci kol. Wiec zapiszczenie moze sie zdarzyc i nie jest niczymym zlym.

Swoja droga temat ciekawy. Szczerze , to jak widze niskich chlopczykow z wlosami na zelu , w 20letnich golfach <1.6, z kilogramami szpachli, spojlerow i innego "tjuninku", ruszajachych z piskiem opon, czy wyjacych wydechem na pol kilometra to mi sie noz w kieszeni otwiera. Ale w takich przypadkach to nie trzeba szukac jakichs dziwnych pretekstow , tylko wystarczy pierwszy lepszy pomiar predkosci i mozna przy okazji zabrac dowod i odholowac auto.

Osobiscie mysle , ze jak normalny czlowiek , nawet specjalnie zapiszczy kolami , to mandatu za to nie dostanie. Chyba ze przy okazji jest bezczelny i wyszczekany, to sie wrecz o to prosi. A pod uzywanie pojazdu w sposob zagrazajacy bezpieczenstwu , lub niezgodny z jego przeznaczenim , mozna podciagnac praktycznie wszystko. Chetnie jednak uslyszalbym opinie kogos kompetentnego w tym temacie.
Obrazek
marcij

Postprzez ale-fajnie » niedziela 01 lutego 2009, 23:26

adriano87 napisał(a):MeatGun, wyrabiającego się na czerwonym?
Być może chodzi o sytuację, gdy pojazd nie mógł być zatrzymany przed sygnalizatorem bez gwałtownego hamowania i zanim zdążył opuścić skrzyżowanie - zapaliło się czerwone.
ale-fajnie

Postprzez adriano87 » niedziela 01 lutego 2009, 23:46

ale-fajnie napisał(a):
adriano87 napisał(a):MeatGun, wyrabiającego się na czerwonym?
Być może chodzi o sytuację, gdy pojazd nie mógł być zatrzymany przed sygnalizatorem bez gwałtownego hamowania i zanim zdążył opuścić skrzyżowanie - zapaliło się czerwone.

W takim wypadku nie zawinił ten ruszający (tak mniemając wyciągając wnioski z Twoich przemysleń jak i moich) z piskiem opon na zielonym, lecz ten "wyrabiający" się na czerwonym z drogi poprzecznej. Ruszający z piskiem miał prawo ruszyć, drugiego pojazdu z drogi poprzecznej nie miało prawa być.
Sam ciekaw jestem jak panowie policjanci oceniają ludzi ruszających "z uślizgiem" - zdarza mi się to czasami gdy chcę na prawdę zdążyć przykładowo wciskając się w lukę chcąc skręcić gdzieś w lewo. Czasami tego nie da się uniknąć. Zapewne Panowie policjanci inaczej patrzą na uślizg - delikatny i chwilowy pisk, a inaczej na kilkumetrowy burnout.
adriano87

Postprzez ale-fajnie » niedziela 01 lutego 2009, 23:50

Jednak zdrowy rozsądek wskazuje na to, że mógłby zwolnić i umożliwić tamtemu opuszczenie skrzyżowania. Przy czym jednak czy ta sytuacja jest aż tak możliwa? Coś nie tak musiałoby być z sygnalizacją, żeby to miało miejsce - sygnalizatory zazwyczaj nie władowują jednego na drugiego, pomijając kolizyjne, ale wtedy wiadomo, kto kogo powinien przepuścić ;) Albo ten przejeżdżający na żółtym musiałby się wyjątkowo wlec, co jest niemożliwe, bo przecież wtedy mógłby wyhamować przed sygnalizatorem, albo ten na zielonym niesamowicie szybko wystartować i osiągnąć wystarczająco dużą prędkość, by zdążyć wjechać w tamtego.
ale-fajnie

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze