Prawo jazdy kat. C kilka pytań

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat. C kilka pytań

Postprzez hmmwv » piątek 23 stycznia 2009, 10:53

Cześć mam 21 lat i od roku posiadam prawo jazdy kat. B , chce teraz zapisać się na C , ale za nim to zrobię to mam kilka pytań :

1. Czy to prawda , że jak obleje teorię na C to zawieszą mi obecne prawko czyli B ?

2. Słyszałem że samo prawko na C nie wystarczy żeby zostać zawodowym kierowcą i że należy zrobić jakiś kurs na przewóz rzeczy , ile on kosztuje , ile trwa i czy po zrobieniu go jest dożywotni czy trzeba go powtarzać co jakiś czas ? Aha chce dodać że w planach mam prowadzenie śmieciarki i czy do tego ten kurs też jest potrzebny ?

3. No i kto taki kurs organizuje najlepiej w Katowicach , czy można go zrobić w ośrdku gdzie robi się prawo jazdy ?

4. Czy oprócz samego kursu na prawko , badania lekarskiego i tego kursu na przewóz rzeczy czekaja mnie jeszcze jakieś badania itp ?

5. Pytanie do osób z Katowic które robiły C - jaki ośrodek polecacie ?

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam
hmmwv

Postprzez raziel » piątek 23 stycznia 2009, 13:59

1. Odpowiedz znajdziesz w FAQ.
2. Odpowiedz znajdziesz w FAQ.
3. Kursy na przewóz rzeczy/osób organizuje WORD.
4. Badania psycho-techniczne.
5. -
raziel

Postprzez Duszek » piątek 23 stycznia 2009, 17:19

ad.3
Nie tylko WORDy organizuja takie kursy, OSKi takze.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez hmmwv » sobota 24 stycznia 2009, 16:36

raziel napisał(a):1. Odpowiedz znajdziesz w FAQ.
2. Odpowiedz znajdziesz w FAQ.
3. Kursy na przewóz rzeczy/osób organizuje WORD.
4. Badania psycho-techniczne.
5. -

W jakim FAQ ja nic nie znalazlem ? możesz dac linka
hmmwv

Postprzez hmmwv » sobota 24 stycznia 2009, 16:44

ok znalazłem :) nie było pytania . Pozdrawiam
hmmwv

Postprzez tom9 » sobota 24 stycznia 2009, 23:50

1. Czy to prawda , że jak obleje teorię na C to zawieszą mi obecne prawko czyli B ?

Nie prawda.

2. Słyszałem że samo prawko na C nie wystarczy żeby zostać zawodowym kierowcą i że należy zrobić jakiś kurs na przewóz rzeczy , ile on kosztuje , ile trwa i czy po zrobieniu go jest dożywotni czy trzeba go powtarzać co jakiś czas ? Aha chce dodać że w planach mam prowadzenie śmieciarki i czy do tego ten kurs też jest potrzebny ?

Są dwa rodzaje kursów.
Do września 2009 - czas trwania 5 dni, cena 700 zł
Po września 2009 - czas trwania 280h, cena +/- 8000 zł

3. No i kto taki kurs organizuje najlepiej w Katowicach , czy można go zrobić w ośrdku gdzie robi się prawo jazdy ?

Z okolic z tego co wiem organizuja taki kurs Chrzanowscy z Tychów, Elmak z Chorzowa

4. Czy oprócz samego kursu na prawko , badania lekarskiego i tego kursu na przewóz rzeczy czekaja mnie jeszcze jakieś badania itp ?

pschotesty - +/- 100 zł
karta kierowcy - 183 zł

5. Pytanie do osób z Katowic które robiły C - jaki ośrodek polecacie ?

Pisałem o tym troche w tym temacie
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ht=#155651

Cytuje:

tom9 napisał(a):pozwole Ci pomoc bo siedze troche w temacie... wiec...

ZDZ w Katowicach
na zdjeciu widac mercedesa z tego co rozmawialem z instruktorem dowiedziaelm sie ze nie ma sensu sie uczyc na tym samochodzie z prostego powodu, nauka odbiega od rzeczywistosci tj widac kola w lusterku, manewry na tym samochodzie sa latwiejsze problem przychodzi gdy dostajemy egzaminacyjnego man'a. Szkola posiada rowniez man'a ktory jest wlasnoscia instruktora i tylko podnajmuje go szkole. Bedzie ci kazal jak najwiecej jezdzic na placu by jak najmniej spalic. Jezdzi sie troche mercedesem troche man'em ale nie ma podzialu tyle godzin na tym tyle na tym. Man jest bardzo podobny jak na egzaminie tylko ze DMC 12t a na egzaminie jest DMC 10t Ich plac manewrowy to po prostu porazka. Maja go za biblioteka slaska bedziesz parkowal miedzy osobowkami ktore stawiaja klienci idacy na zakupy do Belga.
Ogolnie jak dla mnie porazka do tego trzeba czekac az zbierze sie grupa nie da rady zaczac kiedy sie chce. Samochod MAN w b.dobrym stanie.

pozwole sobie hurtem...
OSK Kliś Katowice oraz C.S.K.S.M Katowice to jedno i to samo...
dlaczego ? jesli pojdziesz do CSKSM wysla cie i tak do klisia taka o to umowe maja miedzy sobia. CSKSM maja tylko szkolenie na B reszta jest podnajmowana do kogos innego, wykorzystuja po prostu to ze sa dosc znana szkola w dobrym miejscu i wiele ludzi do nich przychodzi.
Klis, ja robilem tam i jestem zadowolony. Samochod maja jeden man'a takiego jak na egzaminie, stan oceniam na dobry troche gorszy od tego co w ZDZ. Jazdy na miescie i na placu. Plac duzy, na placu znajduja sie tylko osoby ktoe sie ucza badz instruktorzy a to dlatego ze jest troche na zadupiu za lasem na ligocie. Teoria przebiega bardzo szybko (2-3 dni) Praktyka rowneiz idzie nie zle ale oczywiscie zalezy ile czasu posiadasz. Im samym zalezy bys jak najszybciej skonczyl. Jesli chcesz cos wiecej wiedziec o tej szkole to pytaj moge smialo odpowiedziec i pomoc.

ELMAK Chorzów
Dla mnie Chorzów to juz za dalego nie mam pojecia nic o tej szkole. Pierwsze co sie rzuca w oczy to samochod... VOLVO a jak wiadomo na egzaminie jest Man 10-163.

pozwole wypisac jeszcze dwie szkoly ktore zajmuja sie szkoleniem w naszej okolicy...

Chrzanowscy w Tychach, mało wiem ale troche sie interesowalem gdy szukalem odpowiednej szkoly. Z tego co da sie zauwazyc na pewno sa ukierunkowani pod szkoleniem na duzych samochodach nie jest to jakis tam dodatek do kat. B maja autobus, ciezarowke i tira. Duzy ogordzony plac na czułowie. Jakie sa samochody i w jakim staniu trodno mi powiedziec z tego co wiem to sa niebieskie :wink: Minus ? Tychy, a miastem egzaminacyjnym sa katowice z tego co wiem Chrzanowscy nie raz jezdza do katowic bo ich tam widuje ale to jest strata jakies godziny na dojazd.

Wszołek Mysłowice w skrócie, rupcie, rupcie i jeszcze raz rupcie. Ogolnie z tego co slyszalem wiele ludzi nie poleca o manie egzaminacyjnym mozesz zapomniec.

To chyba tyle jak chcesz wiedziec cos wiecej o danej szkole to pytam jak bede znal odpowiedz, to oczywiscie pomoge.
Zycze powodzenia w wyborze dobrej szkoly.
Pozdrawiam
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez hmmwv » niedziela 25 stycznia 2009, 19:53

8000zl po wrzesniu 2009r , żartujesz sobie ? , ja nie mogę kogo na to bedzie stać , może już szykują jakąś zmiane ustawy albo co ??
hmmwv

Postprzez Duszek » poniedziałek 26 stycznia 2009, 13:03

Ten kurs za 8000zl to wlasnie ich najnowszy wymysl i najnowsza zmiana w tym zakresie :wink:
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Wszołek, Kliś

Postprzez levi2 » wtorek 10 lutego 2009, 23:21

Odradzam kurs w Mysłowicach. Instruktorzy kombinują jak mogą. Jak chcesz się nauczyć i mieć w miarę spokój to idz do Klisia. Nie będziesz musiał się wku... że Ci ktoś przez 2 tygodnie telefonu nie odbiera np.
levi2

Powrót do Luźna gadka