Prośba o wytłumaczenie pytania - o co chodzi??

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prośba o wytłumaczenie pytania - o co chodzi??

Postprzez eLk@ » wtorek 20 stycznia 2009, 13:03

Są dwa pytanie, które się wykluczają a właściwie wykluczają się odpowiedzi na te pytania. Nie wiem jak wkleić pytania z obrazakami i odpowiedzami, ale może opisze o które pyania mi chodzi.

Pytania znajdują w zakładce testy na stronie www.prawojazdy.com.pl w Testach według tematów lekcji, a mianowicie Lekcja 2 Temat 3 - znaki zakazu. A pytania o które mi chodzi to pytanie 7 i 9.

Są dwa identyczne zdjęcia, natomiast odpowiedzi się wykluczają według mnie, chyba że ja czegoś nie rozumiem.

W pytaniu 7 prawidłową odpowiedzią jest B - nie może skręcić w lewo na skrzyżowaniu (z tym się zgadzam), a co w takim razie z odpowiedzią C - może zawrócić na skrzyzowaniu, jeśli nie utrudni ruchu innym pojazdom - ta odpowiedz nie jest dobra (przecież zakaz skrętu w lewo zakazuje równiez zawracania na najblizszym skrzyżowaniu)

Natomiast w pytaniu 9 - zdjęcie jest identyczne i prawidłowe odpowiedzi: B i C, a mianowicie: pojazd nie może skręcić w lewo na skrzyżowaniu i właśnie zawrócić na skrzyzowaniu.

Co w końcu jest z tymi pytaniami - można zawracać czy nie na skrzyzowaniu, według mnie nie. A co za tym idzie jest błą w pytaniu 7. Proszę o odpowiedź, mozliwie szybką. (Juto mam egzamin) Dzięki z góry.
eLk@

Postprzez adam_0103 » wtorek 20 stycznia 2009, 13:20

Ale przecież wszystko jest ok, nie ma żadnego błędu...
Przeanalizuj raz jeszcze siódme pytanie:

W tej sytuacji kierujący pojazdem:
a)(...)
b)nie może skręcić w lewo (...)
c)może zawrócić (...)

Gdyby zaznaczyć tutaj odpowiedź c) to by oznaczało, że kierujący MOŻE zawrócić na skrzyżowaniu, co byłoby błędną odpowiedzią.
adam_0103

Postprzez eLk@ » wtorek 20 stycznia 2009, 13:31

Dzięki adam_0103 za odpowiedź, już sama na to wpadła. Wpadam chyba już w paranoje i nerwice, z powodu tego jutrzejszego egzaminu. Pozdrawiam
eLk@

Powrót do Szkolenie kierowców