sytuacja na podporzadkowanej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

sytuacja na podporzadkowanej

Postprzez shuss6 » sobota 17 stycznia 2009, 11:27

witam
mam problem z ustaleniem pierwszenstwa w takiej sytacji:

Obrazek
jestem samochodem 1

1.czy powinienem ustapic pierwszenstwa 2?

2.ok, ustepuje 2 i dalej jedzie na wprost 3 czy ustepuje mu pierwszenstwa jezeli ruszylem razem juz z 2 i bylem tak jakby juz na glownej ?

z gory dzieki za odpowiedzi
shuss6

Postprzez rad-an » sobota 17 stycznia 2009, 11:53

Ciekawe pytanie...

Zdaje się, że gdy już jesteś na skrzyżowaniu to masz pierwszeństwo przed 2 i powinna cię przepuścić. Ale nie wiem czy pas zieleni czegoś tu nie zmienia ;) Mamy podobne skrzyżowanie z tą, różnicą, że są tam światła, ale po dojechaniu do środka (pas zieleni) obowiązują nas już znaki, a te mówią "ustąp pierwszeństwa" i teraz albo ci się uda wcisnąć w krótką przerwę gdy jedna sygnalizacja zmieni się na czerwoną, a druga jeszcze nie zmieni na zieloną, albo będziesz czekał kilka cykli świateł ;P

[edit] Jesteś pewien, że na wysokości pasa zieleni nie brakuje znaku? Jeżeli to jest skrzyżowanie rzeczywiste, to upewnij się. Jeżeli czysto teoretyczne to chyba w tym miejscu właśnie brakuje znaku, bo jest to już nowy pas i wymaga oznaczenia.
rad-an

Postprzez barbra » sobota 17 stycznia 2009, 12:42

ruszylem razem juz z 2 i bylem tak jakby juz na glownej ?

To albo jesteś na głównej i masz pierwszeństwo przed tym,który dopiero wjeżdża na skrzyżowanie z podporządkowanej...,albo możesz rozpatrzyć różne wersje,o których tu sie trochę dyskutowało... :what: ....pamiętając też o tym,że pierwszeństwo określa się przed wjazdem na skrzyżowanie!
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez shuss6 » sobota 17 stycznia 2009, 14:03

dzieki ale w tamtym temacie niestety nie znalazlem odpo na moje pytanie :cry:

chodzi mi o jednoznaczna odpowiedz jak sie zachowac w takeij sytuacji, czy mam ustapic pierwszenstwa pojazdowi 2 ktory jedzie w lewo tak samo jak ja, i na pytanie czyy np. jak jedzie z 3 samochody na wprost a ja jade w lewo to poprostu czekam az wszystkie przejada zgodnie z zasada prawej reki czy jak jedzie ten pierwszy to ruszyc razem z nim i wyjezdzam za nim odrazu , czy wymuszam ? ( przypominam wyjezdzamy z drogi podporzadkowanej )

dziekowac
shuss6

Postprzez rad-an » sobota 17 stycznia 2009, 14:35

rad-an napisał(a):Jesteś pewien, że na wysokości pasa zieleni nie brakuje znaku? Jeżeli to jest skrzyżowanie rzeczywiste, to upewnij się. Jeżeli czysto teoretyczne to chyba w tym miejscu właśnie brakuje znaku, bo jest to już nowy pas i wymaga oznaczenia.
rad-an

Postprzez rufioo » sobota 17 stycznia 2009, 21:04

shuss6 napisał(a):dzieki ale w tamtym temacie niestety nie znalazlem odpo na moje pytanie :cry:

chodzi mi o jednoznaczna odpowiedz jak sie zachowac w takeij sytuacji, czy mam ustapic pierwszenstwa pojazdowi 2 ktory jedzie w lewo tak samo jak ja, i na pytanie czyy np. jak jedzie z 3 samochody na wprost a ja jade w lewo to poprostu czekam az wszystkie przejada zgodnie z zasada prawej reki czy jak jedzie ten pierwszy to ruszyc razem z nim i wyjezdzam za nim odrazu , czy wymuszam ? ( przypominam wyjezdzamy z drogi podporzadkowanej )

dziekowac

wyjezdzajac z drogi podporzadkowanej w lewo ustepujesz:
jadacym z przeciwka (prosto i w prawo) jesli oni nie beda mogli wjechac na skrzyzowanie (bo pas zieleni bedzie zajety) nic sie nie stanie jak przed nimi smigniesz, ale tylko wtedy nic sie nie stanie, gdy bedziesz mial pewnosc ze oni nie wjada na skrzyzowanie
a z tymi co skrecaja w lewo jadac w ten sposob co na obrazku jedzies rowniez kolizyjnie wiec tez im ustepujesz
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Postprzez Thor » niedziela 18 stycznia 2009, 13:05

oczywiscie ze ustepujesz pierwszenstwa wszystkim samochodom jadacym z naprzeciwka na wprost - przeciez jestescie na odcinku drogi rownorzednej i masz obowiazek przepuscic wszystkich skrecajac w lewo...dziwne pytanie:/
Thor

Postprzez shuss6 » niedziela 18 stycznia 2009, 14:44

ok, a pana misia ktory jedzie w lewo ( niby najpeirw na wprost ) tez przepuszczam rozumiem ( przypominam tez ze chodzi caly czas o sytuacje na obrazku gdzie jestem przy pasie zieleni)
shuss6

Postprzez Thor » poniedziałek 19 stycznia 2009, 23:08

oczywiscie ze tak
Thor

Postprzez jarmal » wtorek 20 stycznia 2009, 08:53

Thor napisał(a):oczywiscie ze ustepujesz pierwszenstwa wszystkim samochodom jadacym z naprzeciwka na wprost - przeciez jestescie na odcinku drogi rownorzednej i masz obowiazek przepuscic wszystkich skrecajac w lewo...dziwne pytanie:/

Wszystkich? Na podstawie jakiego przepisu mam puszczać skręcających w lewo?
jarmal

Postprzez Amos » wtorek 20 stycznia 2009, 12:59

jarmal napisał(a):
Thor napisał(a):oczywiscie ze ustepujesz pierwszenstwa wszystkim samochodom jadacym z naprzeciwka na wprost - przeciez jestescie na odcinku drogi rownorzednej i masz obowiazek przepuscic wszystkich skrecajac w lewo...dziwne pytanie:/

Wszystkich? Na podstawie jakiego przepisu mam puszczać skręcających w lewo?

Jarmal czytaj dokładnie. SKRĘCAJĄC a nie skręcających...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez shuss6 » wtorek 20 stycznia 2009, 16:28

ej no dobra ale wszystkich tzn ze skrecajacych w lewo tez :?
jesli nie masz nic sensownego w tym temacie do powiedzenia to sie pls nie udzielaj :x

to jak to jest przepuszczam tych co jada w lewo czy nie w tej sytuacji?
shuss6

Postprzez scorpio44 » wtorek 20 stycznia 2009, 20:57

shuss6 napisał(a):ej no dobra ale wszystkich tzn ze skrecajacych w lewo tez :?

Na "normalnym" skrzyżowaniu (tzn. bez pasa zieleni) pojazdy skręcające w lewo nie przeszkadzają sobie nawzajem i jadą jednocześnie. Więc nie można mówić o tym, że któryś ma przed którymś pierwszeństwo.
Tutaj natomiast, stojąc na środku, masz naprzeciwko pojazd nr 2, również docelowo skręcający w lewo, ale w tym momencie i położeniu jest on dla Ciebie pojazdem jadącym z naprzeciwka prosto (skręcając, przecinasz jego tor jazdy), więc musisz mu ustąpić. I podobnie wszystkim następnym jadącym za nim.
scorpio44

Postprzez shuss6 » wtorek 20 stycznia 2009, 22:07

ok rozumiem dzieki :) wiecej pytan nie mam

pozdrawiam
shuss6

Powrót do Sytuacje na drodze