Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Glammaniara » piątek 16 stycznia 2009, 22:45
przez Lewy » piątek 16 stycznia 2009, 22:52
przez tom9 » piątek 16 stycznia 2009, 22:56
przez maciej02ostrov » piątek 16 stycznia 2009, 23:08
przez fliper » piątek 16 stycznia 2009, 23:36
przez ===Dawid=== » piątek 16 stycznia 2009, 23:39
Glammaniara napisał(a):Na drodze z ograniczeniem prędkości do 90 km/h jadę zwykle około 60 km/h. Zwykli kierowcy nigdy nie zwracali mi na to uwagi, ale na odcinku, którym regularnie jeżdżę, bardzo często pojawiają się TIRy i prawie zawsze nie dają mi spokoju! Bez przerwy trąbią albo mrugają drogowymi. Dzisiaj po dojechaniu do sygnalizacji świetlnej jeden kierowca wysiadł z TIRa i zaczął na mnie wrzeszczec, że mam s... na pobocze czy coś takiego :D I moje pytanie: czy po drodze z ograniczeniem do 90 nie wolno już jechac 60? Czy jeżeli jedzie się 60, to naprawdę trzeba poruszac się po poboczu? :D I czy ktokolwiek ma prawo mnie gnębic za taką jazdę? Dodam, że mam prawo jazdy ponad miesiąc, wyjeżdżam rano, siedzę na studiach około 11 godzin, wracam wieczorem i przejeżdżam około 30-40 km, więc narazie nie czuję się na siłach żeby jechac szybciej! Padam z nóg, a w dodatku po ciemku zawsze inaczej się jeździ niż w dzień.
przez modzel » sobota 17 stycznia 2009, 00:08
przez rad-an » sobota 17 stycznia 2009, 00:08
przez Glammaniara » sobota 17 stycznia 2009, 00:20
przez ===Dawid=== » sobota 17 stycznia 2009, 00:40
Glammaniara napisał(a):No ok, jeżeli jest możliwośc zjechania na pobocze, to w sumie nie robi mi to żadnego problemu. Ale jeżeli po swojej prawej stronie mam linię ciągłą, to jak mogę zjechac? Nie zjadę. Wtedy najlepiej przyspieszyc mimo wszystko, bo TIR jedzie? Warto zauważyc, że w dodatku mamy taką porę roku jaką mamy. A tak wogóle to czy z punktu widzenia zasad ruchu drogowego robię coś źle? Ograniczenie to ogranicznenie, ale nigdy nie słyszałam o wymaganej prędkości. I właśnie, zgodzę się, że 30 km/h to przesada, bo to prawie tak jakby stanąc w miejscu na jezdni, ale 60? :roll:
przez cman » sobota 17 stycznia 2009, 00:41
PRD napisał(a):Art. 19. 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
przez Valdar » sobota 17 stycznia 2009, 01:00
przez d » sobota 17 stycznia 2009, 01:57
rad-an napisał(a):Wystarczy powiedzieć, że na egzaminie oblałabyś z powodu utrudniania ruchu. Ale jest jeszcze jeden sposób! Zamontuj przyczepkę i jeździj 70 km/h, jak ktoś się przyczepi to "Panie! Więcej nie mogę! Przepisy nie pozwalają" :lol:
przez tom9 » sobota 17 stycznia 2009, 10:04
Wtedy najlepiej przyspieszyc mimo wszystko, bo TIR jedzie?
przez dylek » sobota 17 stycznia 2009, 10:14
3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5,
wynosi w przypadku:
1) samochodu osobowego, motocykla lub samochodu ciężarowego o dopuszczalnej
masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t:
a) na autostradzie – 130 km/h,
b) na drodze ekspresowej dwujezdniowej – 110 km/h,
c) na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej
co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu
– 100 km/h,
d) na pozostałych drogach – 90 km/h;
2) zespołu pojazdów lub pojazdu niewymienionego w pkt 1: