droga dwupasmowa ale nie jednokierunkowa.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez tristan » poniedziałek 12 stycznia 2009, 09:42

scorpio44 napisał(a):Znak taki powinien być. Ale jeżeli go nie ma, no to chyba sama logika podpowiada, że mamy jezdnię jednokierunkową, skoro ruch odbywa się tylko w jednym kierunku? No błagam...

Znak oznacza drogę jednokierunkową, a nie jezdnię!

Duszek napisał(a):Logika, logiką....

Tylko co jezeli ktos wykaze sie inwencja tworcza, zastosuje "wlasna logikę" i postanowi sobie na takiej jezdni "jednokierunkowej zwyczajowo" (zwyczajowo- bo ze znaku to nie wynika) zawrocic? :? i pojezdzic sobie "pod prad" dla hecy?

Nie może.

PoRD napisał(a):Art.16. 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni;
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Khay » poniedziałek 12 stycznia 2009, 10:17

tristan napisał(a):
Znak oznacza drogę jednokierunkową, a nie jezdnię!

§ 44. 1. Znak D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.

Jak widać rozporządzenie twierdzi coś innego.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez tristan » poniedziałek 12 stycznia 2009, 16:41

No tak... Nazwa znaku mnie zmyliła i już dalej nie zauważyłem tego niuansiku. Może też temu, że nigdy nie widziałem tak oznaczonej jezdni :D Widać drogowcy uważają tak jak ja, że wystarczy Art. 16. 2
tristan

Postprzez rocko19 » poniedziałek 12 stycznia 2009, 19:01

Więc jezdnia jednokierunkowa ze znakiem D-3 czy bez nie robi większej różnicy.
rocko19

Postprzez Amos » poniedziałek 12 stycznia 2009, 19:21

tristan napisał(a):No tak... Nazwa znaku mnie zmyliła i już dalej nie zauważyłem tego niuansiku. Może też temu, że nigdy nie widziałem tak oznaczonej jezdni :D Widać drogowcy uważają tak jak ja, że wystarczy Art. 16. 2

To gdzie ty żyjesz Tristanie?? Na Marsie?? Przecież na każdej drodze dwujezdniowej jezdnie są tak właśnie oznakowane...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez tristan » poniedziałek 12 stycznia 2009, 22:44

Amos napisał(a):
tristan napisał(a):No tak... Nazwa znaku mnie zmyliła i już dalej nie zauważyłem tego niuansiku. Może też temu, że nigdy nie widziałem tak oznaczonej jezdni :D Widać drogowcy uważają tak jak ja, że wystarczy Art. 16. 2

To gdzie ty żyjesz Tristanie?? Na Marsie?? Przecież na każdej drodze dwujezdniowej jezdnie są tak właśnie oznakowane...

gdzie ja żyję, mam napisane w profilu, za to ty nie masz, więc to ty jesteś z marsa. U nas takich oznaczeń nigdzie nie widziałem. Szczerze mówiąc nie pamiętam ich takoż z innej części Donkolandu, aczkolwiek być może jest jakiś mały kącik tak oznakowany.
tristan

Postprzez Khay » poniedziałek 12 stycznia 2009, 23:22

Właśnie przez mnogość takich oznaczeń tu, na mojej planecie (opisanej dla odmiany ;) ) wydało mi się wątpliwym to, co napisałeś. Tylko dlatego zerknąłem do rozporządzenia, bo czułem, że coś pokręciłeś. ;) Bo nie chciało mi się wierzyć, by drogowcy mogli się pomylić tak wiele razy.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez wiesniak » poniedziałek 12 stycznia 2009, 23:23

Gierkówka:
Obrazek

Nie chce mi się szukać więcej zdjęć, ale radzę Ci Tristanie od jutra lepiej się rozglądać po okolicy, bo tak oznakowana jest chyba każda droga dwujezdniowa w Polsce.
wiesniak

Postprzez scorpio44 » wtorek 13 stycznia 2009, 02:15

Ja również jestem zaskoczony wypowiedzią Tristana. :shock:
scorpio44

Postprzez jarmal » wtorek 13 stycznia 2009, 12:15

rozporządzenie napisał(a):Znak D-3 umieszcza się przy wjeździe na jezdnię jednokierunkową drogi dwujezdniowej, jeżeli na pasie
dzielącym jezdnie zastosowano w tym samym przekroju drogi znak B-2 lub C-9, jeżeli również występują dodatkowe jezdnie dla obsługi przyległej zabudowy.

Znaku D-3 może więc nie być jak nie ma B-2 lub C-9 i musimy domyślić się z kontekstu, że jezdnia jest jednokierunkowa.
Jako ciekawostke podam, że B-2 stosuje się gdy pas zieleni jest szerszy niż 6 m, w przeciwnym razie używany jest C-9.
Dodatkowo

rozporządzenie napisał(a):Znaku D-3 nie umieszcza się przy jezdniach jednokierunkowych dróg dwujezdniowych za przejazdami przez pas dzialący jezdnie między skrzyżowaniami.
jarmal

Postprzez dariex » piątek 16 stycznia 2009, 22:15

tristan napisał(a): U nas takich oznaczeń nigdzie nie widziałem.

Może nie zwróciłeś uwagi ale jest ich całe mnóstwo,wszędzie.
dariex

Postprzez rocko19 » środa 25 lutego 2009, 19:43

Czy kiedy mamy 2 jezdnie (pas zieleni) po 2 pasy w jednym kierunku i tak jak pisałem wcześniej, nie są te jezdnie oznaczone znakiem D-3 czy wtedy ma zastosowanie artykuł 22 pkt2.2? do jej lewej krawedzi jeżeli zamierza skręcić w lewo.Jest to takie teoretyzowanie ale chciałbym wiedzieć czy ten artykuł będzie miał w tej sytuacji zastosowanie.
Moim zdaniem tak ponieważ :2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym-jeżeli zamierza skręcić w lewo.Nie pisze nic aby musiał byc ruch w jednym kierunku oznaczony znakiem D-3.No ale jestem ciekaw czy zgadzacie się ze mną?
rocko19

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze