Potencjalna stłuczka, kto winny.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » wtorek 06 stycznia 2009, 22:53

No to poczytaj trochę orzecznictw i wtedy wrócimy do dyskusji.
cman

Postprzez fa1th » wtorek 06 stycznia 2009, 22:55

cman napisał(a):No to poczytaj trochę orzecznictw i wtedy wrócimy do dyskusji.

czytalem i takze na tym opierał sie mój wywód...
kat. A - 1podejscie-zdane
kat. B - 1podejscie-zdane
kat. C - 1podejscie-zdane
kat. CE - 1podejscie-zdane
kat. D - 1podejscie-zdane
fa1th

Postprzez cman » wtorek 06 stycznia 2009, 22:56

No to mógłbyś jakieś zacytować albo dać linka?
cman

Postprzez fa1th » wtorek 06 stycznia 2009, 23:00

cman napisał(a):No to mógłbyś jakieś zacytować albo dać linka?

nie wiem czy takie rzeczy są w internecie, nie takie było moje źródło, mój kolega mial identyczna sytuacje ze sprawą w sądzie...
Ostatnio zmieniony wtorek 06 stycznia 2009, 23:30 przez fa1th, łącznie zmieniany 1 raz
fa1th

Postprzez Rafix » wtorek 06 stycznia 2009, 23:10

fa1th napisał(a):
Szybkie reagowanie, kierowca widzac samochod wyjezdzajacy z podporzadkowanej zachowuje szczególną ostrożnosc, odpowiednio szybko wyhamowuje, czyli działanie zmienia sie w zaniechanie dalszej jazdy, a wjazd na pas ruchu do jazdy w przeciwnym kierunku stwarza zagrożenie bezpieczenstwa ruchu (w nieszczesliwych przypadkach zderzenie czołowem z innym pojazdem). Pan byłby uznany za "winnego" sprawce kolizji, a kierowca wyjeżdzający z ulicy podporządkowanej mandat za wymuszenie pierszenstwa.

Rozumiem że odruch jest taki "uciekam zeby nie przypalić", ale w tym przypadku niema pojęcia "uciekam" ...

To co przepraszam mam robić? Jak widzę stojący samochód, to mam od razu hamować prawie do 0, bo a nóż wyjedzie? I wg. tego co piszesz, pojęcie "uciekam" istnieje tylko w wypadku, gdy skieruję się na pole, albo do rowu, chociaż i to może stworzyć zagrożenie.
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez fa1th » wtorek 06 stycznia 2009, 23:28

Rafix napisał(a):
fa1th napisał(a):
Szybkie reagowanie, kierowca widzac samochod wyjezdzajacy z podporzadkowanej zachowuje szczególną ostrożnosc, odpowiednio szybko wyhamowuje, czyli działanie zmienia sie w zaniechanie dalszej jazdy, a wjazd na pas ruchu do jazdy w przeciwnym kierunku stwarza zagrożenie bezpieczenstwa ruchu (w nieszczesliwych przypadkach zderzenie czołowem z innym pojazdem). Pan byłby uznany za "winnego" sprawce kolizji, a kierowca wyjeżdzający z ulicy podporządkowanej mandat za wymuszenie pierszenstwa.

Rozumiem że odruch jest taki "uciekam zeby nie przypalić", ale w tym przypadku niema pojęcia "uciekam" ...

To co przepraszam mam robić? Jak widzę stojący samochód, to mam od razu hamować prawie do 0, bo a nóż wyjedzie? I wg. tego co piszesz, pojęcie "uciekam" istnieje tylko w wypadku, gdy skieruję się na pole, albo do rowu, chociaż i to może stworzyć zagrożenie.

jedziesz z predkoscia odpowiadajaca odpowiednio szybkie reagowanie (szczegolna ostroznosc), czyli jak widzisz ze ci wyjezdza to hamujesz a nie uciekasz i przez "przypadek" walisz w innych uczestników ruchu czy to pojazdy albo nie daj Boże piesi, wyobrazmy sobie taka sytuacje tylko obok jest jeszcze przystanek i pelno ludzi, widzisz ktos Ci wyjezdza z podporzadkowanej, jedziesz 60km/h nagle prawa i widzisz przed soba samochod i kolejny odruch znow prawa a tam grupka ludzi na przystanku... reszte mozna sobie wyobrazic, kto jest winien, zapytajmy specjaliste "cman"?? :)))

oczywiscie kazdy ma inne podejscie do tej sprawy, kazdy ma inne doswiadczenia, informacje, ja przedstawilem to z mojego punktu widzenia, moj ojczulek ma nawet inne zdanie o tym, ale cóż kazdy pisze to co mysli, ja wiem swoje inni swoje, spójrzmy na sprawe reprezentacij Polski na szczycie w Brukseli, nasi kochani rządzący do trybunału sie odwoływali bo każdy miał w tej sprawie inne zdanie...

i prosze bez "zaczepnych" postów
fa1th

Postprzez rufioo » środa 07 stycznia 2009, 14:14

witam

fa1th napisał(a):
Art.3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

chyba ustawodawcy nie chodzilo o takie zaniechanie...

zaniechania z naszej strony w tym przypadku nie bedzie

reakcja zalezy od kierowcy i jego doswiadczenia
jesli bedzie bledna ocena sytuacji to reakcja moze narobic wiecej szkod
wiec bez prawidlowej oceny najlepsze w tym wypadku jest hamowanie awaryjne i tyle

"jedziesz szybciej niz myslisz" byla kiedys taka madra kampania tylko chyba nie zostala zrozumiana przez wielu, a szkoda....
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze