światła żółte selektywne

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

światła żółte selektywne

Postprzez ManiK » wtorek 06 stycznia 2009, 13:36

Witam - mam pytanko a jeśli egzaminator zada pytanie "co to są te światła żółte selektywne" to jak najprościej wyjaśnić ??
ManiK

Postprzez cman » wtorek 06 stycznia 2009, 14:28

No ale w związku z czym zada to pytanie?
Bo dla uproszczenia można by trochę zmienić treść i będzie np.: "co to są te światła czerwone?" - to ja szczerze mówiąc nie rozumiem pytania.
cman

Postprzez ManiK » wtorek 06 stycznia 2009, 14:42

W tym momencie nie chodzi mi o egzamin tylko chcę po prostu wiedzieć co to są te żółte św. selektywne; przecież nie powiem że są to takie światła co świecą na żółto. Wiem że dopuszcza się aby światła np. drogowe czy mijania miały barwę żółtą selektywną ale coś więcej na ten temat
ManiK

Postprzez scorpio44 » wtorek 06 stycznia 2009, 14:59

W takim razie sensowne pytanie mogłoby brzmieć jedynie: "jakie światła mogą mieć barwę żółtą selektywną?"

ManiK napisał(a):Wiem że dopuszcza się aby światła np. drogowe czy mijania miały barwę żółtą selektywną ale coś więcej na ten temat

Nic więcej. Właśnie to jest odpowiedź na to pytanie. :)
scorpio44

Postprzez jarmal » wtorek 06 stycznia 2009, 15:00

Kolor żolty selektywny to jasny żółty czyli taki jak ma większość żarówek w światłach z przodu (mijania, pozycyjne, drogowe), te światła mogą być jeszcze białe.
Kolor żólty samochodowy to pomarańczowy taki jak przy kierunkowskazach.
jarmal

Re:

Postprzez bruno666 » piątek 15 lutego 2013, 18:50

jarmal napisał(a):Kolor żolty selektywny to jasny żółty czyli taki jak ma większość żarówek w światłach z przodu (mijania, pozycyjne, drogowe), te światła mogą być jeszcze białe.
Kolor żólty samochodowy to pomarańczowy taki jak przy kierunkowskazach.

Temat nie wyczerpany i jak znam polskie realia wyczerpany nie będzie.

Jako, że w międzyczasie gRABARCZYK zabronił używania (?) świateł o barwie żółtej selektywnej za wyjątkiem świateł przednich przeciwmgłowych, to mam kilka pytań:

1. Co to jest barwa żółta seletywna? Konkretnie. Barwa o temperaturze od np. 2000 do 2500K czy co? Czy 2800K to jeszcze barwa biała czy juz żółta selektywna?

Obrazek

2. Jesli z jakiegokolwiek powodu (nie wiadomo co gRABARCZYK albo UE mieli na mysli) nie mogę używać barwy żółtej selektywnej w światłach mijania, to dlczego nie mogę jej używać w światłach drogowych, które jak wiemy można włączać tylko w sytuacji, kiedy skrótowo mówiać nikomu to nie przeszkadza. Zresztą podobna jest sytuacja z przeciwmgłowymi przednimi, których nie mozna włączyć razem z drogowymi podczas gwieździstej, pogodnej nocy na drogach "nie krętych".

3. Co oznacza "§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r."?

Bo ja na przykład wyposażyłem swoje auto w żarówki o barwie żółtej (nie mam pojęcia czy selektywnej) w światłach drogowych 26 grudnia 2009 r. i od tej pory jeżdzę na nich. Oczywiście po 31 grudnia 2009 r. juz ponownie auta w nie wyposażałem, bo zrobiłem to raz wcześniej i żarówki cały czas świecą.
...
bruno666

Powrót do Szkolenie kierowców