jarmal napisał(a):Kolor żolty selektywny to jasny żółty czyli taki jak ma większość żarówek w światłach z przodu (mijania, pozycyjne, drogowe), te światła mogą być jeszcze białe.
Kolor żólty samochodowy to pomarańczowy taki jak przy kierunkowskazach.
Temat nie wyczerpany i jak znam polskie realia wyczerpany nie będzie.
Jako, że w międzyczasie gRABARCZYK zabronił używania (?) świateł o barwie żółtej selektywnej za wyjątkiem świateł przednich przeciwmgłowych, to mam kilka pytań:
1. Co to jest barwa żółta seletywna? Konkretnie. Barwa o temperaturze od np. 2000 do 2500K czy co? Czy 2800K to jeszcze barwa biała czy juz żółta selektywna?

2. Jesli z jakiegokolwiek powodu (nie wiadomo co gRABARCZYK albo UE mieli na mysli) nie mogę używać barwy żółtej selektywnej w światłach mijania, to dlczego nie mogę jej używać w światłach drogowych, które jak wiemy można włączać tylko w sytuacji, kiedy skrótowo mówiać nikomu to nie przeszkadza. Zresztą podobna jest sytuacja z przeciwmgłowymi przednimi, których nie mozna włączyć razem z drogowymi podczas gwieździstej, pogodnej nocy na drogach "nie krętych".
3. Co oznacza "§ 2.
Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej
do dnia 31 grudnia 2009 r."?
Bo ja na przykład wyposażyłem swoje auto w żarówki o barwie żółtej (nie mam pojęcia czy selektywnej) w światłach drogowych 26 grudnia 2009 r. i od tej pory jeżdzę na nich. Oczywiście po 31 grudnia 2009 r. juz ponownie auta w nie wyposażałem, bo zrobiłem to raz wcześniej i żarówki cały czas świecą.
...