Rondo. Zasada prawej ręki?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 21:30

ella napisał(a):
U mnie jest linia ciągła od wewnętrznej po całosci i koniec.

Skupcie sie na obrazku który sam wyrysowałem i zaufajcie mi. TAK TO WYGLĄDA!!!

Może i ja jestem ślepa ale....na Twoich rysunkach widać, że linia ciągła jest po lewej stronie przerywanej a na zdjęciach (2 i 4) dokładnie widać, że linia ciągła jest po prawej stronie linii przerywanej. A to jest duża róznica.

JA SIE ZABIJE....matko boska!

na zdjeciu 2 i 4 owszem ale spójrz jeszcze raz na zdjecie nr 4 i na ten czarny samochód. Spróbuj sobie wyobrazic gdzie on wjezdza. A teraz pomysl czemu linia ciągła jest po prawej stronie lini przerywanej...

no no no....w polsce jest ruch prawostronny...

czy jeszce nie rozumiecie?

Szkoda ze nie mam samolotu bo bym zrobił zdjęcie z góry i byłoby po kłopocie...

Tak naprawde to jest rondo. I nie mów mi ze ciągła jest od lewej czy prawej!!!!

Ciągła jest od WEWNĘTRZNEJ!!! A teraz spójrz jeszcze raz na zdjęcia.
tomaszraczek

Postprzez dariex » niedziela 04 stycznia 2009, 21:48

tomaszraczek napisał(a):
Dla tych co im zabraklo wyobrazni, poprawiłem ten rysunek, dorysowując linie do wszystkich zjazdów :D
Wczesniej mi sie po prostu nie chciało

No to dobrze,że ci sie w końcu zachciało,bo to lekko zmienia postać rzeczy,a wróżów i wróżek tutaj raczej nie znajdziesz,a pytanie zadałeś,po to aby sam się dowiedzieć,to na przyszłość zamiast mendzić po prostu wklej odpowiedni rysunek/foto i będzie można sobie analizować do usranej śmierci,a nie uskuteczniać pseudoanalizę tego co "autor miał na mysli".Uwielbiam takich chojraków :roll:

W tej sytuacji zachowujesz się jak na każdym innym rondzie wobec uczestnika ruchu drogowego,który znajduje się na prawym pasie (a nie wjeżdża na rondo of kors,bo to regulują odpowiednie znaki informujące o pierwszeństwie)
Jeśli zamierzasz zjechać z ronda,musisz mu ustąpić pierwszeństwa,bo musisz przeciąć jego tor jazdy.No chyba,że ów "ktoś" zasygnalizuje prawoskręt ,to możesz wyjechać z ronda (aczkolwiek to trochę naciągana sytuacja,bo może się okazać,ze sobie wrzucił kierunek "niechcący" i przydzwoni Ci w bok)
dariex

Postprzez ella » niedziela 04 stycznia 2009, 21:53

Spróbuj sobie wyobrazic gdzie on wjezdza. A teraz pomysl czemu linia ciągła jest po prawej stronie lini przerywanej...

Trzeba było tak zrobić fotki, żeby nie trzeba było próbować sobie wyobrażać, gdzie jest rondo a gdzie wjazdy. Ja te rysunki odebrałam tak jak napisałam wyżej. Przyjrzyj się sam rysunkowi drugiemu (zwłaszcza jak taki wielki nie mieści się na ekranie). Rondo na pierwszy rzut oka na górze czy na dole? :D

Co do wyjaśnienia jak zjeżdzać to artykuł podany wyżej wszystko wyjaśnia. W Warszawie też jeet takie rondo gdzie jadący prawym pasem przepuszcza zjeżdzających z lewego.
ella
Moderator

Postprzez czarny 1974 » niedziela 04 stycznia 2009, 21:58

moge sie mylic ale moim zdaniem kierujacy pojazdem 2 powinien zajac wewnetrzny pas poniewaz zewnetrzny sluzy do zjazdu w lewo a pozatym rondo jest takim samym skrzyzowaniem jak inne wiec jezeli byl znak ustap pierszenstwa nie mogl wjechac na rondo majac zamiar jechac na wprost a takze dlatego ze nie mozna wjezdzac na skrzyzowanie jezeli nie mozna go opuscic
czarny 1974

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 22:02

ella napisał(a):
Spróbuj sobie wyobrazic gdzie on wjezdza. A teraz pomysl czemu linia ciągła jest po prawej stronie lini przerywanej...

Trzeba było tak zrobić fotki, żeby nie trzeba było próbować sobie wyobrażać, gdzie jest rondo a gdzie wjazdy. Ja te rysunki odebrałam tak jak napisałam wyżej. Przyjrzyj się sam rysunkowi drugiemu (zwłaszcza jak taki wielki nie mieści się na ekranie). Rondo na pierwszy rzut oka na górze czy na dole? :D

Co do wyjaśnienia jak zjeżdzać to artykuł podany wyżej wszystko wyjaśnia. W Warszawie też jeet takie rondo gdzie jadący prawym pasem przepuszcza zjeżdzających z lewego.

Ella sorry ale nie mam samolotu...

A co do tego co mówisz to sie nie zgadzam. Bo tu w tej sytuacji to akurat jadący pasem lewym powinien przepuscic jadących pasem prawym. Zasada prawej reki tu działa niestety.

I powtarzam: Od wewnętrznej mamy linię ciągłą!
tomaszraczek

Postprzez Cycu » niedziela 04 stycznia 2009, 22:08

Przede wszystkim na rysunku niepotrzebne te linie wkoło wyspy.
Narysowałeś tak, jakby zjeżdżający lewym pasem zmieniał pas ruchu, podczas gdy cały czas jedzie tym samym :wink: nie ustępuje więc pierwszeństwa, to jemu jadący prawym mają ustąpić.
Sytuacja nieskomplikowana :P tak jak określił kopan luks rondko :)
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez ella » niedziela 04 stycznia 2009, 22:20

A co do tego co mówisz to sie nie zgadzam

Nie musisz się zgadzać. Podałam ci tylko artykuł z wyjaśniem drogówki jak poruszać się po tym rondzie.
No chyba, że w Radomiu jest jeszcze inne rondo KISIELA.
ella
Moderator

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 22:21

Jestem glupi jak h...

Kto tu w koncu ma pierwszenstwo? Na początku wydawało mi sie logiczne ze ten z prawej puszczał tego z lewej bo to głupie zeby ktos na srodku ronda czekał az ktos inny przejedzie pasy wyznaczone). Potem mi sie wydawało ze ten z lewej powinien puscic tego z prawej no bo " zasada prawej ręki".

A teraz to ja sie po prostu rozpędze na maxa i niech sie dzieje co chce...jak bym w co uderzył to powiem ze mi na forum tak powiedziano.

Sorry chłopaki ale ja juz nie wiem jak tu jechac tędy.
tomaszraczek

Postprzez kopan » niedziela 04 stycznia 2009, 22:39

Gościu to u Ciebie jest lepiej niż na tym rysunku co Ella wkleiła a Ty jeszcze pyskujesz.
U ciebie nie można na rondzie zmienić pas wewnętrzny tuż przed zjazdem na zewnętrzny co może skutkować kolizją z wjeżdżającym na rondo – na tym polega wyższość tego rozwiązania nad tym wklejonym przez Ella.
Przypuszczam że jesteś wyznania zjazd z ronda ma się odbywać z prawego i tylko prawego pasa ruchu stąd twoja bulwersacja.
Zważ gościu że skręt w prawo od prawej krawędzi jezdni o ile ....... znakami nie wskazano inaczej.

Super rondo lepsze od Ella :lol:
kopan

Postprzez wojciech1962 » niedziela 04 stycznia 2009, 22:39

wojciech1962 napisał(a):No to jeżeli pojazd nr 2 nie ustąpił pierwszeństwa to jest sprawcą ewentualnej kolizji. Jeszcze w ostateczności gdyby jechał w prawo toby sobie pojechali na oddzielne pasy ruchu i nic by się nie stało. A tak jest to typowe wymuszenie pierwszeństwa.
No widzisz? A nie słuchałeś starszych. Dwa dni trzeba było, żebyś przyjął do wiadomości, że należy ustępować pierwszeństwa jadącym po jezdni ronda. Ja jako prawdziwy mazur z Mazur zawsze kiedy widzę "kielnię" przed jakimkolwiek skrzyżowaniem ustępuję pierwszeństwa jadącym po najbliższej poprzecznej jezdni. W tym wypadku jest to jezdnia ronda.
W związku z tym, że jest jak jest to ja jestem jaki jestem.
wojciech1962

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 22:53

kopan napisał(a):Gościu to u Ciebie jest lepiej niż na tym rysunku co Ella wkleiła a Ty jeszcze pyskujesz.
U ciebie nie można na rondzie zmienić pas wewnętrzny tuż przed zjazdem na zewnętrzny co może skutkować kolizją z wjeżdżającym na rondo

Zgadza sie

Rozumiem ze w tym przypadku pierwszenstwo bedzie miał pojazd nr 1? tak? Chciałbym miec jasność.

A z tym pyskowaniem to nie przesadzaj. Nikt tu nikomu nie wrzucał. Moze jestem nerwowy bo rzucam palenie...

Ale jeszcze jedno takie rondo i chyba se zapale :D i opuszcze Radom na rzecz jakiejs wsi gdzie drogi sie krzyzują tylko na święta!
tomaszraczek

Postprzez ella » niedziela 04 stycznia 2009, 22:59

Dwa dni trzeba było, żebyś przyjął do wiadomości, że należy ustępować pierwszeństwa jadącym po jezdni ronda

Nie wiem czy doczytałeś ale tu obydwa samochody są już na jezdni ronda. Jeden na prawym a drugi na lewym. A Twoja odpowiedż chyba dotyczy dopiero wjazdu na rondo jednego z samochodów. Więc dlatego dyskusja trwa juz dwa dni i będzie toczyć się dalej.
ella
Moderator

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 23:08

No to dowiem sie czy nie w koncu?

ella napisał(a):
Dwa dni trzeba było, żebyś przyjął do wiadomości, że należy ustępować pierwszeństwa jadącym po jezdni ronda

To, to ja wiem jak widze odwrócony żółty trójkąt ze trzeba ustąpic. Juz mówiłem ze pojazd nr 2 wjezdza na rondo choc nie powinien... i co wtedy?

Nie chce byc niegrzeczny ale gdybys ella przeczytała wszystkie posty to nie musiałbym tego teraz tłumaczyc.

ella napisał(a): A Twoja odpowiedż chyba dotyczy dopiero wjazdu na rondo jednego z samochodów.

Chyba...?

Moje pytanie dotyczyło sytuacji gdy oba pojazdy są na rondzie.
tomaszraczek

Postprzez kamix500 » niedziela 04 stycznia 2009, 23:15

napewno z wewnętrznego pasa ruchu trzeba zająć pas lewy(przy wyjeździe z ronda), a nie ma znaków przed rondem z oznaczeniami że prawy pas jest tylko do skrętu w prawo a lewy do jazdy prosto i w lewo ?? :)
kamix500

Postprzez tomaszraczek » niedziela 04 stycznia 2009, 23:19

kamix500 napisał(a):napewno z wewnętrznego pasa ruchu trzeba zająć pas lewy(przy wyjeździe z ronda), a nie ma znaków przed rondem z oznaczeniami że prawy pas jest tylko do skrętu w prawo a lewy do jazdy prosto i w lewo ?? :)

Są oznaczenia typowe dla mniejszych rond dlatego ich nie pisałem.
Lewy pas do skrętu w lewo i jazdy na wprost, a prawy do jazdy prosto i jazdy w prawo.
tomaszraczek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze