sharky napisał(a): Jak ktos zaczyna na mnie krzyczec ja sie zaczynam denerwowac/stresowac i popelniam bledy
Tola napisał(a):Nie lubię jak ktoś po mnie krzyczy - wtedy się buntuje
A wiecie co się stanie z żołnierzem gdy on się zbuntuje, gdy zacznie krzyczeć, popełniać błędy?, a wiecie jak wyszkolić doskonałego żołnierza?, dobrego policjanta?, czy wiecie jak z chłopczyka zrobić mężczyzne?.Zbuntowanie się oznacza Kare, oznacza zagrożenie pozycji.
Nie da się zrobić z kogoś dobrego żołnierza, wykorzystując metody bezstresowe, służąc się kulturą i spokojem.Czasami trzeba psychicznie i fizycznie zmusić i postawić kogoś w określonych i trudnych sytuacjach, aby on na przyszlość wiedział i umiał się prawidłowo zachować i bezpiecznie z nich wybrnąć.Czasami wytworzenie stresowej sytuacji, w której porządkiem jest presja i perswazja jest niezwykle skuteczną metodą szkolenia, ponieważ w psychice człowieka tworzy się określona zmiana.Instruktor który uczy kierowce jak poprawnie zachować się na drodze, jak unikać i wybrnąć ze stworzonego Niebezpieczeństwa, nie może wykorzystwać tylko uśmiechu i szeptu, ponieważ taki przekaz z reguły nie trafia do kursanta, a dlatego że przy następnym stworzeniu Niebezpieczeństwa na drodze będzie wiedział że instruktor tylko się uśmiechnie i coś sobie pogada.Sytuacja jest bardzo prosta.Gdy Instruktor STANOWCZO i KONKRETNIE zareaguje ZAKODUJE on tym samym w skuteczny sposób informacje i wytworzy pewną sytuacyjną wizje, która z pewnością dzięki takiej metodzie zostanie zapewne zapamiętana.
Czasami gdy ktoś na nas podniesie głos, wtedy DOSKONALE wiemy że to co robimy jest żle robione i jest to dla nas komunikat i informacja że tego samego, czyli STANOWCZEJ czyli niechcianej reakcji będziemy się w sytuacji podobnej - spodziewali.W konsekwencji będziemy tego unikać, tego działania i tego "zareagowania".Oczywiście liczy się uśmiech, kultura i to nas powinno cechować, ale nie Zawsze.A wiecie co to jest "bezstresowe wychowanie", konsekwencje takiego pedagogicznego wychowania, Szwajcarzy odczuwają do dziś.Zainteresowani mogą sobie poczytać..,ale wpierw poszukać :wink:
Pozdrawiam