Nauka teorii na odległość.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Nauka teorii na odległość.

Postprzez ella » czwartek 25 grudnia 2008, 02:43

W projekcie ustawy o kierujących pojazdami jest zapis, że teoretyczną część kursu można będzie zaliczyć na odległość, na przykład przez internet.
Zamiast siedzieć 30 godzin na wykładach, kandydaci na kierowców będą mogli w domu poznawać przepisy ruchu drogowego. Resort infrastruktury chce, żeby od przyszłego roku kursanci mogli zaliczać teoretyczny kurs prawa jazdy przez internet.
Sejm ma nad tym głosować najpóźniej w kwietniu.

2. Szkolenie dla osób ubiegajacych sie o wydanie prawa jazdy obejmuje:
1) przeprowadzana w formie wykładów i cwiczen nauke:
a) teoretycznych podstaw kierowania pojazdem i uczestnictwa w ruchu drogowym,
b) podstawowych obowiazków i praw kierujacego pojazdem;
.....................................
...................................
3. Wykłady o których mowa w ust. 2 pkt 1 moga byc przeprowadzone w formie nauczania na
odległosc z wykorzystaniem technik komputerowych i internetu
.

Co z tego wyjdzie ....jak na razie od dawna tylko słyszy się o różnych zmianach i cisza.
ella
Moderator

Postprzez rocko19 » czwartek 25 grudnia 2008, 13:39

A myślicie że będzie to dobre? Dla mnie nie jak sie idzie na wykład gdzie siedza tam już ludzie i wszyscy są cicho siedzą skupieni.A w domu? Jak dla mnie to nie bedzie to dobre ponieważ człowiek juz bedzie rozproszony nie bedzie miał takiej mobilizacji do nauki.Ale to jest moje zdanie.
rocko19

Postprzez d » czwartek 25 grudnia 2008, 13:42

d

Postprzez tristan » czwartek 25 grudnia 2008, 20:29

- W projekcie ustawy o kierujących pojazdami jest zapis, że teoretyczną część kursu można będzie zaliczyć na odległość, na przykład przez internet. Chcemy, żeby Sejm przegłosował projekt najpóźniej w kwietniu - potwierdza Jakub Dąbrowski, rzecznik Ministerstwa Infrastruktury.

Problem w tym, że teraz bycie na zajęciach jako tako zmusza kursanta przynajmniej do ,,przypadkowego'' nauczenia się części teorii. A tak instruktorzy jazd będą musieli robić podwójną robotę, bo masa osób pójdzie na jazdy po prostu z zerowym przygotowaniem.

Śmieszne jest też to:

Autoszkoły za pełny kurs inkasują dziś średnio półtora tysiąca złotych. Kiedy przestaną organizować zajęcia teoretyczne, będą musiały obniżyć cenę o ok. 500 zł.

Stawka instruktora teorii za godzinę jest powiedzmy 15zł. Przy ustawowych 26 godzinach daje to około 400zł za cały kurs... Ale który ośrodek szkoli 1 osobę? Na kursie przecież jest tych osób kilkadziesiąt. Więc ile ,,zyska'' szkoła na braku zajęć z teorii? 10zł od osoby?

Cena kursu wynika z kosztu jazd. W czasie jazdy musi być 1 instruktor, 1 auto, 1 godzina..... Tam faktycznie sama wypłata instruktora to średnio 500zł za kursanta, bo kursant jest 1:1 z instruktorem. Poza tym, benzyna (ciekawe, że w sumie Lki nie jeżdżą na gazie, jak złotówy), zakupy i remonty aut, wynajem biura, wynajem placu, telefony itepe.

====================

Razor1990 napisał(a):
tristan napisał(a):Przy ustawowych 26 godzinach

Ja miałem 30 godzin teorii Rolling Eyes

Możliwe. Rozporządzenie daje limit dolny. Nikt nie zabrania robić i 100, jeśli OSK lubi. W każdym razie, typowy układ z rozporządzenia, to 26h teorii z instruktorem oraz 4h z ratownikiem medycznym (albo lekarzem, ale na lekarzy to OSK nie stać :D )
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Powrót do Szkolenie kierowców