Zderzenie - co mi grozi?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez agniesiaa90 » poniedziałek 22 grudnia 2008, 22:58

lepiej zalatwic to odrazu, niz potem miec nie przyjemnosci, przeciez to tez człowiek rozumie ze sa swieta i mozna nie miec pieniedzy, a udowodnic nie jest trudno: monitoring, jakis swiadek, slady lakieru Twojego na jego i jego na twoim samochodzie i po tobie
Ostatnio zmieniony poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:03 przez agniesiaa90, łącznie zmieniany 1 raz
agniesiaa90

Postprzez Duszek » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:01

kamix500 napisał(a):jeśli do teraz nie ma u Ciebie policji to nic nie będziesz miał

Na pewno?
A nie moga np. za pare dni przyslac wezwania na komendę w celu zlozenia wyjasnien?

Wlasciciel mogl jednak widziec zdarzenie (a nawet jak nie widzial, ale sie domyslil, to moze sie zarzekac, ze jednak widzial), spisal numery rejestracyjne i potuptal na komisariacik...

Ja bym sie nie odwazyla uciec :shock: nie wyobrazam sobie jak mozna tak zrobic, wyrzuty sumienia by mnie zjadly chyba.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez DEXiu » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:16

Wyrażam szczerą nadzieję, że to prowokacja albo jakieś żarty :roll:

Glammaniara napisał(a):W końcu mu zwiałam 8)

To rzeczywiście powód do dumy :/

Glammaniara napisał(a):Dodam, że zwiałam, bo tak jak wspomniałam, miałam już zderzenie tego samego dnia i nie chciałam znowu płacic

Glammaniara napisał(a):Ogólnie jeżdżę dobrze

Nie sądzisz, że powyższe dwa zdania nieco się ze sobą kłócą? Żeby nie powiedzieć, że to jawna kpina pisać, że się jeździ dobrze, podczas gdy tego samego dnia dwukrotnie (lub więcej razy) powoduje się stłuczkę? I jeszcze niejako na poparcie tej teorii pisać, że się zdało za drugim razem :lol:

Glammaniara napisał(a):Więc na pewno na przyszłośc będę bardziej uważac

Kolejna kpina - dwukrotnie tego samego dnia spowodować stłuczkę i wmawiać, że się będzie uważać na przyszłość. Kobieto, Ty nie uważaj "na przyszłość" tylko uważaj TERAZ i patrz co robisz.

Że już o Twojej mocno skrzywionej moralności nie wspomnę :? Ogólnie zgadzam się z cmanem i innymi przedmówcami.
DEXiu

Postprzez Glammaniara » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:17

No ja rozumiem, że głupio zrobiłam, ale postawcie się na moim miejscu. Mam 19 lat i wcześniej zapłaciłam komuś innemu za szkody wszystko co miałam. Poza tym, kiedy się zorientowałam, że to właściciel, to już wyjeżdżałam. Kto z Was wróciłby się ze słowami "przepraszam ale to ja rozwaliłam panu samochód"? :( No i dobra, może faktycznie kiepsko jeżdżę.
Obrazek
Glammaniara

Postprzez DEXiu » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:21

Glammaniara napisał(a):No ja rozumiem, że głupio zrobiłam, ale postawcie się na moim miejscu. Mam 19 lat i wcześniej zapłaciłam komuś innemu za szkody wszystko co miałam. Poza tym, kiedy się zorientowałam, że to właściciel, to już wyjeżdżałam.

Błędem było w tej sytuacji w ogóle odjeżdżanie ot tak (i to jeszcze z nadzieją, że "nikt nic nie widział i mi się upiecze"). A już w ogóle szczytem było niezatrzymanie się kiedy nadarzyła się okazja załatwienia sprawy z właścicielem.
Glammaniara napisał(a):Kto z Was wróciłby się ze słowami "przepraszam ale to ja rozwaliłam panu samochód"? :(

Każdy? :roll: (tzn. każdy o wystarczającej kulturze i poczuciu sprawiedliwości)
DEXiu

Postprzez volve » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:28

Patrząć na wiek i zachowanie to zapewne rodzice pożyczyli bądź kupili samochód córce, i teraz ona boi się powiedzieć o szkodach.
Pójdzie do pracy to pozna wartość pieniądza i możesz zacznie szanować cudzą własność.
volve

Postprzez Glammaniara » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:41

Tak naprawdę przy pierwszej stłuczce niemożna było jednoznacznie ustalic kto zawinił. To było na rondzie. Moim zdaniem, nie wymusiłam pierwszeństwa wjeżdżając na rondo. Widziałam przecież, że mam wolny pas ruchu. Wjechałam więc i jechałam już na rondzie zewnętrznym pasem, kiedy nagle poczułam uderzenie. Potem świadek powiedział, że ten drugi kierowca zjeżdżał z ronda z wewnętrznego pasa i powinien mnie puścic. Ale on się uparł, że za szybko wjechałam na rondo i że wymusiłam pierwszeństwo i że nie był na wewnętrznym pasie. Ja nie miałam pojęcia jak to było, nic nie widziałam, poczułam tylko uderzenie, więc co miałam zrobic - zgodziłam się, że to moja wina, bo wzięłam pod uwagę fakt, że facet ma o wiele dłużej prawko niż ja. I byc może zapłaciłam za coś, co nie było moją winą. Ale bałam się, że facet wezwe gliny i jednak się okaże, że potwierdzą jego wersję i że zapłacę dużo więcej, a przy okazji wlepią mi punkty karne.
Ten parking to ewidentnie ja zawiniłam, ale zdaję sobie z tego sprawę. Nie chciałam znowu płacic - to było powodem tej ucieczki. Gdyby wystarczyło wyjśc i przeprosic, ale tak to nie działa :(
Naprawdę mam w poważaniu przepisy drogowe i kulturę w stosunku do innych. Chciałam skończyc kurs na instruktora. Nie chcę, żeby sprawa w sądzie mi to popsuła. Spanikowałam i stąd to wszystko :(
Tak volve, rodzice kupili mi samochód i boję się powiedziec o szkodach. A Ty byś się nie bał? Szanuję to i przykro mi.
Obrazek
Glammaniara

Postprzez karampuk » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:48

Glammaniara napisał(a):Ja nie miałam pojęcia jak to było, nic nie widziałam, poczułam tylko uderzenie, więc co miałam zrobic - zgodziłam się, że to moja wina, bo wzięłam pod uwagę fakt, że facet ma o wiele dłużej prawko niż ja.

Kiepski kierowca i do tego ofiara losu?

A przy okazji: 13 dni temu zdany egzamin i już prawko w kieszeni? I to od kilku dni?
karampuk

Postprzez BOReK » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:50

Glammaniara napisał(a):Naprawdę mam w poważaniu przepisy drogowe i kulturę w stosunku do innych.

Wiesz chociaż jaki jest sens tego zdania? :D

Poza tym poćwicz trochę manewry, przyda się. I nie płać nic nikomu tyklo dlatego, że ma dłużej prawko, jeśli nie jesteś pewna swojej winy i nikt ci tego jednoznacznie nie potrafi wykazac podpierając się niezbitymi faktami i przepisami. Wesołych świąt. ;)
BOReK

Postprzez kamix500 » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:51

ja myślę ze Ci sie upiecze. na przyszłość uważaj i zacznij jeździć powoli. w końcu to nie będzie auto a człowiek i możesz wtedy komuś krzywdę zrobić, a nie daj Boże żeby to było dziecko...
kamix500

Postprzez Glammaniara » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:56

Zdałam egzamin we wtorek 9. grudnia, a za tydzień w czwartek już miałam prawko do odbioru.
Ja naprawdę nie wiedziałam co mam zrobic w takiej sytuacji jak ta na rondzie. Wysiadłam z samochodu, złapałam się za głowę i spytałam co zrobiłam i co teraz mam zrobic. Facet powiedział, że albo płacę albo wzywa policję, a wtedy będzie gorzej, więc zapłaciłam. Gdyby nie to, na pewno niezwiałabym potem z parkingu i zapłaciłabym temu drugiemu. Ale w tej sytuacji już po prostu nie miałam pieniędzy. Gdyby facet wezwał policję, to i tak musiałabym chyba zapłacic. Nie wiem zresztą. Naprawdę nie wiem :(
Obrazek
Glammaniara

Postprzez d » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:58

Niezły start jak na przyszłego instruktora...
Ale utwierdza mnie to w przekonaniu, że córeczki/żoneczki w błyszczących autach to podobne zagrożenie co alkoholicy. :/
d

Postprzez ella » poniedziałek 22 grudnia 2008, 23:59

A jakbyś się czuła jakby tobie ktoś uszkodził samochód i zwiał?
ella
Moderator

Postprzez Glammaniara » wtorek 23 grudnia 2008, 00:10

Ale mi jest wstyd z tego powodu i następnym razem na pewno nie ucieknę nawet gdybym miała ponieśc najgorsze konsekwencje. To był wypadek. To przecież nie tak, że odkąd mam prawo jazdy, to jeżdżę Bóg wie jak i wszystko rozwalam. Pierwszy raz mi się to zdarzyło.
Obrazek
Glammaniara

Postprzez adam_0103 » wtorek 23 grudnia 2008, 00:28

Glammaniara napisał(a):To przecież nie tak, że odkąd mam prawo jazdy, to jeżdżę Bóg wie jak i wszystko rozwalam. Pierwszy raz mi się to zdarzyło.

Pierwszy raz? Raczej już drugi. Masz prawo jazdy kilka dni (bodajże cztery), a już na swoim koncie dwie stłuczki plus jedną ucieczkę. Po prostu pięknie...
Jest Ci wstyd z tego powodu? I myślisz, że poszkodowanego to obchodzi czy jest Ci wstyd czy też nie? Nie sądzę.
adam_0103

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze