Czy mogę po rondzie jeżdzić w kólko...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy mogę po rondzie jeżdzić w kólko...

Postprzez karampuk » piątek 12 grudnia 2008, 23:07

... po prawym pasie (są co najmniej 2)?
karampuk

Postprzez ButterflyEffect » piątek 12 grudnia 2008, 23:19

Pytanie brzmi: po co? :roll:
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez karampuk » piątek 12 grudnia 2008, 23:23

To już nieważne, liczy się litera prawa. A życiowo odpowiadając: zawsze mogę się rozmyślić przecież... Czy będę się kręcił 1.5 okrążenia, czy 10 to już chyba mało zmienia.
karampuk

Postprzez DEXiu » piątek 12 grudnia 2008, 23:39

Nie możesz bo utrudniasz ruch (wjazd na rondo i przejechanie przez nie) innym. A nawet jeśli by tak tego nie interpretować to choćby zwykła kultura (przepisy są głównie dla tych, którym jej brak) nakazywałaby zjechać na pas wewnętrzny.
DEXiu

Postprzez karampuk » piątek 12 grudnia 2008, 23:44

Wiem DEXiu o kulturze. :) Chcę tylko wiedzieć co w razie kolizji przy udowodnieniu (np. CCTV), że jechałem tak już co najmniej całe kółko. W końcu tak samo utrudniam ruch, jak zatrzymanie (red light) na prawym pasie, gdy dwa pozostale są wolne, a ten za mną chcę w prawo i akurat ma warunkową...
karampuk

Postprzez HakirimJP » piątek 12 grudnia 2008, 23:45

Nawet w przepisach jest gdzieś zapisane, że nie, z resztą najprostszy ustęp w PoRD to ten o nie utrudnianiu ruchu.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez wiesniak » sobota 13 grudnia 2008, 00:38

HakirimJP napisał(a):Nawet w przepisach jest gdzieś zapisane, że nie

Gdzie?
wiesniak

Postprzez HakirimJP » sobota 13 grudnia 2008, 14:39

wiesniak napisał(a):
HakirimJP napisał(a):Nawet w przepisach jest gdzieś zapisane, że nie

Gdzie?

Może, że na rondzie to nie, ale na pewno jest o tym, że nie należy utrudniać ruchu jeżeli, nie masz żadnego celu z tym związanego.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez qwer0 » sobota 13 grudnia 2008, 18:32

o qrcze, ludzie... czemu nikt jeszcze nie napisal, ze... nie wolno?? :P
Majac 2 pasy, zakladajac ze chodzi o ruch prawostronny, to z prawego pasa, mozemy pojechac w prawo lub prosto...
Wewnetrznym (lewym) w kolko jezdzic sobie mozna.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez wojciech1962 » sobota 13 grudnia 2008, 18:59

Możesz jeździć wokół wyspy centralnej skrajnym lewym czyli wewnętrznym pasem aż ci się paliwo skończy i nikomu nie będziesz przeszkadzał. Tamci inni kierujący będą sobie wjeżdżali na rondo, zjeżdżali z niego, a ty sobie jeździsz i masz świetne wesołe miasteczko, aż ci się w głowie zakręci. Przypomnijcie sobie "Wakacje Jasia Fasoli" (chyba) jak jeździł po rondzie w Londynie tyle że w prawo. Był już wieczór, rodzina spała na tylnym siedzeniu, a on nie wiedział dokąd ma zjechać.
Natomiast, jeśli zaczniesz jechać po rondzie choćby w lewo ale prawym pasem ( co jest oczywiście zabronione), a obok z lewego pasa ktoś pojedzie prosto to co się wydarzy za chwilkę po przeciwnej stronie ronda?
W związku z tym, że jest jak jest to ja jestem jaki jestem.
wojciech1962

Postprzez ella » sobota 13 grudnia 2008, 19:35

ButterflyEffect napisał(a):Pytanie brzmi: po co? :roll:

A może w celu
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=11888
Schemat zawsze ten sam - jazda prawym pasem i czekanie az ten z lewego bedzie chcial zmienic pas, markowanie wpuszczania, gdy ten zaczyna zmieniac tamtej dodaje gazu i wali w jego bok.
ella
Moderator

Postprzez wiesniak » sobota 13 grudnia 2008, 21:49

qwer0 napisał(a):o qrcze, ludzie... czemu nikt jeszcze nie napisal, ze... nie wolno?? :P
Majac 2 pasy, zakladajac ze chodzi o ruch prawostronny, to z prawego pasa, mozemy pojechac w prawo lub prosto...
Wewnetrznym (lewym) w kolko jezdzic sobie mozna.

Jak już jesteś na rondzie to właśnie jazda w kółko będzie jazdą prosto, a prosto można jechać z każdego pasa ruchu, pod warunkiem oczywiście, że nie ma namalowanych strzałek (w tym wypadku) w prawo. Więc odpowiedź brzmi: tak, można jeździć po rondzie w kółko prawym pasem, chyba że komuś w ten sposób utrudniasz ruch, ale to wcale nie zawsze jest takie oczywiste.
wiesniak

Postprzez karampuk » sobota 13 grudnia 2008, 23:21

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. :) Ostatecznie to można tak robić, przypomniałem sobie pewną sprawę opisywaną w jakimś miesięczniku, gdzie przyjezdny w wielkim mieście został ukarany mandatem za stłuczkę. Jechał lewym pasem chcąc skręcić w lewo (czyli poprawnie na razie) i widział na prawym pasie ten sam samochód, który równoczesnie z nim wjechał na to rondo. Był przekonany, że ten samochód "musi" pojechać w prawo lub prosto, a tak się nie stało...
karampuk

Postprzez dylek » sobota 13 grudnia 2008, 23:48

wiesniak napisał(a):
Jak już jesteś na rondzie to właśnie jazda w kółko będzie jazdą prosto,

W kółko to prosto... pewnie w lewo to w prawo... w górę to w dół... a świstak nie próżnuje tylko zawija te sreberka....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez wiesniak » niedziela 14 grudnia 2008, 00:01

dylek napisał(a):W kółko to prosto... pewnie w lewo to w prawo... w górę to w dół... a świstak nie próżnuje tylko zawija te sreberka....

Zapomniałeś o "do przodu to do tyłu" :wink: .
A jeśli uważasz, że jadąc cały czas tym samym pasem ruchu jedzie się w lewo to gratuluję fantazji.
wiesniak

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze