Zielone światło i znak stopu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zielone światło i znak stopu

Postprzez norbizmc » niedziela 30 listopada 2008, 18:47

Otóż jutro mam egzamin i nie bardzo wiem co zrobić w takiej sytuacji.
Po kolei wszystko wyjaśnie.
Z moim pierwszym instruktorem jadąc pewną ulicą, zbliżałem się do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną. Jakieś 4 metry od sygnalizatora stał znak "stop" a przed jezdnią drogi poprzecznej była linia bezwzględnego zatrzymania.
No i ten pierwszy instruktor nakazał mi się zatrzymać (mimo iż miałem zielone. dodam że było to skrzyżowanie kolizyjne chociaż z naprzeciwka jest mało uczęszczana uliczka). Natomiast z drugim instruktorem sytuacja wyglądała inaczej. Mając zielone powiedział że nie muszę się zatrzymywać ponieważ Sygnalizator stoi wyżej w hierarchii niż znaki, gdyby były światła wyłączone to wtedy należałoby się zatrzymać przed linią.
Dla ułatwienia podaję rysunek:

http://img238.imageshack.us/my.php?imag ... tuudv9.jpg

Jak to powinno wyglądać w praktyce? Zatrzymać się mimo zielonego czy nie?
Nie chciałbym jechać tamtędy jutro bo jak widać zdania instruktorów są podzielone a nie wiadomo jakie zdanie będzie mieć egzaminator.
norbizmc

Postprzez kev » niedziela 30 listopada 2008, 18:51

Myślę, że drugi instruktor miał rację. Jeżeli światła nie działają to ten znak obowiązuje. Ale to na 99% bo nie chcę Cię wprowadzić w błąd.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez GoldenEyes » niedziela 30 listopada 2008, 18:56

drugi instruktor mial racje. Moja znajoma zatrzymala sie na takim skrzyzowaniu majac zielone i egzaminator ja oblal.
GoldenEyes

Postprzez MALINA77 » niedziela 30 listopada 2008, 19:30

obowiazuje hierarchia, 2 instruktor ma racje, :)
21.08.08 g.13:30 WORD-egz.teoria (+)
28.10.08 g.11:00 WORD-egz.placyk (+), miasto(+)
Obrazek
MALINA77

Postprzez norbizmc » niedziela 30 listopada 2008, 19:35

Rozumiem, bardzo dziękuję za odpowiedź. Temat może zostać zablokowany i służyć jako pomoc naukowa dla innych :)
Trzymajcie kciuki jutro :)
norbizmc

Postprzez vila_ » niedziela 30 listopada 2008, 19:47

Mimo, ze odpowiedź już padła, również uważam, ze nie należy się zatrzymywac w takiej sytuacji na STOPie. Jak wszyscy wiedzą:
1) Osoba kierująca ruchem
2) Sygnalizacja świetlna
3) Znaki drogowe
4) Zasada "prawej ręki"

:)
vila_

Postprzez gemmula » niedziela 30 listopada 2008, 20:05

moja znajoma właśnie tak oblała egzamin. mimo zielonego światła zatrzymała się 2 razy na znaku stop. do tej pory pamiętam jak dyrektor mojego OSK się z niej śmiał :D
Obrazek
gemmula

Re: Zielone światło i znak stopu

Postprzez Duszek » niedziela 30 listopada 2008, 20:22

norbizmc napisał(a):No i ten pierwszy instruktor nakazał mi się zatrzymać (mimo iż miałem zielone. dodam że było to skrzyżowanie kolizyjne chociaż z naprzeciwka jest mało uczęszczana uliczka).

Jaki manewr wykonywales? Skrecales w lewo?
Moze istniala potrzeba zatrzymania sie, aby przepuscic tych z naprzeciwka, a nie chodzilo wcale o znak STOP?

Bo jezeli naprawde chodzilo wlasnie o STOP to taka niewiedza instruktora bylaby przerazajaca! :roll:
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez Hazel » niedziela 30 listopada 2008, 20:41

Hm, gwoli ścisłości...
2) Sygnalizacja świetlna
3) Znaki drogowe
4) Zasada "prawej ręki"

to jest hierarchia dotycząca przepisów mówiących jedynie o pierwszeństwie przejazdu ! Jeśli mamy inne znaki na skrzyżowaniu, to stosujemy się do nich w normalny sposób, nie lekceważymy ich z tego powodu, że "przecież na skrzyżowaniu są światła, które stoją wyżej w hierarchii" !
26.08.2008 Zapis na kurs
(...)
2.12.2008 Egzamin praktyczny (+)
Hazel

Postprzez agniesiaa90 » niedziela 30 listopada 2008, 21:05

mnie tam zawsze uczyli (nawet dzis mialam tak sytuacje) ze jak są swiatła i znaki to najpierw bierzemy pod uwage światła a gdy te są nie sprawne stosujemy sie do znaków
agniesiaa90

Postprzez Hazel » niedziela 30 listopada 2008, 21:10

Tak, ale chodzi tylko o pierwszeństwo przejazdu. Napisałem to przecież, pogrubiłem nawet.
26.08.2008 Zapis na kurs
(...)
Hazel

Postprzez vila_ » niedziela 30 listopada 2008, 21:30

Hazel napisał(a):Hm, gwoli ścisłości...
2) Sygnalizacja świetlna
3) Znaki drogowe
4) Zasada "prawej ręki"

to jest hierarchia dotycząca przepisów mówiących jedynie o pierwszeństwie przejazdu ! Jeśli mamy inne znaki na skrzyżowaniu, to stosujemy się do nich w normalny sposób, nie lekceważymy ich z tego powodu, że "przecież na skrzyżowaniu są światła, które stoją wyżej w hierarchii" !

To się odnosi do wszytkich (większości?) znaków jeżeli mamy np znak ustąp pierwszeństwa i mamy zielone to się przecież nie zatrzymujemy. A że o pierwszeństwo chodzi to też chyba wiadomo(?)

A co do głównego pytania w temacie, hierarchia ta, jak najbardzej tłumaczy sytuację, którą kolega opisał. Więc w czym problem..?
vila_

Postprzez Hazel » niedziela 30 listopada 2008, 21:52

W niczym, uściśliłem tylko, bo dyskusja w temacie zaczęła schodzić w kierunku `mam światła, więc znaki mnie nie obchodzą`. Mało kto zwraca uwagę na to, że w zapisie chodzi o pierwszeństwo przejazdu, koniec tematu.
26.08.2008 Zapis na kurs
(...)
Hazel

Postprzez qwer0 » niedziela 30 listopada 2008, 23:28

W niczym, uściśliłem tylko, bo dyskusja w temacie zaczęła schodzić w kierunku `mam światła, więc znaki mnie nie obchodzą`. Mało kto zwraca uwagę na to, że w zapisie chodzi o pierwszeństwo przejazdu, koniec tematu.

no tak, a o co innego?
Jak mam znak stop i zielone swiatlo, to co mnie znak obchodzi?? :|
Nic, wiec nie musze na niego zwraca uwagi, bo w momencie gdy jest dla mnie nadawany zielony sygnal, on mnie nie dotyczy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez DEXiu » poniedziałek 01 grudnia 2008, 02:19

qwer0, vila_, agniesiaa90 ==> To niby jest oczywiste, że chodzi tylko o znaki regulujące pierwszeństwo przejazdu, ale jak uczy życie - nie dla wszystkich. Po prostu niektórzy sobie zapamiętują uproszczoną wersję tej zasady: "są światła - znaki mnie nie obchodzą" i potem pojawiają się na forum pytania-kwiatki w stylu "czy jak na skrzyżowaniu są działające światła a stoi nakaz skrętu w prawo to muszę się do niego stosować?" :roll: (chociaż to chyba dobrze, że ktoś przynajmniej pyta mając taki dylemat - gorzej gdyby takie wątpliwości się w ogóle nie pojawiały)
DEXiu

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze