Jaką drogę trzeba przebyć by dostać prawko na TIRA

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jaką drogę trzeba przebyć by dostać prawko na TIRA

Postprzez mikebarca » piątek 28 listopada 2008, 15:53

Jak w temacie co trzeba zrobić... ile kosztuje... Mam prawo jazdy kat. B i 18 lat... Jak ktoś wie to proszę o info :D
mikebarca

Postprzez rocko19 » piątek 28 listopada 2008, 17:47

:):) Aby zrobić prawo jazdy na ciężarówki musisz zaliczyc kurs na kat C zdac egzamin potem zrobic na naczepy C+E zdac egzamin.Koszt kategori C w granicach 1600-1800 a C+E 1400 koło tego.Potem jeszcze kurs na przewoz rzeczy,badania.
rocko19

Postprzez d » piątek 28 listopada 2008, 17:50

kurs C, egzamin C, kurs C+E, egzamin C+E, w międzyczasie kurs na przewóz rzeczy

Koszta to pewnie coś koło 2x2k za kursy, 182+195 za egaminy, za kurs na przewóz rzeczy coś koło 1k. Ceny orientacyjne. ;)
d

Postprzez Duszek » piątek 28 listopada 2008, 18:42

Może sie czepiam, ale chcialabym zaznaczyc, że nie ma takiego pojazdu jak TIR, wiec siła rzeczy nie mozna miec na niego prawa jazdy :D Prawidlowa nazwa pojazdu to ciagnik siodlowy.

TIR to skrot od "Transports Internationaux Routiers". Oznacza międzynarodową konwencja celna dotycząca tranzytu towarów samochodami ciężarowymi w transporcie międzynarodowym, pozwalająca na uproszczenie procedur na granicach i w urzędach celnych, celem większej efektywności przewozów drogowych /wikipedia/
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez cman » piątek 28 listopada 2008, 18:50

Ale tu nikt nie mówi o ciągniku siodłowym, tylko o zestawie ( http://portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna ... 1&x=30&y=9 ). Tir jako ciężarówka jest już od dawna w słownikach i naprawdę nie mają już sensu jakiekolwiek akcje nawracające, przy każdej nadarzającej się okazji.
cman

Postprzez Duszek » piątek 28 listopada 2008, 18:56

Z tego co zauwazylam to ludzie nazywaja TIRami wlasnie ciagniki siodlowe, a nie zestawy cieżarowka +przyczepa. Jeszcze sie nie spotkalam zeby ktos na ciezarowke z przyczepa mowil "tir". A chlopak jak pojdzie na wyklady do porzadnego OSKu to bedzie to jedna z pierwszych rzeczy na jaka mu zwroca uwage, wiec niech juz wie zawczasu.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez scorpio44 » piątek 28 listopada 2008, 19:11

Ooooooo, tego też (że tir to niepoprawna nazwa) dawno nie było. :D
scorpio44

Postprzez Borys_q » piątek 28 listopada 2008, 20:32

Jak już sie czepiamy to pojazd członowy :)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez michal84 » sobota 29 listopada 2008, 00:42

w moim przypadku koszty uzyskania uprawnien na jak to piszesz "TIRY" wygladala nastepujaco:
kurs C 1600zl
2Xegzamin 342zl
kurs C+E 1600zl
2X egzamin 400zl
kurs na przewoz osob 550zl
lekarz 100zl
psychotechniczne 100zl
michal84

Postprzez mikebarca » sobota 29 listopada 2008, 09:43

Jak bym nie nazwał tego ciągnika siodłowego i tak każdy wie o co chodzi... ale dzięki za uwage :D Najważniejsze, że wiem jakie są to koszty w przybliżeniu... Widzę, że nikt nie napisał o ograniczeniach wiekowych więc uważam, że ich nie ma (i bardzo dobrze).

A takie małe pytanie do osób, które mają takie prawo jazdy lub uczą na takich pojazdach... Trudno się nauczyć... :?: :?:
mikebarca

Postprzez Borys_q » sobota 29 listopada 2008, 12:24

Ja zdawałem c+e jak w pordzie w gdańsku stał star + 2osiówka, plac makabra, miasto pikuś(zwłaszcza jeśli jezdziłeś dużo solówką), przy kategori C plac jest łatwy ( jak sie dobrze przygotujesz) na mieście trzeba uważać na zakazy wjazdu powyżej masy/gabarytu bo jeżdżąc osobówka nawet ich nie zauważasz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Neurot » niedziela 30 listopada 2008, 02:28

Droga jest w miare droga...

około roku czasu (na luzaku bez pośpiechu, zdając za pierwszym razem).

Wszelkie papiery potrzebne na zestaw unijny, lub krajowy ~4500-6000 tys (zależy od cen kursów i szkoleń w danym mieście)

Masz do wykonania:
- kat. C
- kat. C+E
- Lekarskie + psychotesty
- Kurs na przewóz
- karta kierowcy na 80% (zwykłe tacho już zanika)
- badania lekarskie na wniosek przyszłego pracodawcy

Kurs na przewóz i karte kierowcy trzeba przedłużać co 5 lat, ale to już pikuś....

Aha.. co do wieku...
Teraz te kategorie możesz sobie zrobić..a i owszem... Ale tak naprawdę to prawdziwym "tiroffcem" możesz być dopiero po dwudziestym-pierwszym roku zycia.
do 21 latków możesz ujeżdżać autka o DMC nieprzekraczającej 7,5t. DMC.

Cheat: Zrób teraz C+E plus kurs na przewóz... Potem będziesz miał z bani i będziesz miał czas stopniowo się uczyć ujarzmiać takie auta.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez tom9 » niedziela 30 listopada 2008, 10:17

pozwole sobie tutaj napisac. pytanie do wszystkich, ale licze na odpowiedz uzytkownika Neurot.

Z mojego doswiadczenia uwazam, ze warto podejsc do kat. C dopiero gdy juz na prawde dobrze jezdzimy osobowka, uwazam ze pojscie na kurs kat C zaraz po zdaniu kat B jest bezsensowne. Gdy juz mamy wyczuty samochod osobowy przesiadka do wiekszego nie robi wiekszego problemu przynajmniej dla mnie. Sadze ze pare lat temu nie poszło by mi tak dobrze na ciezarowce jak idzie obecnie. Zastanawia mnie jak to jest miedzy C , a CE lepiej pojezdzic np rok jakas ciezarowka i potem zabrac sie za tiry ? Uwazam ze te dwie kategorie nie maja duzo wspolnego, ciezarowka a tir to dwie rozne bajki ale moge sie mylic.

Dziękuje również za posta wyżej na pewno mi się przyda już nawet pozwolilem sobie go zapisac na komputer.

Mogę prosić przyblizone ceny tych rzeczy

oraz jakie to pracodawca moze chciec od nas jeszcze badania ?

do 21 latków możesz ujeżdżać autka o DMC nieprzekraczającej 7,5t. DMC.

rożne opinie slysze na ten temat, pare dni temu instrukor powiedzial mi ze jak mam C to moge jezdzic nawet samochodem o wadze 40 t :roll:
Czy to co piszesz jestes pewny ? nie moge np rozwozic Coca-Coli samochodem o wadze 10t ?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Neurot » niedziela 30 listopada 2008, 21:47

tom9 napisał(a):Mogę prosić przyblizone ceny tych rzeczy

oraz jakie to pracodawca moze chciec od nas jeszcze badania ?

lekarskie (zależy w jakim regionie ~70-100zl)
psychotesty ~100zł
na wniosek pracodawcy ~100zł (płaci pracodawca)

rożne opinie slysze na ten temat, pare dni temu instrukor powiedzial mi ze jak mam C to moge jezdzic nawet samochodem o wadze 40 t :roll:
Czy to co piszesz jestes pewny ? nie moge np rozwozic Coca-Coli samochodem o wadze 10t ?

http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php ... 63#p167763
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez tom9 » wtorek 02 grudnia 2008, 22:09

Neurot dziękuje za odpowiedz oraz za link do forum, kiedys jak bede mial chwile to przejrze całe bardzo dokladnie, obecny temat przeczytalem i teraz wiem wiecej 8)
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców