Pieszy na pasach a pierwszenstwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pieszy na pasach a pierwszenstwo

Postprzez cezik1 » czwartek 20 listopada 2008, 09:02

Witam,
Mam pytanko do Was poniewaz zadalem j mojemu szkoleniowcowi przedwczoraj (wczoraj mialem egz) Chodzi mi o sytuacje kiedy dojezdzam do przejscia dla pieszych gdzie jest dwu kierunkowa z dwoma pasami i oddzielona 'wysepka'. Jak wiadomo w takiej sytuacji przejscie owe jest dlugie. Jak nalezy sie zachowac kiedy ja dojezdzam do przejscia i widze pieszego ktory jest na poczatku przejscia - jest on daleko ode mnie i moge spokojnie mu 'uciec'. Wiem ze przepisy mowia ze kiedy pieszy jest na pasach ma pierwszenstwo ale w takiej sytuacji egzaminator widzac ze czekam az pieszy dojdzie i przejdzie moze mnie oblac bo powie ze brak dynamicznej jazdy. Rozumiem sytuacje kiedy jest zwykle przejscie - krutkie ale jak jest w/w przykladzie ??? Zadalem je mojemu szkoleniowcowi i powiedzial ze 'no, hmm...powinno sie zaczekac ale...hmmm...jesli jest On daleko to moznaby bylo przejechac...' taaa..ale wtedy moge oblac co nie ????
Zadalem wiec ponownie pytanie poniewaz mialem taka sytuacje na drodze i za drugim razem powiedzial ze musze zaczekac - jakis niezdecydowany :)
Ok, zadalem wiec pytanie z innej beczki lecz nawiazujace do tego. Zalozmy ze mamy sytuacje....doj. do skrzyzowania tudziez ulicy z pierwszenstwem....widze ze nadjezdza pojazd lecz jest on stusunkowo daleko ode mnie i...moge mu uciec bo przeciez nie bede czekal jesli mozna to zrobic bo mozna przeciez. To chyba podobna sytuacja tak mi sie wydaje ??? Nie odpowiedzial konkretnie :) Co o tym myslicie ??
cezik1

Postprzez Rufusz » czwartek 20 listopada 2008, 09:47

Rufusz

Postprzez barbra » czwartek 20 listopada 2008, 12:02

.....
Co do wyjazdu z podporządkowanej,to masz tak to zrobić,by nikomu nie utrudnić ruchu na drodze z pierwszeństwem......i nie zastanawiać się,czy zdążyłem mu się wcisnąć,albo czy zdążę uciec???
Ostatnio zmieniony sobota 22 listopada 2008, 09:06 przez barbra, łącznie zmieniany 2 razy
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez d » czwartek 20 listopada 2008, 12:19

Jeżeli droga jest dwujezdniowa i ma wysepkę, a pieszy jest po jej drugiej stronie to nie musimy mu ustępować pierwszeństwa. Znajduje się na innej jezdni niż my. ;)

Natomiast jeżeli wysepki nie ma, to (zwłaszcza na egzaminie) powinniśmy się zatrzymać i przepuścić pieszych (nawet tych idących powoli). Ustąpienie pierwszeństwa nie znaczy, że mamy nie rozjechać pieszego (czyli pojechać "na styk"), ale że mamy wyraźnie zasygnalizować mu, że może bezpiecznie przejść przez przejście.

W końcu ustępując pierwszeństwa np. na skrzyżowaniu, żaden kierowca nie jedzie "na styk" (a nuż się zmieszczę 5cm przed innym samochodem), tylko się zatrzymuje. Z pieszymi powinno być dokładnie tak samo...
d

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 listopada 2008, 13:32

Nie lubię cytować suchych paragrafów, ale w tym wypadku jest to konieczne, bo jak dotąd w zasadzie nikt (no może częściowo przedmówca) ie powiedział tego, co w tym wypadku najistotniejsze:

Art. 13 ust. 8:
Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

A zatem pieszy nabywa pierwszeństwa, kiedy znajdzie się na "naszej" części przejścia.

PS: Cezik1 ==> pogratulować instruktora...
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze