T-30 a skuter?>

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

T-30 a skuter?>

Postprzez rocko19 » środa 19 listopada 2008, 10:16

Mając znak D-18 Parking a pod tym znakiem tabliczke T-30.Tabliczka wskazuje nam sposób ustawienia pojazdu względem krawedzi jezdni oznaczonej na tabliczce barwą szarą oraz że miejsce jest przeznaczone dla pojazdów samochodowych o dmc nieprzekraczającej 2,5 t.
Wtedy moga parkowac tylko pojazdy samochodowe?

pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

Czyli wnioskuje ze skutera tam nie moge zostawic bo to nieje pojazd samochodowy i silnikowy.A ludzie ktorzy mają takie motorowery o takich rzeczach niewiedzą tym bardziej że na skutera nie trzeba miec prawa jazdy.Co wy na to? Spotkaliscie sie aby kiedys ktos dostał mandat za cos takiego?
rocko19

Postprzez HakirimJP » środa 19 listopada 2008, 16:07

Osobiście sam jeżdżę motorowerem (jestem w trakcie kursu na prawko) i parkuje w takich miejscach a o tym nie pomyślałem, i nie słyszałem o jakichś konsekwencjach z tego wynikających. Może coś w tym jest a może to nie dopatrzenie układających te przepisy.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez megamind » środa 19 listopada 2008, 17:03

Faktycznie trochę to dziwne.
Choć intencją autorów było zapewne umożliwienie wszystkim pojazdom o DMC do 2,5t parkowania na chodniku.
megamind

Postprzez rocko19 » środa 19 listopada 2008, 19:16

Intencje intencjami ale przepis jest przepisem i wynika z niego ze juz skuterkiem tam stac nie mozemy.Osobiscie wątpie aby ktos kto niema prawa jazdy otym wiedział.
rocko19

Powrót do Sytuacje na drodze