Problem z egzaminem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z egzaminem

Postprzez przemysuaw » piątek 14 listopada 2008, 15:56

Witam
Mam taki problem, który chciałbym skonsultować z osobami znającymi podstawy prawne egzaminowania lub wiedzą coś w tym temacie.
Otóż 5 lat temu skończyłem kurs i odbyłem egzamin (negatywny). Następnie miałem kilka lat przerwy aż do tego roku, kiedy postanowiłem zrobić kurs raz jeszcze (ze względu na dosyć długi okres przerwy). Kurs skończyłem, pierwszy egzamin negatywny, drugi również. W momencie kiedy chciałem ustalić kolejny termin pani w okienku, poinformowała mnie o tym, że muszę donieść zaświadczenie o wykupieniu dodatkowych 5 godzin jazdy i dopiero wtedy mogę podejść do egzaminu po raz kolejny.
No i tutaj mam pytanie, czy drugi kurs w tym całym temacie się nie liczy? Policzono mi trzy egzaminy, łącznie z tym, który miałem przed drugim kursem. Czy nie powinno być raczej tak, że od momentu nowego kursu liczenie odbytych egzaminów naliczone powinno być na nowo?
przemysuaw

Postprzez And1@ » piątek 14 listopada 2008, 16:29

Dla nich jest ważne, że było to Twoje trzecie podejście. Czy po roku, czy po pięciu ich to nie interesuje. Kurs który robiłeś kiedyś nie ma daty ważności.
And1@

Postprzez przemysuaw » piątek 14 listopada 2008, 17:06

No dobrze, tylko dlaczego wyjeżdzenie dodatkowych 5 godzin po 3 egzaminach negatywnych uprawnia do kolejnych trzech podejść do egzaminu, natomiast 30 godzin wyjeżdzone na kursie już nie?? Wychodzi na to więc, że po 3 negatywnych egzaminach, kolejnym podejściu do kursu i wyjeżdzeniu 30 godzin jazdy za 1200 zł, i tak byłbym zmuszony do opłacenia 200 zł za 5 godzin jazdy?? I jak tu się dziwić, że ten kraj jest ....y?
przemysuaw

Postprzez Duszek » piątek 14 listopada 2008, 17:14

Przemysuaw, tworcy prawa poprostu nie wzieli pod uwage przypadku takiego jak Twoj. Malo kto dwa razy robi kurs podstawowy...

A ze nie wzieli pod uwage to musisz sie dostosowac do takiego prawa jakie obowiazuje i tu sie nie ma co wsciekac. Moze Ci na dobre te dodatkowe godzinki wyjda?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 listopada 2008, 22:53

Przemysuaw ==> istotne jest to, że po 3 oblanych egzaminach masz w WORDzie okazać zaświadczenie o odbytym szkoleniu dodatkowym. Kurs podstawowy masz ważny bezterminowo i jak już przedmówca powiedział, nikt nie przewidział takiej ewentualności, że ktoś z jakiegoś powodu robił go jeszcze raz. Zastanawia mnie zresztą też, jak wyglądała sprawa z papierami - zapisując się na egzamin, złożyłeś teraz w WORDzie dokumenty z tego drugiego kursu?
scorpio44

Postprzez przemysuaw » niedziela 16 listopada 2008, 22:56

Jeśli chodzi o papiery z kursu to trafiają one do WORD bezpośrednio od Szkoły Jazdy, tak więc firma, gdzie robiłem kurs dostarcza papiery do WORD oraz ustala pierwszy egzamin od razu po kursie. Dopiero po negatywnym wyniku tego egzaminu ustalasz sobie samemu egzaminy wraz z całą "robotą papierkową" tego dotyczącą. Tak więc WORD na pewno posiada papiery z tego drugiego kursu
przemysuaw

Powrót do Egzamin na prawo jazdy