Kłopotliwe skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kłopotliwe skrzyżowanie

Postprzez rogal200 » niedziela 16 listopada 2008, 18:18

Witam

Jestem świeżo upieczonym kierowcą. Co jakiś czas mijam pewne skrzyżowanie, i zawsze się zastanawiam jak poprawnie się powinno na nim zachować. Sytuacja jak na rysunku poniżej.

http://www.picoodle.com/view.php?img=/3 ... &srv=img32

Jadę niebieskim samochodem, i mam zamiar skręcić w lewo. Wjeżdżam na skrzyżowanie, ale na drodze stoi samochód czerwony skręcający w lewo. W jaki sposób prawidłowo się ustawić na tym skrzyżowaniu? Wjechać przed czerwony samochód (pozycja 1), nawet gdy jest bardzo ciasno czy za czerwony samochód (pozycja 2)?

Z góry dzięki za odpowiedzi
rogal200

Postprzez vila_ » niedziela 16 listopada 2008, 18:27

On ma Cię z prawej strony, więc wydaje mi się, że powinien stanąc tak, abyś miał możliwośc przejazdu i czekac, aż nie będzie nic jechało. Ja przynajmniej w takiej sytuacji bym zrobiłą (będąc namiejscu czerwonego). Na Twoim miejscu pojechałąmbym drogą numer 2.
vila_

Postprzez HakirimJP » niedziela 16 listopada 2008, 19:49

Odpowiedź będzie możliwa jeżeli dorysujesz jeszcze oznakowanie tego skrzyżowania. 8) Chociaż można się go domyślać, że czerwony wyjeżdża z podporządkowanej więc zdecydowanie powinien Ci ustąpić, a Ty powinieneś pojechać torem nr 2.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez rocko19 » niedziela 16 listopada 2008, 20:11

.Z technicznego punktu widzenia mozesz czerwonemu zatrąbić bo sie rozwalił autem na całej szerokosci a jak sie nie cofnie to czekac w pozycji nr 1 na mozliwosc wjazdu na skrzyzowanie az tamten pojedzie, a pozatym czerwony powinien sie ustawic do prawej krawedzi i niebieski tez.
Ostatnio zmieniony niedziela 16 listopada 2008, 21:05 przez rocko19, łącznie zmieniany 1 raz
rocko19

Postprzez HakirimJP » niedziela 16 listopada 2008, 20:24

rocko19 napisał(a):Oni sa na tych samych warunkach,obydwaj skręcają w lewo i obydwaj muszą puscic tych skrecających w prawo bądź jadących na wprost.

Prawdopodobnie nie są na tych samych warunkach bo czerwony wyjeżdża z podporządkowanej i musi ustąpić niebieskiemu. Mówię prawdopodobnie bo kolega nie narysował oznakowania, a wątpię, żeby było to równorzędne skrzyżowanie.
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez rocko19 » niedziela 16 listopada 2008, 20:39

Fakt ale czerwony albo powinien czekac przed skrzyzowaniem albo wjedzac miedzy wysepke i ustawic sie przy prawej krawedzi tak aby pojazd nr1 mógł poprawnie skrecic.
rocko19

Postprzez HakirimJP » niedziela 16 listopada 2008, 21:00

rocko19 napisał(a):Fakt ale czerwony albo powinien czekac przed skrzyzowaniem albo wjedzac miedzy wysepke i ustawic sie przy prawej krawedzi tak aby pojazd nr1 mógł poprawnie skrecic.

Dokładnie też mam na myśli takie samo rozwiązanie tej krzyżówki.
Czerwony nie może sobie wjechać tam gdzie chce. Powinien dać przejechać bez problemu niebieskiemu za sobą a nie przed sobą.
Widać myślimy i interpretujemy bardzo podobnie i to nie tylko w tym temacie. :)
HakirimJP

Postprzez rogal200 » niedziela 16 listopada 2008, 21:33

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :). Dzięki Wam już wiem jak się zachować na tym skrzyżowaniu
rogal200

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 listopada 2008, 22:20

rocko19 napisał(a):czerwony powinien sie ustawic do prawej krawedzi

A dlaczego do prawej krawędzi? Powinien stać przy osi.
scorpio44

Postprzez ella » niedziela 16 listopada 2008, 22:27

Czerwony nie może sobie wjechać tam gdzie chce. Powinien dać przejechać bez problemu niebieskiemu za sobą a nie przed sobą.

A dlaczego za sobą a nie przed sobą.
Czy to przy skrzyżowaniu równorzędnym jak i wtedy gdy niebieski jest na drodze z pierwszeństwem (niestety autor tego nie podał) czerowny ustawia się przy osi na wysokości pasa zieleni i przepuszcza pojazd niebieski przed sobą.
ella
Moderator

Postprzez HakirimJP » niedziela 16 listopada 2008, 23:08

ella napisał(a):

A dlaczego za sobą a nie przed sobą.

Miałem na myśli, że za sobą z perspektywy kierowcy czerwonego samochodu (lewa-prawa). Lewa to za sobą a prawa przed sobą. Myślę, że wiesz o co mi chodzi teraz. Patrząc z perspektywy przód-tył (prawdopodobnie Twojej) to faktycznie przed sobą (czyli tak żeby go widzieć przed maską). Oczywiście czerwony powinien ustawić się przy osi jezdni na wysokości pasa zieleni.
HakirimJP

Postprzez rocko19 » poniedziałek 17 listopada 2008, 11:42

scorpio44 napisał(a):
rocko19 napisał(a):czerwony powinien sie ustawic do prawej krawedzi

A dlaczego do prawej krawędzi? Powinien stać przy osi.

Tak przy osi to miałem na mysli lecz źle w slowa obrałem.
rocko19

Postprzez ainesea » poniedziałek 17 listopada 2008, 16:17

A żeby było płynnie i bez problemowo to niebieski samochód powinien odpowiednio wcześnie zasygnalizować że chce skręcić w lewo i wówczas samochód czerwony wyjeżdża na jego pas przed nim. Ruch odbył się płynnie. Niestety większość kierowców to jakaś rozkojarzona jeździ ;]
ainesea

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 17 listopada 2008, 19:41

Ainesea ==> mogłabyś rozwinąć swoją wypowiedź?
scorpio44

Postprzez kopan » poniedziałek 17 listopada 2008, 21:28

Czerwony powinien podjechać jak najbliżej pasa zieleni po lewej wtedy niebieski bez problemu przejedzie za nim torem jazdy 1.
W sytuacji z rysunku pojazd czerwony widząc zbliżający się pojazd niebieski sygnalizujący zamiar skręcenia w lewo ma możliwość wjechania na lewy pas i przejechania przed niebieskim.
Problemy są gdy niebieski nie sygnalizuje zamiarów odpowiednio wcześnie.

Nie ma przepisy który mówi ze na skrzyżowaniu mamy się zbliżyć do osi jezdni.
Za to jest przepis który mówi ze mając zamiar skręcenia w lewo:
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
3) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

Czyli przepis mówi o pozycji przed skrętem.
kopan

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze