parkowanie prostopadle, ruchy kierownica

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

parkowanie prostopadle, ruchy kierownica

Postprzez malutkaa18 » wtorek 11 listopada 2008, 21:22

Hej!
Mam pytanie odnośnie parkowania prostopadłego. Jezeli zaparkuje zbyt blisko drugiego samochodu to jakie manewry musze wykonac kierownica? wiem ze raz trzeba skrecic kierownica w lewo, wycofac, zmienic z powrotem na 1-nke i ruszyc do przodu skrecajac troche w prawo, tylko wlasnie nie pamietam czy tak sie robi jak sie ustawie za blisko drugiego samochodu, czy zadaleko od niego (i wtedy sie przyblizam do niego).

pozdrawiam:)
malutkaa18

Postprzez dariex » wtorek 11 listopada 2008, 21:29

w lewo jak jesteś za blisko z lewej i w prawo jak jesteś za blisko z prawej? (ze na wstecznym to mam nadzieję,ze wiesz?)I pozniej wyrównujesz tak,jak zachodzi potrzeba- to wynika z obserwacji w danym momencie.Na jedynce podjeżdzasz do przodu skręcając lekko w przeciwnym kier niż wyjeżdzałaś.

Dobrym patentem ćwiczenia "na sucho" jest sprawdzenie jak zachowuje się auto,mając do dyspozycji "resoraka" byle miał skrętne koła.
dariex

Postprzez dylek » wtorek 11 listopada 2008, 21:44

Najprościej to chyba wycofać na prostych kołach ;) Potem do przodu łatwiej będzie wymyślić co zrobić by przestawić furkę ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez dariex » wtorek 11 listopada 2008, 21:47

tysz racja :)
dariex

Postprzez cman » wtorek 11 listopada 2008, 21:52

dariex napisał(a):Dobrym patentem ćwiczenia "na sucho" jest sprawdzenie jak zachowuje się auto,mając do dyspozycji "resoraka" byle miał skrętne koła.

No i to wbrew pozorom jest bardzo dobre, żeby zrozumieć jak się zachowuje samochód, jeżeli ktoś ma z tym problemy. Sam pamiętam jak kiedyś, kiedyś... złożyłem sobie z klocków lego ciągnik z naczepą i ćwiczyłem cofanie :).
cman

Postprzez ivytomek » piątek 14 listopada 2008, 13:01

cman napisał(a): Sam pamiętam jak kiedyś, kiedyś... złożyłem sobie z klocków lego ciągnik z naczepą i ćwiczyłem cofanie :).

Cman, ale przyznaj się, kiedy to było :D ?
ivytomek

Postprzez cman » piątek 14 listopada 2008, 16:39

Miesiąc temu ;P. Nie no, tak poważnie to już nie pamiętam, ale stawiam na przedział 12 - 16 lat temu. A w ostatnich czasach to trochę prawdziwym zestawem - o wiele fajniejsza zabawa niż klockami.
cman

Powrót do Sytuacje na drodze