Kto odpowiada: instruktor czy kursant? / wątek oddzielony

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » sobota 08 listopada 2008, 20:35

Mam pytanie do osób stojących na stanowisku, że odpowiedzialność za wykroczenie ponosi kursant - czy uważacie, że sytuacja wygląda podobnie w kwestii odpowiedzialności za ewentualną stłuczkę? Jeżeli tak, to chciałem nadmienić, że temat na forum wałkowaliśmy już w przeszłości wiele razy, zdania były bardzo podzielone i tak naprawdę do żadnej jednoznacznej konkluzji nie doszliśmy. Np. tu:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 69&start=0
scorpio44

Postprzez Cycu » sobota 08 listopada 2008, 21:48

Przy skutkowym zdarzeniu drogowym może wyglądać to trochę inaczej, jeżeli np. instruktor mógł i powinien przewidzieć zachowanie kursanta, powstanie niebezpiecznej sytuacji itp. Od tego ma przyrządy do sterowania pojazdem, by wspomóc niedoświadczonego kierującego, który nie zareaguje prawidłowo na sytuację zagrożenia. Ale jak zwykle wszystko zależy od konkretnego przypadku.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez kopan » sobota 08 listopada 2008, 21:55

Kursant jest kierującym.
Jego odpowiedzialność za stłuczkę zmienia się w zależności od zdobytych umiejętności.
W miarę szkolenia stopniowo odpowiedzialność z instruktora przechodzi na kursanta.
Nie jest to moje zdanie ale zdanie specjalistów od tych spraw zdanie poparte przepisami i rozstrzygnięciami sądów.
Ja się z nim zgadzam.
kopan

Postprzez HakirimJP » sobota 08 listopada 2008, 22:24

kopan napisał(a):Kursant jest kierującym.
Jego odpowiedzialność za stłuczkę zmienia się w zależności od zdobytych umiejętności.
W miarę szkolenia stopniowo odpowiedzialność z instruktora przechodzi na kursanta.

A to co to jest wogóle? Chyba jakaś rewolucja. Bo ja o czymś takim nigdy nie słyszałem. Albo instruktor albo kursant, myślisz, że policja będzie dochodzić ile kursant ma godzin i czy ukarać większym mandatem instruktora czy kursanta? Na jakiej podstawie policja może stwierdzić na jakim poziomie doświadczenia jest kursant? I co jak ma załóżmy 15 godzin jazd, to policja ukarze w połowie instruktora a w połowie kursanta?
No wybacz ale tą teorię chyba wziąłeś z kosmosu. A skoro wspominasz o przepisach, to mógłbyś poprzeć nimi swoją wypowiedź bo póki co jej wiarygodność jest praktycznie zerowa.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez kopan » sobota 08 listopada 2008, 23:30

Szkolenie to kosmos jedziesz z kursantem świetnie jedzie ma już 24 godziny i to drugiego kursu i nagle fik przy 50km/h na lewy pas.
Się mu ubździło że ten pas którym jedzie prowadzi na prawoskręt bo w oddali zobaczył znaki.
Więc fik bez patrzenia bez sygnalizowania - odbiło kursantowi.
Włosy ci na głowie stanęli bo z tyłu było ałuto.
To że ty o czymś nie słyszałeś to nie znaczy ze tak nie jest.
Ja o wielu rzeczach nie słyszałem ale jak się o nich z kompetentnych ust dowiaduje to je przyjmuje.
Dla ułatwienia dodam że nie chodzi tu o moje usta.

A przepis to ten że kursant jest kierującym i jako kierującego obowiązują go przepisy a jeździć z instruktorem to se może gdy zda egzamin wewnętrzny z przepisów. Więc powinien być świadom.
kopan

Postprzez Duszek » sobota 08 listopada 2008, 23:50

Ja znam przypadek kiedy kursantka dostala mandat. Sytuacja miala miejsce w moim OSK. Dziewczyna dostala mandat, ale osrodek za nia zaplacil, stwierdziwszy ze nie zrobila tego celowo itp. /to byla oczywiscie tylko i wylacznie dobra wola wlasciciela osrodka/

Gdy ja mialam stluczke podczas mojego kursu, na szczescie nie z mojej winy, to funkcjonariusz podczas rozmowy z instruktorem stwierdzil ze gdyby to byla moja wina to wlasnie ja ponosilabym odpowiedzialnosc, a nie instruktor.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez Cycu » niedziela 09 listopada 2008, 10:47

kopan napisał(a):Ja się z nim zgadzam.

O jakaś nowość :D

Może głupi przykład, ale jest :)
http://www.youtube.com/watch?v=2HCKxYO0be0 :D
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez rocko19 » niedziela 09 listopada 2008, 12:01

Tutaj tez było o tym http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... or+kursant
Wina jest raczej obupólna.
rocko19

Postprzez Pinhead » niedziela 09 listopada 2008, 13:12

To wszystko co tam zostało napisane jest "raczej" albo "według mnie" jeśli chodzi o odpowiedzialność karną instruktora. Tylko nadal brakuje wskazania podstawy prawnej która tłumaczyła by dlaczego wina ma być obopólna lub instruktora. Swoją drogą na tamtym forum jest cała masa policjantów z różnych działów, w tym z ruchu drogowego. Tyle czasu ten wątek się toczył i tak naprawde nikt na to wydawało by się proste pytanie nie odpowiedział jednoznacznie opierając się na przepisach a nie własnych domysłach. Można przypuszczać że jedni karali instruktora, inni kursanta a jeszcze inni obu według własnego widzimisię. Równie dobrze można by rzucić monetą i na kogo wypadnie na tego bęc mandatem.
Pinhead

Postprzez Pinhead » niedziela 09 listopada 2008, 13:44

Własnie o to chodzi że nie. Istnieją przepisy obciążające kursanta (kierującego pojazdem). Ale czy istnieją przepisy obciążające instruktora ? Jeśli tak to prosze o ich podanie.
Pinhead

Postprzez cman » niedziela 09 listopada 2008, 13:59

Ja jestem zdania, że podobnie jak przy mandatach, generalnie winę za kolizję ponosi kursant. Ale, instruktor jest między innymi po to, aby zapobiegać zagrożeniu. W związku z tym, jeżeli instruktor nie zapobiegnie zagrożeniu w sytuacji, w której mógł zapobiec, powinien zostać również obciążony.
I zastosowałbym do tego ten przepis:
KW napisał(a):Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,
podlega karze grzywny.

Zagrożenie w ruchu drogowym może powodować każdy, nawet nie będąc uczestnikiem ruchu.
A ponieważ:
PRD napisał(a):Art. 87. 1. Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
(...)
2) odbywa, w ramach szkolenia, naukę jazdy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem instruktora;

- to brak działania instruktora (gdy działanie to mógł podjąć) w momencie powstania zagrożenia powoduje, że instruktor staje się pośrednio osobą współpowodującą zagrożenie.
cman

Postprzez Pinhead » niedziela 09 listopada 2008, 14:13

cman napisał(a):Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,
podlega karze grzywny.

Problem w tym aby ustalić kto nie zachował należytej odstrożności z której powstało zagrożenie. Bo jeśli według przepisów kursant jest kierującym to kim w takim razie jest instruktor ? Pasażerem ? Jeśli tak to pasażer nie kieruje pojazdem więc i nie może być odpowiedzialnym za jego niewłaściwe kierowanie tak samo jak pasażer nie jest odpowiedzialny za błędy kierowcy kierującego pojazdem.

2) odbywa, w ramach szkolenia, naukę jazdy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem instruktora;

- to brak działania instruktora (gdy działanie to mógł podjąć) w momencie powstania zagrożenia powoduje, że instruktor staje się pośrednio osobą współpowodującą zagrożenie.

Tylko nic nie definiuje pojęcia nadzór i zakresu obowiązków tego nadzoru. Instruktor może pełnić nadzór przez wytyczanie kierunku jazdy, słowne podpowiedzi, ograniczoną obsługe hamulca i jeszcze bardziej ograniczoną obsługe kierownicy itd. Kursant nie musi się jednak według przepisów do poleceń instruktora stosować. I co wtedy ? Tylko insteresuje mnie podstawa prawna bo jak narazie to mam wrażenie że absolutnie NIC nie obciąża instruktora. Ot po prostu pasażer który podpowiada kierującemu jak jechać zgodnie z przepisami bez żadnych obowiązków kierowania pojazdem.
Pinhead

Postprzez cman » niedziela 09 listopada 2008, 14:20

Pinhead napisał(a):Tylko nic nie definiuje pojęcia nadzór i zakresu obowiązków tego nadzoru.

A no i tu się właśnie pojawia problem...
cman

Postprzez rocko19 » niedziela 09 listopada 2008, 17:38

Panowie raczej taka dyskusja nie wskaże nam jednoznacznej odpowiedzi bo skoro panowie z ifp elita policyjna:D nie doszła do wniosku ostatecznie tak i my raczej nic nie zdziałamy.Słowem kazdy kolizja z udziałem pojazdu L jest rozpatrywana inaczej.Policjant musi sie dowiedziec jak doszlo do kolizji i wtedy zdecyduje czy wlepic mandat instruktorwi czy kursantowi.
rocko19

Postprzez Pinhead » niedziela 09 listopada 2008, 20:49

Ważne jednak aby środowisko instruktorów i egzaminatorów przyjeło jedną interpretacje przepisów bo obecnie to każdy gada co innego, policja wystawia mandaty na chybił trafił a ten kto mandat otrzymuje przeważnie nie ma zielonego pojęcia czy mandat przyjmując podejmuje słuszną decyzje.
Pinhead

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców