Gdzie można zdobyć informacje o szkołach jazdy?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Gdzie można zdobyć informacje o szkołach jazdy?

Postprzez lukaspl » środa 05 listopada 2008, 15:36

Witam w najblizszym czasie chciałbym zrobić prawo jazdy zanim jednak wyłoże pieniądze na kurs chciałbym sie zorientować jakich szkół unikać a jakie są godne zaufania.Gdzie można zdobyć takie informacje ....bo kumpli już pytałem -pozdrawiam
lukaspl

Postprzez qwer0 » środa 05 listopada 2008, 17:07

na tym forum w odpowiednim dziale?? :roll:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez jessroncen » środa 05 listopada 2008, 18:23

unikaj małych szkół, takich w których jest 1-2 instruktorów, najgorsze są "szkoły" które są tylko dodatkowym źródłem kasy, znam takich instruktorów, wieczorem sprzedają ubezpieczenia, rano handlują a po południu wyjmują z bagażnika eLke i kładą na dach, poszukaj dużej szkoły, najlepiej takiej która oferuje coś więcej niż kat. B
jessroncen

Postprzez Duszek » środa 05 listopada 2008, 18:33

Ja tez bym polecala duza szkole jazdy.
Gdyż, ponieważ:

1) w wypadku choroby instruktora (noga w gipsie przez miesiac?) nie jestes uziemiony

2) czesto miedzy intruktorami panuje "zdrowa rywalizacja", mozna zmienic instruktora w kazdej chwili bez zmiany OSK i problemow z tym zwiazanych

3) jak sie zapisujesz na wiecej niz jedna kategorie to czasem sa znizki :)

I pamietaj ze "najtaniej" w tym przypadku wcale nie znaczy "najlepiej"... To inwestycja na cale zycie.

Owocnych poszukiwan i powodzenia na kursie zycze
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez ella » środa 05 listopada 2008, 20:27

ella
Moderator

Postprzez PrzemasKSP » piątek 07 listopada 2008, 09:01

Dodał bym jeszcze jedno. Czasami zdarza się, że "małe" szkoły jazdy nie mogą wydawać zaświadczeń o ukończeniu kursu. Oznacza to, że kurs odbywa się normalnie: teoria i praktyka, wyjeżdża się 30 godzin, a na koniec nie dostaje się papierka dla WORD-u. Najgorsze jest to, że teoretycznie jest to legalne, np. taki instruktor może prowadzić tylko jazdy doszkalające. Jest kilka takich przynajmniej w Warszawie.
PrzemasKSP

Postprzez vila_ » sobota 08 listopada 2008, 18:43

jessroncen napisał(a):unikaj małych szkół, takich w których jest 1-2 instruktorów, najgorsze są "szkoły" które są tylko dodatkowym źródłem kasy, znam takich instruktorów, wieczorem sprzedają ubezpieczenia, rano handlują a po południu wyjmują z bagażnika eLke i kładą na dach, poszukaj dużej szkoły, najlepiej takiej która oferuje coś więcej niż kat. B

Nie zgodzę się. Chodziłam na kurs do małej szkoły (4 instruktorów) i jestem w pełni zadowolona. Instruktorzy w pełni oddani pracy, nie mam również zastrzeżeń co do strony organizacyjnej OSK.

Co do wyboru szkoły najlepszym sposobem jest dowiedziec się od znajomych, którzy chodzili na kurs i wiedzą z własnego doświadczenia :)
vila_

Postprzez Duszek » niedziela 09 listopada 2008, 00:06

Vila_, 4 instruktorow to wcale nie az tak malo.

Ja i jessroncen mielismy na mysli OSKi w ktorych jedna osoba (wlasciciel) pracuje na stanowisku instruktora, wykladowcy, sekretarki, ksiegowego, sprzatacza i Bog wie jeszcze kogo.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez vila_ » niedziela 09 listopada 2008, 17:56

Duszek napisał(a):Vila_, 4 instruktorow to wcale nie az tak malo.

Ja i jessroncen mielismy na mysli OSKi w ktorych jedna osoba (wlasciciel) pracuje na stanowisku instruktora, wykladowcy, sekretarki, ksiegowego, sprzatacza i Bog wie jeszcze kogo.

A z jednoosobowymi jeszcze się nie spotkałam ;]
vila_

Postprzez lukaspl » poniedziałek 10 listopada 2008, 14:25

a o tej stronce słyszeliscie www.prawko.pl ? kumpel mi wczoraj polecił że niby tam jest spis najelpszych szkół od prawka
lukaspl

Postprzez Pinhead » poniedziałek 10 listopada 2008, 14:45

Słyszeliśmy http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=15269
Co do tego że jest to spis dobrych szkół to śmiem wątpić, jest to po prostu spis szkół zarówno tych marnych jak i dobrych. W Krakowie znajduje aż 1 szkołe :lol:
Pinhead

Postprzez ella » poniedziałek 10 listopada 2008, 15:38

Czasami zdarza się, że "małe" szkoły jazdy nie mogą wydawać zaświadczeń o ukończeniu kursu. Oznacza to, że kurs odbywa się normalnie: teoria i praktyka, wyjeżdża się 30 godzin, a na koniec nie dostaje się papierka dla WORD-u. Najgorsze jest to, że teoretycznie jest to legalne, np. taki instruktor może prowadzić tylko jazdy doszkalające.

To żart?
ella
Moderator

Postprzez oskszok » sobota 15 listopada 2008, 15:43

lukaspl napisał(a):a o tej stronce słyszeliscie www.prawko.pl ? kumpel mi wczoraj polecił że niby tam jest spis najelpszych szkół od prawka

To nie jest spis najlepszych szkół. :D co prawda trzeba spełniac wymogi żeby znalezc sie na tej stronie:
wszystko z rozporządzenia 217
min 2 samochody do szkolenia
itp.

ale równiez płacic portalowi prawko.pl 140 zł za kazdego kursanta który zapisze sie na kurs z polecenia tej strony!!!!

tego nie napisali na stronie:D ale przesyłaja w ofercie do OSK.

Takze to tylko chwyt reklamowy nie majacy nic wspolnego z promowaniem dobrych OSK

pozdrawiam
oskszok

pic na wode fotomontaż

Postprzez Pinhead » sobota 15 listopada 2008, 16:00

Czysty biznes $$$ :lol: Trzeba być naiwnym aby myśleć że ktoś wynajmie hosting, stworzy strone a następnie bedzie ją uparcie (filmiki) reklamował jako spis dobrych szkół tylko dla dobra kursantów. Forsa się liczy, jak ktoś zapłaci to i firma krzak z instruktorzyną będzie na liście jako ta dobra i polecana.
Pinhead

Postprzez OSK BARTEK Warszawa » poniedziałek 17 listopada 2008, 09:34

Niestety - takie czasy.
Ktoś miał pomysł, stworzył portal i zamierza zrobić pieniądze z tego pomysłu.
Rzeczywiście za każdego skierowanego kursanta z potralu prawko.pl w umowie przewidziana jest opłata z ośrodka dla portalu w wysokości 140 zł. W tej cenie ośrodek otrzymuje (czyli poprostu kupuje) od portalu materiały szkoleniowe (książka, dostęp do elektronicznej wersji teorii). Według mnie trochę sporo jak za zestaw pomocy dydaktycznych.

Kiedyś na stronach WORDów były rankingi, zestawienia itp dotyczace zdawalności.
Jakiś czas temu zastanawiałem sie co warte są te rankingi. Uważam że są nic nie warte.
Pokażę przykład:
1) Kursant kończy pełny kurs 30 h w ośrodku A.
Kursant natomiast idzie się przed egzaminem doszkolić do ośrodka B, w którym np. przez 5-6 h dowiaduje się i uczy dużo więcej niż przez 30 h w ośrodku A.
Idzie i zdaje egzamin za pierwszym razem.
Pytanie - któremu ośrodkowi zostanie przypisane solidne nauczenie, a przez co i zaliczenie egzaminu za pierwszym razem przez kursanta ??
Odpowiedź jest prosta - ośrodkowi A, ponieważ zaświadczenie wystawia ośrodek A i w WORD jest odnotowane że wyszkolił tego człowieka ośrodek A. O osrodku B nikt tam nic nie wie, mimo iz to ten własnie ośrodek przyczynil sie do zdania egzaminu przez cżłowieka za pierwszym razem.

Kilka osób zwróciło słuszną uwagę na to że nie szkoła jest dobra albo zła tylko instruktorzy w niej pracujący.

Takich przykładów możnaby mnożyć.
Pozdrawiam
Adam Kos
OSK BARTEK
Warszawa
OSK BARTEK Warszawa

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców