Kiedy pieszy nabywa pierwszeństwa / wątek oddzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » sobota 25 października 2008, 09:02

Aha :)

PRD napisał(a):Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
Art. 26. 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

Może dlatego nic nie pisałem, bo nie do końca zrozumiałem pytanie.
Piszesz, że nie wiadomo czy chodzi o pieszego znajdującego się na drodze. No ten fragment: "...pieszemu przechodzącemu (...) przez jezdnię drogi..." - moim zdaniem jest w tej kwestii dość jasny.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 października 2008, 20:21

Swoje zdanie na ten temat ja mam jednak inne.
Próbowałem je swego czasu udowodnić tutaj http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... c&start=30 i nie byłem tu w swojej interpretacji odosobniony, a całkiem sensownie poparł ją (w ostatniej zakładce) nawet szanowny pan Kopan. ;)
scorpio44

Postprzez cman » niedziela 26 października 2008, 20:51

No to tutaj wszystko rozbija się o "znajdującemu się" i "przechodzącemu" - że jest to inaczej zapisane i nie bez powodu. Dla mnie to są po prostu inne słowa, tylko dlatego, iż w drugim przypadku chodzi o podkreślenie, że mowa jest o pieszym przechodzącym na skrzyżowaniu, dlatego musiało być inaczej zapisane, bo ust. 2 z określeniem: "znajdującemu się" nijak by się nie kleił.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 października 2008, 21:11

A co w sytuacji, kiedy na skrzyżowaniu (i na przejściu na drodze poprzecznej, w którą skręcamy) znajduje się sygnalizacja świetlna? Wtedy też pieszy nabywa pierwszeństwa dopiero po wejściu na przejście i obowiązuje go zakaz wchodzenia na przejście bezpośrednio przed jadący pojazd?
scorpio44

Postprzez cman » niedziela 26 października 2008, 22:38

Wtedy może wchodzić, nic mu już nie zabrania wchodzenia bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd, bo sygnał zielony S-5 zezwala na wejście na przejście (i nie przewiduje dodatkowych warunków).
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 października 2008, 23:47

No ale zgodnie z Twoją interpretacją ten skręcający kierowca ma obowiązek ustąpić pieszemu pierwszeństwa dopiero, kiedy pieszy znajdzie się na jezdni.
scorpio44

Postprzez cman » niedziela 26 października 2008, 23:59

No jeżeli nie ma świateł. Jeżeli są, sygnał S-5 ma pierwszeństwo przed przepisem ogólnym.
cman

Postprzez rocko19 » poniedziałek 27 października 2008, 10:54

Nocowy piszecie tutaj o konwencjach:D ludzie weźcie nie polemizujcie jakobyscie ministrami byli.Po pierwsze my sie stosujemy do Kodeksu Drogowego.I moje stanowisko wyglada tak że jezeli ja jestem pieszym to wchodze na przejscie jezeli samochod jest okolo 20 m od przejscia wiadomo kiedy sie nie wejdzie na przejscie to moza sobie postac dopóki doputy jakis Niemiec nie bedzie jechał:) a z punktu kierowcy to jezeli widze osoby na przejsciu to staje i przepuszczam.I tak to ma wyglądac.Czasem wdrażacie sie w temat niepotrzebnie.Pozdr
rocko19

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 27 października 2008, 12:57

cman napisał(a):No jeżeli nie ma świateł. Jeżeli są, sygnał S-5 ma pierwszeństwo przed przepisem ogólnym.

No ale moim zdaniem definicja sygnału S-5 ani trochę nie reguluje tego, jak ma się zachować kierowca. Dotyczy tylko pieszych.
scorpio44

Postprzez cman » poniedziałek 27 października 2008, 15:33

Kierowca sam musi wiedzieć, co pieszy może. Tak jak na przykład, jest powiedziane, że należy ustąpić pieszemu na przejściu - wiadomo, ale nie jest powiedziane (kierowcy) co ma zrobić poza przejściem. To jest powiedziane pieszemu, co nie zmienia faktu, że kierowca też powinien o tym wiedzieć.
Kierowca wie, że skrzyżowanie jest z sygnalizacją świetlną i to on zmienia kierunek jazdy, a więc przecina tor ruchu pieszych, więc musi wiedzieć jak się ma tam zachować, a jego wiedza bierze się z tego, co może tam pieszy.
cman

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze