Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące sytuacji umieszczonej na rysunku:
http://img139.imageshack.us/my.php?image=zzzzzzxy7.gif
Dojeżdżam do skrzyżowania(chce skręcić w lewo), zielone światło wjeżdżam na środek przepuszczam samochody jadące na wprost i tutaj pytanie.
Jak wiadomo należy zajmować prawy pas, ale w tej sytuacji samochody z naprzeciwka skręcające w (prawo) zajmują nam ten pas. Stać na środku skrzyżowania chyba nie ma sensu, czy można wjechać na pas lewy na rysunku umieszczony nr(1) i jak najszybciej po przepuszczenia samochodów z pasa 2 zjazd na ten pas. (zgodnie z tym, że trzymamy się prawej strony).
Chodzi mi tutaj konkretnie o egzamin, bo nie wiem jak mam się zachować. Byłem ostatnio i widziałem, że osoba na egzaminie jechała od razu na pas nr 1 wjeżdżając przed jadące samochody i oblała (wymuszenie pierw.). Dlatego pytam lepiej stać na środku wszystkich przepuszczać, czy można zająć pas 1 i jak najszybciej zmienić na pas nr2.
Oczywiście gdyby między pasem 1 i 2 byłaby linia ciągła to wiadomo, że trzeba zająć pas nr1 i potem zmienić jak będzie przerywana ale w tej konkretnej sytuacji jest linia przerywana.