czy policja miała rację wlepiając mi mandat?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

czy policja miała rację wlepiając mi mandat?

Postprzez camili » piątek 24 października 2008, 20:08

Witam, mialam wczoraj wypadek. jechałam samochodem i uderzył we mnie jadący nieprawidłowym pasem kierowca. Pomijam to że był on pijany w takim stopniu że ledwo trzymał się na nogach. Policja przyznała mi mandat w wysokości 100zł i 6 pkt karnych wpisując w protokole moją współwine. powiedzieli ponadto że to była moja wina ale ponieważ facet jest pijany to idą mi na reke. (mandat za spowodowanie zagrożenia na drodze)
Wklejam poniżej ilustarację sytuacji (przepraszam za bardzo kiepską jakość ale nie jestem artystką i rysowałam na szybko w programie paint)
Obrazek

Czerwony kwadrat to mój samochód, a niebieski to ten który we mnie uderzył. Ja gdy zobaczyłam samochód (zielony) ustawiony do skrętu również ruszyłam aby skręcić w lewo.jechałam równocześnie z zielonym. a w pewnym momencie zza zielonego wyjechał niebieski i nie skręcił w prawo ale pojechał na prosto i uderzyl w mój bok wgniatając mi całe nadkole, wykrzywiając koło o jakieś 45st. i rozbijając cały bagażnik zniczy które kupiłam 20 min wcześniej.
Mam nadzieję że rysunek jest zrozumiały.

Obrazek

Aha zapomniałam dodać że facet uderzając we mnie odjechał kawałek wysiadł z auta popatrzył, wsiadł do auta i uciekł z miejsca wypadku. Zapamiętałam numery i podałam policji ale na szczęście na skrzyżowaniu stali tajniacy i odrazu pojechali za nim. Zanim przyjechali z drogówki to tamci go już mieli jakiś kilometr dalej.
camili

Postprzez scorpio44 » piątek 24 października 2008, 20:19

No niestety, przy rozpatrywaniu tego typu sytuacji z reguły za nadrzędną sprawę brane jest to, że skręcając w lewo, miałaś obowiązek ustąpić wszystkim jadącym z przeciwka. A to, że jakiś oszołom (w dodatku pijany) pojechał z pasa, z którego nie miał prawa tego zrobić, to jakby insza inszość...
scorpio44

Postprzez tristan » piątek 24 października 2008, 22:14

Tylko jak ustępować, jak ktoś jedzie jak chce i szaleje... On celuje, ona robi uniki?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez garfield » piątek 24 października 2008, 22:46

Ale wymuszenie pierwszeństwa miałoby miejsce wtedy, kiedy przez nią ktoś musiałby hamować. Wg. tamtego rysunku pas do jazdy prosto był wolny, więc nie miała przed kim wymusić. W końcu pierwszeństwo jest definiowane prawem o ruchu drogowym więc dotyczy tych, którzy go przestrzegają, co nie? Więc jak dla mnie ewidentna wina "niebieskiego". Bo jakby było tak, że bez względu na wszystko trzeba przepuścić, nawet kiedy drogi się nie przecinają, to niemożliwe by było skręcenie dwóch pojazdów jadących z naprzeciwka w lewo, prawda ;]? Powinnaś nie przyjmować mandatu, z tego co wiem teraz masz 7 dni na odwołanie.
garfield

Postprzez freept » piątek 24 października 2008, 22:50

Wg. mnie wina jest tamtego kierowcy (znajdował się na pasie wyłącznie do skręcania w prawo) a pojechał prosto. Wiadomo dlaczego, jak się ma kilka promili to się pasy mylą :D
freept

Postprzez barylkaq » sobota 25 października 2008, 08:55

wina tamtego kierowcy, ja bym nie przyjął mandatu, teraz sie mozesz odwolac od niego w ciagu 7 dni bodajze.
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez Hazel » sobota 25 października 2008, 12:37

scorpio44 napisał(a):No niestety, przy rozpatrywaniu tego typu sytuacji z reguły za nadrzędną sprawę brane jest to, że skręcając w lewo, miałaś obowiązek ustąpić wszystkim jadącym z przeciwka

No i ustąpiła, z przeciwka nie jechał nikt.
26.08.2008 Zapis na kurs
(...)
2.12.2008 Egzamin praktyczny (+)
Hazel

Postprzez ButterflyEffect » sobota 25 października 2008, 12:54

Dla mnie ten mandat jest totalnie bez sensu.
Owszem, nie mam długiego stażu jako kierowca, etc. ale nawet 'na chłopski rozum' to jest bez sensu.
Przecież skręcając w lewo nie możemy zakładać, że: a nuż ktoś z pasa do skrętu w prawo pojedzie prosto, bo w takim wypadku albo byśmy stali i czekali, aż wszyscy z pasa do skrętu w prawo sobie skręcą (stanie na środku skrzyżowania i blokowanie ruchu, to chyba nie najlepszy pomysł), ew. baaaardzo powoli byśmy mogli sobie jechać, uważając niezwykle na tych, którzy skręcają w prawo,a wtedy nasz przejazd przez skrzyżowanie trwałby 'troszkę' długo.
Nie wiem, być może takie jest (polskie) prawo, ale dla mnie to zupełnie bez sensu.
Jasne, zaraz ktoś napisze, że trzeba mieć zasadę ograniczonego zaufania i nie liczyć na to, że wszyscy jeżdżą zgodnie z przepisami, no ale mandat i 6 punktów karnych...? I wszystko przez jakiegoś pijanego debila, eh..
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez tom9 » sobota 25 października 2008, 12:58

Jasne, zaraz ktoś napisze, że trzeba mieć zasadę ograniczonego zaufania i nie liczyć na to, że wszyscy jeżdżą zgodnie z przepisami, no ale mandat i 6 punktów karnych...? I wszystko przez jakiegoś pijanego debila, eh..

i to jest chyba tutaj najwazniejsze.

wina kolizji jest czerwony
niebieski dostaje mandat za zajecie zlego pasa do jazdy na wprost + problemy za jazde po alkoholu.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez ButterflyEffect » sobota 25 października 2008, 12:59

niebieski dostaje mandat za zajecie zlego pasa do jazdy na wprost + problemy za jazde po alkoholu.
I jeszcze to, że uciekł.
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez tom9 » sobota 25 października 2008, 13:02

ButterflyEffect dokladnie, zapomnialem o tym.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez qwer0 » sobota 25 października 2008, 13:24

I jeszcze to, że uciekł.

to nie ma nic do rzeczy, ewentualnie moze sie przyczynic tylko do tego, ze na dluzej mu sad odbierze prawko.

Latwiej ogarnac dlaczego wina czerwonego, gdy przyjmie sie za przyklad proste skrzyzowanko. Droga z pierwszenstwem z 2 pasami ruchu, po jednym dla kazdego kierunku. I powiedzmy ze taka droga pocina sobie koles, ktory dojezdzajac do skrzyzowania z podporzadkowana wlacza kierunek w prawo, my wyjezdzamy z podporzadkowanej w lewo. Widzimy ze koles bedzie skrecal, bo nie jechal na kierunku caly czas, tylko wlaczyl go przed skrzyzowaniem. My wyjezdzamy, a tu sie okazuje, ze idiota jedzie prosto.
Ci co z tego zyja, bardzo czesto tak sie ustawiaja :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kopan » sobota 25 października 2008, 16:38

Znowu jakieś idiotyczne rozstrzygnięcie policji.
Zasada jest taka nie może sobie rościć prawa do pierwszeństwa ten który nieprawidłowo jedzie (jedzie nieprawidłowym niedozwolonym torem jazdy) polecam ten temat.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=15274

Już na poziomie znaków można rozstrzygnąć że niebieski nie zastosował się do znaków – gdyby jechał prawidłowo to nie było by kolizji.
Zasady ogólne pierwszeństwa - nie mają tu zastosowania bo w twoim przypadku o pierwszeństwie rozstrzygnęły znaki.

Ps. Podstaw pord policaje nie znają. :lol:
A i Tom-9 tu piszący tez podstaw nie zna. :lol: :lol:
kopan

Postprzez Pinhead » sobota 25 października 2008, 17:24

Nie powinnaś przyjąć tego mandatu.

”Uczestnik ruchu ma prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba, że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania”

Czyli masz pełne prawo zakładać że uczestnik ruchu na pasie do skrętu w lewo skręci w lewo o ile nic wyraźnie nie wskazywało na to że pojedzie na wprost.
Pinhead

Postprzez Hazel » sobota 25 października 2008, 20:19

tom9 napisał(a):wina kolizji jest czerwony

Ziemia jest płaska.
Też nie mam argumentów.

qwer0: pewnie się nie znam, ale dlaczego nie mogę liczyć na to, że ktoś kto zwolnil przed skrzyżowaniem i włączył kierunkowskaz (wszystko wskazuje na to, że będzie skręcał), zrobi to, co sygnalizuje? Mam czekać aż wszyscy którzy włączyli kierunkowskaz do skrętu w prawo (i żaden z nich nie pocina 80 km/h przed skrzyżowaniem), skręcą w tym kierunku, i dopiero potem mogę cokolwiek zrobić, mimo że mój tor jazdy jest bezkolizyjny z ich torem? :?
26.08.2008 Zapis na kurs
(...)
2.12.2008 Egzamin praktyczny (+)
Hazel

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze