turecki napisał(a):
piszę jak ja miałem.Policjant podał mi ile może wynieść mandat za wykroczenie[fotka z fotoradaru] ,sprawa trafiła i tak do sg-minęło 30 dni od wykroczenia.Sąd dodał do kwoty mandatu koszty sądowe i się zrobiło o ponad 1/3 więcej.A opóźnienie z winy tych ,co szukali auta po numerach...
Tak ale policjant nie powiedział, że zostaniesz ukarany mandatem a później skierował sprawę do sądu. Może zapytałeś, jaką możesz dostać grzywnę, więc powiedział, co na ten temat mówi taryfikator ("ile może wynieść mandat").
No niestety po 30 dniach zgodnie z KPW sprawa powinna trafić do sądu.
makros napisał(a): Czy maja 30 dni /od wykroczenia/ na załatwienie mandatu a po 30 dniach skierowanie sprawy do sądu.
Tak (art.97 par. 1 pkt 2 KPW)
makros napisał(a): czyli jak to jest
Policja po 300 dniach może zadzwonić w sprawie mandatu a jak nie zapłacisz to kieruje sprawę do sądu /w ciągu 30 dni/???
patrz wyżej :idea: Policja ma rok od chwili popełnienia wykroczenia na skierowanie wniosku o ukaranie do sądu grodzkiego, na ukaranie MK 14 i 30 dni (patrz wyżej)
makros napisał(a): A przy okazji /wiem że to inny wątek/ czy to prawda że ograniczenie prędkości nie obowiązuje w godzinach nocnych
ograniczenie prędkości obowiązuje zawsze. Jedynie w godzinach nocnych (od 23 do 5 rano) ograniczenie wynikające z obszaru zabudowanego jest podniesione o 10 km/h i wynosi 60 km/h -art.20 PRD (ale tylko z obszaru-znak D-42). Jeśli ograniczenie prędkości wynika z innego znaku (np. B-33) obowiązuje zawsze, całą dobę.