ile wg was powinien zarabiać instruktor ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » piątek 29 sierpnia 2008, 19:48

Tu jest wszystko dokładnie - http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/1437.htm .
cman

Postprzez dariex » piątek 29 sierpnia 2008, 20:07

Pinhead napisał(a):
Driver'ka napisał(a):Nie wierz tak ślepo we wszystko co rzekomo zapewniają Ci w ogłoszeniach, bo realia bywają czasem z goła odmienne :]

I ty te realia oczywiście znasz ;) Inni opierają się na kłamstwach a Ty na prawdzie. Tak się zapierałaś że nie ma ogłoszeń o roznoszenie ulotek za 8-10zł na ręke. Pokazałem Ci ze są ale ty nadal swoje.

Gdybyście chcieli poznać moją opinię,to tak:
*jestem z Krakowa
*mam własną działalność,a co za tym idzie:
*zatrudniam( czasem) do roznoszenia ulotek
*stawka 7-10zł/h

;)

Więc jest to możliwe jak najbardziej.
dariex

Postprzez krzysne » sobota 30 sierpnia 2008, 09:35

Według mnie jakby instruktor w moim mieście (Wałbrzych) zarabiał miesięcznie kwotę w przedziale 2500-3000zł to byłby z tego zadowolony za 8-mio godzinną pracę to jest ok. Dla porównania chłopek z podobnym wykształceniem (średni personel, technik) może liczyć po dwuletnim stażu pracy w firmie na strefie na ok. 2000zł, praca w systemie zmianowym.

A tak odnośnie tych ulotek to też roznosiłem za 7 zł na godzinę. Minusem tego jest to że ulotki szybko idą i nie nastoi się dużo. Nieraz miałem tak że cały nakład zszedł mi w ciągu trzech godzin. Poza tym te wyższe stawki roznoszenia to tylko wtedy gdy coś jest okazyjnie (np na rynek wchodzi nowy produkt).
krzysne

Postprzez Driver'ka » sobota 30 sierpnia 2008, 10:15

krzysne napisał(a):
A tak odnośnie tych ulotek to też roznosiłem za 7 zł na godzinę. Minusem tego jest to że ulotki szybko idą i nie nastoi się dużo. Nieraz miałem tak że cały nakład zszedł mi w ciągu trzech godzin. Poza tym te wyższe stawki roznoszenia to tylko wtedy gdy coś jest okazyjnie (np na rynek wchodzi nowy produkt).

Toteż mówiłam. I co z tego, że zarabiasz 10zł/h? Ile zarobisz w ciągu dnia, miesiąca? 1000zł? 8h na ulotkach dziennie od poniedziałku do piątku na pewno nie wystoisz.

Zresztą koniec OT, bo to nie o ulotkach temat.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez Pinhead » sobota 30 sierpnia 2008, 10:48

Ulotki były jedynie przykładem stawki godzinnej pracy dla każdego do porównania ze stawką godzinną pracy instruktora. Nie każdy musi pracować 8h tak samo jak nie każdy musi robić nadgodziny. Jeśli pracując po kilka godzin na dzień przy ulotkach ktoś zarobi 1000zł to pracując jako instruktor po 4 godziny na dzień zarobi podobnie. I to ma być normalne ? Praca w której każdy idiota może pracować jest opłacana podobnie do pracy instruktora nauki jazdy. I niech mi ktoś powie że ten zawód ma prestiż :)
Pinhead

Postprzez Driver'ka » sobota 30 sierpnia 2008, 11:14

Nie ma i szkoda, że nie ma.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez barmyarmy » czwartek 23 października 2008, 12:26

Tak czytam i czytam i jestem w szoku - zwlaszcza jestem zszokowanym kolegą chcącym zatrudniać instruktorów za 6 zł :D Śmiech na sali jednym słowem :D I jakoś nie przekonuja mnie argumenty, że na "ścianie wschodniej to i tak sporo" :D Jestem w trakcie robienia kursu na instruktora w Krakowie. Mam kilku znajomych instruktorów. Ostatni z nich, który zatrudnil się jako instruktor od razu po kursie bez doświadczenia na czysto dostał na poczatek 13 zł na rękę. Przez pierwszy miesiąc miał 11 zł, potem dostał stawkę obecną 13 zł. Zapewne z czasem w miarę zwiekszania doświadczenia dostanie więcej. I ja równiez liczę na to, że takie stawki będą minimalnymi. Pozostali maja wieksze doświadczenie zarabiają zazwyczaj 14 zł/h, ale oczywiście wszystko zalezy od szkoły - w jednej Cię docenią i dostaniesz na początek 11-13 zł/h, w innych dostaniesz mniej. I oczywiście nie bez znaczenia jest fakt, że Krakow jest dużym miastem... Ale nie zmienia to faktu, że różnica między Lublinem a Krakowem musi wynosić 100% (6 zł a 11 -13 zł). W Krakowie za mniej niż 10 zł nikt nawet z łóżka nie wstanie... i to jeszcze do takiej stresującej i ciężkiej pracy jak instruktor jazdy... Natomiast owe wspomniane 6 zł z Lublina to ja nawet nie wiem jak to nazwać?!??! MASAKRA?ŻENUA?NIEWOLNICTWO?!?!? Jednym słowem złodziejska stawka... Godzina pracy instruktora powinna wynosić minimum 20 zł i to na rękę... Mam nadzieję, że dojdzie do takiej sytuacji, że po prostu zacznie brakować chętnych do nauczania jazdy i wtedy doceni się instruktorów...

Cholera jak opowiem znajomym ile w Lublinie proponują na początek w nauce jazdy, to chyba będą się śmiać do rozpuchu:D

A Koledze, który oferuje 6zł/h proponuję, żeby sam zaczął za taką stawkę gnić całymi dniami w samochodzie - czy gorąco czy zimno czy deszcz czy śnieg:D Po prostu brak słów... Ciekawe czy już kogoś znalazłeś? <hahaha>
barmyarmy

Postprzez tristan » czwartek 23 października 2008, 13:17

barmyarmy napisał(a):A Koledze, który oferuje 6zł/h proponuję, żeby sam zaczął za taką stawkę gnić całymi dniami w samochodzie - czy gorąco czy zimno czy deszcz czy śnieg:D Po prostu brak słów... Ciekawe czy już kogoś znalazłeś? <hahaha>

Ale takie są realia. Są miejsca, gdzie się zarabia 20zł a są takie gdzie 10 i mniej.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Pinhead » czwartek 23 października 2008, 16:11

Takie są realia bo znajdują się ludzie (czyt.frajerzy) godzący się na takie stawki. Inna sprawa że to jakie sa oferty to jedno a to za ile ludzie się zatrudniają to drugie. Można dać oferte pracy za 8zł/h w Krakowie. Tylko co z tego skoro nie będzie chętnych. Ktoś zobaczy oferte pracy z bandycką stawką i potem idzie plotka "a wiesz że w Krakowie to instruktorzy po 6zł/h zarabiają" kiedy tak naprawde to jest bzdurą. I idzie taki świeżaczek po kursie zatrudnić się za te 8 czy 6zł bo wydaje mu się że to przeciez normalna stawka. Powstaje na podstawie plotek takie lobby zaniżające realne stawki które ludzie przyjmują za akceptowalne.
Pinhead

Postprzez tristan » czwartek 23 października 2008, 17:08

No wiesz, jak kurs kosztuje 1000zł, to kogoś trzeba ciulać. Albo kursanta albo instruktora albo obu :D
tristan

Postprzez barmyarmy » czwartek 23 października 2008, 23:53

mimo wszystko nadal jestem w szoku jak tak odpowiedzialną pracę jak instruktor jazdy mozna wyceniać na 6 zł/h!!! I co z tego, że to "na początek"?!?! Na początek to zrozumiem 10-11 zł/h... Ale 6 zł/h?!?!? Nieeeee... to mnie po prostu przerasta... za bardzo się irytuję czytając, że są miejsca, gdzie instruktorzy pracują za 6 zł/h... a nie chciałbym tu nikogo obrażać... :-/
barmyarmy

Postprzez ButterflyEffect » piątek 24 października 2008, 00:12

6zł za tak odpowiedzialną pracę, gdzie za głupie ulotki,czy bycie hostessą można nawet dychę dostać... :roll:
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez tristan » piątek 24 października 2008, 01:05

No niestety nie da się tego tak określać, bo np. nauczyciel stażysta po studiach kierunkowych oraz studiach pedagogicznych też ma koło 10zł za godzinę. Więc porównując w ten sposób, instruktor z wykształceniem średnim, po trzymiesięcznym kursie przygotowującym powinien mieć 5zł :/
tristan

Postprzez Pinhead » piątek 24 października 2008, 07:05

Czy ktoś z Was osobiście zna instruktora zatrudnionego za 6zł/h ? Bo wydaje mi się to mocno nieprawdopodobne.

tristan napisał(a):Więc porównując w ten sposób, instruktor z wykształceniem średnim, po trzymiesięcznym kursie przygotowującym powinien mieć 5zł :/

Idąc tym tokiem rozumowania czyli zarobkami wprost proporcjonalnymi do wykrztałcenia a nie do wykonywanej pracy i stanowiska człowiek po zawodówce powinien zarabiać maksimum 3zł :) Dla tych po podstawówce zostaje praca za 1zł ;) Całe szczęście jest nieco inaczej i znacznie większą wage odgrywa stanowisko niż papierek ze szkoły. Hydraulik po zawodówce może zarabiać i 20zł/h, mechanik samochodowy podobnie. Na budowie niczym niezwykłym jest pracować za 10-12zł/h a to przecież wszystko praca dla "roboli".
Pinhead

Postprzez rufioo » sobota 25 października 2008, 13:17

sami instruktorzy sa sobie winni (nie dotyczy to instruktorow, ktorzy sa warci tylko takich pieniedzy). nie powinni wogole zatrudniac sie w takich szkolach, ktore oferuja niskie stawki. tylko szef ma dobrze i buduje chate. nie byloby problemu szkol ktore oszczedzaja na wszystkim.
wystarczy spojrzec na ta oferte z wroclawia:
http://www.kursy-nauki-jazdy.pl/cennik.html
jaki jest poziom tego szkolenia?
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców