Potrzebne informacjie o kursie na przewóz rzeczy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Potrzebne informacjie o kursie na przewóz rzeczy

Postprzez Maniek1301 » poniedziałek 20 października 2008, 23:13

Witam wszystkich ! mam pytanie, dziś odebrałem papier na przewoz rzeczy. obecnie zdaje kat. C+E, ale nie odbierałem prawka z samym C bo czekam aż zddam E. W między czasie postanowiłem zrobic ten kurs! i na moim zaświadczeniu mam wpisaną tylko kat. B czy jak wydadzą mi prawko z nowymi kategoriami kurs bedzie wazny na C+E skoro na nim pisze tylko że mam B ? obawaim się że wyrzuciłem siano w błoto ! pomocy ! za odpowiedzi z góry dziękuje !
Maniek1301

Postprzez oxygen » wtorek 21 października 2008, 10:22

obawiam sie ze niestety ale tak... bo w dokumencie który wypełnia sekretarka, lub Ty ( u nas wypełniała sekretarka gdy dawaliśmy jej prawko) są wypisane kategorie do których stosuje sie przewóz rzeczy lub osób poniżej zamieszczam zdjęcie mojego dokumentu, gdzie robiłem na przewóz osób:
Obrazek
B, C, E, D, Przewóz rzeczy i osób. Leje na kwalifikacje wstępną

wszystko za "pierwszym razem"
przyszły rok - prawdopodobnie A
oxygen

Postprzez Maniek1301 » wtorek 21 października 2008, 12:39

Tylko że nie miałem prawka z wbitą Kat. C i nie wiem czy można napisać na zgłoszeniu C, poniewaz musiałem dołączyć ksero prawajazdy (a tak wogule nie wypełniałem nic, wszystko robiła szkoła jazdy gdzie robiłem kurs), najlepiej bedzie jak tam zadzwonie do warszawy i się popytam, jak bede coś wiedział to napisze jak to jest, dobrze że jest czas do 10 wrzesnia 2009 na kolejny kurs, dzięki i pozdrawiam
Maniek1301

Postprzez jjaacc » wtorek 21 października 2008, 15:21

To bez znaczenia, kurs przewóz rzeczy można odbyć wcześniej, ważne jest żeby kat. C lub C1 otrzymać przed 10 września 2009, czyli datę uzyskania uprawnień w prawo jeździe musi być wcześniejsza. Uprawnienie jest ważne, podlega tylko wymianie ze względu na podniesienie kwalifikacji.
Trzeba jednak pamiętać, że wszyscy będą musieli przejść szkolenie okresowe najpóźniej do 2014 roku w zależności od daty uzyskania uprawnień.
I jeszcze jedno, zauważyłem, że jednostki które prowadzą kursy przewóz osób wmawiają ludziom, że mogą jeszcze robić kurs co rzekomo ma ich zwolnić z kwalifikacji wstępnej, co jest kłamstwem i wyłudzaniem kasy. Przypomnę, że wszyscy którzy uzyskali uprawnienia kat, D po 9 września 2008 PODLEGAJĄ KWALIFIKACJI WSTĘPNEJ. Nie ważne czy kurs przewóz osób rozpoczęli przed tą datą.
jjaacc

Postprzez oxygen » środa 22 października 2008, 21:17

Najwazniejsze zeby na dokumencie ostatecznym byly wpisane te kategorie do ktorych tak naprawde potrzebny Ci przewoz rzeczy domyslam sie ze C+E ;)
i tak jak napisal jjaacc wazne aby na przyczepe zrobic przed 10 wrzesnia 2009 bo pozniej to ladny i drogi dyplom w blejtramie mozna powiesic :)

dodatkowo znalazlem na stronie kierowca.pl takie cos:
"Przepisy dotyczące kursów dokształcających nie zabraniają uczestnictwa osobom posiadającym prawo jazdy kat. B. Problem pojawia się jednak podczas zajęć praktycznych (kursant z kat. B nie może kierować pojazdem pow. 3.5 t.,a istotą zajęć praktycznych jest kierowanie właśnie takim pojazdem). Osoba posiadająca kat. B otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu z wpisaną taką kategorią. W wielu przypadkach osoby takie rozszerzają swoje uprawnienia o kat.C lub C+E po ukończeniu kursu. Zdarza się, że pracodawca wymaga, aby na zaświadczeniu wpisane były także kategorie C, lub C+E, pomimo, że to prawo jazdy, a nie zaświadczenie o ukończonym kursie potwierdza uprawnienia.

Jeżeli na zaświadczeniu mają zostać wpisane kategorie, które kursant uzyskał, lecz nie ma jeszcze wydanego prawa jazdy, to należy wstrzymać wydanie zaświadczenia do czasu jego wydania."

a wiec wczesniej co pisalem nie jest wazne :P z tego co jest napisane wyzej nie musisz sie niczego obawiac :) abys do 10,09,2009 zrobil E :)

oxygen

Postprzez jjaacc » środa 22 października 2008, 23:37

Nic takiego nie pisałem, że musi zrobić CE!!! Aby uniknąć kwalifikacji wstępnej wystarczy uzyskać kat C1 lub C przed 10 września 2008. CE można dorobić później.
Nie prawdą jest, że z kategorią B nie można uczestniczyć w zajęciach praktycznych, nie ma tu żadnego problemu, zajęcia odbywają się poza drogą publiczną.
jjaacc

Postprzez oxygen » czwartek 23 października 2008, 23:05

Wybacz popelnilem blad :) chodzilo oczywiscie o samą kat C uzyskana przed 10 wrzesnia 2009 :)
i tak szukajac natknalem sie na:

http://kierowca.pl/index.php?akc=news&art=1079
a kto spostrzegawczy dostrzeze ze wiele mial wspolnego z tymi pytaniami wlasnie kolega jjaacc :)

oxygen

Postprzez tom9 » piątek 24 października 2008, 14:48

pozwole sobie podac przyklad bo nie do konca wszystko ogarniam :roll:

zdalem prawo jazdy kat C powiedzmy luty 2009
kurs na przewoz rzeczy zrobilem w marcu 2009
obecnie nigdzie nie jestem zatrudniony.

co mnie czeka dalej ? za piec lat tylko uaktualnienie papierka ?

co w przypadku gdybym sie zatrudnil u kogos np w lipcu 2010 ?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez jjaacc » niedziela 26 października 2008, 12:36

Najważniejsza jest data uzyskania uprawnień, jeżeli zdążysz przed 10 września 2009 zrobić C, to już wygrałeś. Teraz jeżeli masz przewóz rzeczy to możesz pracować do 10 września 2014. jeżeli nie masz przewozu rzeczy to masz szansę go zrobić do 10 września 2010, później już tych kursów nie będzie i żeby pracować trzeba będzie robić szkolenie okresowe 35 godzin.
Do 10 września 2014 musisz wymienić prawojazdy w celu uzyskania wpisu w rubrykę 11. wpis będzie dokonany na podstawie:
1. szkolenia okresowego
2. badań lekarskich
3. badań psychotechnicznych
jeżeli nie uzyskasz wpisu nie tracisz uprawnień, ale nie możesz pracować jako kierowca (z wyjątkami takimi jak wojsko, straż itp.)
jjaacc

Postprzez tom9 » poniedziałek 22 grudnia 2008, 20:23

dobra przyznaje sie jestem nie kumaty!

egzamin zdany styczen 2009
kurs robie marzec 2009

nie zatrudniam sie nigdzie co dalej, krok po kroku najlepiej od punktow i cen.

drugi przypadek
egzamin zdany styczen 2009
kurs robie powiedzmy pazdziernik 2009

co mnie obowiazuje, po jakich cenach itp.

przepraszam, ale to jest tak namieszane ze czytam, czytam i nie kumam :roll:

tom9

Postprzez Duszek » poniedziałek 22 grudnia 2008, 22:40

tom9 ale czego dokladnie nie rozumiesz? Bo ja chyba tez jestem niekumata bo nie wiem o do pytasz :D

Jezeli zrobisz kategorię C przed 10 wrzesnia 2009r. (liczy sie data nabycia uprawnien, a nie rozpoczecie kursu czy zdanego egzaminu) to aby zostac zatrudnionym np. w firmie transportowej musisz ukonczyc kurs na przewoz rzeczy (koszt. kilkaset zlotych, czas trwania: ok. 7 dni). Nie musisz go robic przed wrzesniem 2009, mozesz go zrobic pozniej.

Jezeli nie zdazysz zrobic C przed 10 wrzesnia 2009r. to bedzie Cie juz obowiazywac kwalifikacja wstepna. Jeszcze nikt w Polsce, o ile sie nie myle, takich kursow nie organizuje. Ilosc zajec teoretycznych: 280 godzin (dla porowniania: tyle co semestr na niektorych kierunkach studiow) jakies zajecia na macie poslizgowej, cuda-niewidy... Przewidywany koszt, bagatela, kilka tysiecy zlotych (przewidywalnie miedzy 6-10).

Mowiac krotko: jak chcesz zrobic uprawnienia na C to sie spiesz!

Rozjasnilam cos czy nie bardzo?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez tom9 » wtorek 23 grudnia 2008, 11:14

Mowiac krotko: jak chcesz zrobic uprawnienia na C to sie spiesz!

nie chwalac sie juz mam 8)

Czyli moge sobie ten kurs na przewoz rzeczy zrobic nawet za rok i mimo tego bede go robil na starych zasadach tak ?

Czy kiedykolwiek beda mnie obowiazywac "nowe zasady" ? np za 5 lat jak skonczy sie waznosc papierka ?

tom9

Postprzez Neurot » wtorek 23 grudnia 2008, 11:23

tom9 napisał(a):Czy kiedykolwiek beda mnie obowiazywac "nowe zasady" ? np za 5 lat jak skonczy sie waznosc papierka ?

Mając "stary" papierek, na nowych zasadach zrobisz tylko kurs doszkalający (bodajże 30 godzin).

Więcej na http://www.infor.pl/skany/spis.php?rodz ... =805&str=1
oraz http://www.lex.com.pl/serwis/du/2006/1701.htm
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez tom9 » wtorek 23 grudnia 2008, 11:59

już pomału łapie...

czyli obecnie czeka mnie:

- stary kurs na przewoz rzeczy
- po 5 latach kurs doksztalcajacy +/- 30 godzin
- wymiana prawka w 2014

No i chyba ostatnie pytanie, stary kurs moge zrobic np w 2012 roku czy jest jakas graniczna data do kiedy beda robic stare kursy ?

P.S. Tak czy siak wygralem bo mam już kat. C ? 8)

tom9

Postprzez Neurot » wtorek 23 grudnia 2008, 12:09

tom9 napisał(a):No i chyba ostatnie pytanie, stary kurs moge zrobic np w 2012 roku czy jest jakas graniczna data do kiedy beda robic stare kursy ?

było to już wałkowane wyżej: stary obowiązuje do 10.09 2009
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców