przez sedzia84 » wtorek 21 października 2008, 21:10
"jakubc"- powróćmy do samej zasady pasowości. Widzę, że masz wątpliwości, do czego służy lewy z dwóch możliwych do skrętu w lewo pasów. Odpowiedź moim zdaniem jest prosta i szczerze to nie wiem, czemu nikt jeszcze jej nie udzielił. Lewy pas zajmujesz, kiedy otrzymujesz polecenie "w lewo, a następnie w lewo". Jako osoba ubiegająca się o prawko (witaj w klubie, choć jesteś daleko przede mną :oops: ), masz obowiązek poruszania się maksymalnie prawym pasem. Poza utrudnieniami na prawym pasie, tylko wspomniany przeze mnie przykład zezwala Ci na skręt z lewego pasa. I generalnie po to on jest. Zrobisz prawko, będziesz jeździł lewym pasem (bo na prawym np. będzie "L"-ka stała :wink: ) . Poza tym opisywana przez Ciebie sytuacja jest analogiczna do tej, kiedy otrzymujesz polecenie "prosto, na następnym w lewo" i szukasz skrajnie lewego pasa do jazdy prosto, żeby potem wskoczyć na skrajnie prawy do skrętu w lewo (nie namieszałem? :P )
Co do odwołania- moim skromnym zdaniem: odpuść. Pasowość jest ważna i wydaje mi się, że moja argumentacja może być linią "obrony" egzaminatora. Popełniłeś dwa razy ten sam błąd i chyba miał prawo Ciebie usadzić. Przykre, ale prawdziwe. Życzę powodzenia, jaką byś drogą nie powędrował. I oby do zobaczenia za kółkiem :)