Opel Corsa C? jak nie kupić złomu?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Opel Corsa C? jak nie kupić złomu?

Postprzez czartoria » piątek 17 października 2008, 18:19

Witam,
zastanawiam się nad zakupem czegoś do 15 tys. corsa/punto?
ważne aby było małe, 4-drzwiowe, nie za duży silnik, najlepiej max 4-5-letnie.
jestem kompletnie zielona w temacie. jak się ustrzec zakupu czegoś co będzie wymagało ciągłych napraw? nie za bardzo mam kogoś kto się zna :/
czy mechanicy zajmują się takimi rzeczami jak uczestnictwo przy zakupie używanego auta, ajeśli tak to jaki to koszt? proszę, pomóżcie
czartoria

Postprzez rocko19 » piątek 17 października 2008, 18:30

Weź z sobą mechanika najlepiej znajomego jak nieznasz to idz do warszatatu i tam poszukaj.Dasz mu 100 zł i ci doradzi co i jak.
rocko19

Postprzez modzel » piątek 17 października 2008, 23:41

1. nie ma corsy ani punto 4drzwi. ogólnie 4 drzwi to segment C minimum a wiec coś wielkości lanosa, poloneza itp.
ja bym pomyślał nad starszym Japończykiem. na 10000% odradzam fiata.

http://allegro.pl/item456588985_toyota_ ... 001_r.html

http://allegro.pl/item459278729_yaris_2 ... 3_400.html

coś tego typu proponuje

aaaaa mazda 121 najmniejsze znane mi 4d ale to stare
modzel

Postprzez czartoria » sobota 18 października 2008, 08:43

jak to nie ma 4-drzwiowej corsy C?
http://www.traktserwis.pl/fotoFAT/opel%20corsaC.jpg
a tu nawet w jej opisie jest o odmianie 5-drzwiowej
http://www.wysokieobroty.pl/auto/1,72135,3883039.html

punto to wiem że tylko 2 drzwi i to fiat więc :?

yaris niezbyt mi się podoba, a do tego z wypowiedzi na różnych forach czytałam że jednak bardziej awaryjna niż corsa
no i jeszcze fakt że za taką kasę to musiałaby być starsza, a ja się boję kupić coś co pojeździ mi 2 lata
czartoria

Postprzez mistrzro » sobota 18 października 2008, 09:04

przeciez i punto i corsa sa w werjsi 3d i 5d :) ja osobiscie do 15 tys to bym wybral jakies starsze auto typu 97-98 gdzies rok, ale wersja wypasiona, ale jak kto woli :) wybierajac miedzy corsa a punto, to corsa, ale juz corsa a yaris, to mimo tego ze ten yaris mi sie nie podoba w ogole, to yaris - wiadomo japonczyk :) jak tylko znajdziesz dobry ezgemplarz to nie bedziesz w nim nic grzebac przez 5 lat :) za to jak sie juz cos naprawde popsuje to czescio drozsze niz do punto czy corsy..
mistrzro

Postprzez cman » sobota 18 października 2008, 09:05

czartoria napisał(a):jak to nie ma 4-drzwiowej corsy C?
http://www.traktserwis.pl/fotoFAT/opel%20corsaC.jpg

To jest właśnie 5-drzwiowa. Bagażnik otwierany razem z szybą jest traktowany jako drzwi.
cman

Postprzez mistrzro » sobota 18 października 2008, 09:10

golf mk IV, polo mk III, seat ibiza/cordoba, peugeot 206.

cos z tych Ci sie nie podoba? mozesz traficz rocznik 2000 nawet i miec full wyposazenie

ed: aa kurcze nie doczytalem, to ma byc 4 drzwiowe auto w koncu czy 5 drzwiowe? :P bo corsy, punto 4 drzwiowych to nie uswiadczysz za bardzo :) 4 drzwi to jest sedan, typu duzy fiat..
mistrzro

Postprzez czartoria » sobota 18 października 2008, 09:35

4 czy 5? myślałam że o to samo chodzi :what: no bo te piąte to bagażnik
vw za 'męski' wygląd jak dla mnie mają :wink: cordoba za duża, ibiza nawet nawet ale chyba większa niż taka corsa czy yaris? a 206 no łaadne, ale czytałam że awaryjne no i części chyba droższe tak jak i w toyocie

EDIT:
już wiem o co cho z tym 4/5 drzwiami, z tego co cman pisze wnioskuję że jak bagażnik nie otwiera się z szybą to samochód nie może być 5 drzwiowy...

EDIT:
z tego co widzę to ibizy za taką kasę nie kupię
czartoria

Postprzez mistrzro » sobota 18 października 2008, 09:54

dokladnie obrazowo mowiac to tak jak napisalas z tymi drzwiami, jeszcze krocej to polonez - 5 drzwi, a duzy fiat 125p - 4 drzwi, teraz juz chyba wszystko jasne :)

wlasnie peugeot chyba najladniejszy z tych wszystkich aut, dla kobiety to juz w ogole :) tylko czy to sie psuje, jak z czesciami to nie wiem, kumpla bym musial zapytac bo mial takiego peugota..

jak bardziej Ci zalezy na aucie swiezszym to jednak ta Corse bym bral, tylko ze slabszy silnik niz w tych ibizach, czesto tez gorsze wyposazenie, ibiza troche wieksza jest, ale czy to jakas wada? na naukach jazdy mozliwe ze jezdzilas Corsa D, a to wieksze od tej Ibizy nie jest, psuc tez sie nie powinno, bo to wlasciwie niemieckie auto, hiszpanski temperament tylko :P

no i obojetnie co juz sobie 'wybierzesz' to na ogledziny bierz mechanika jakiegos :) najlepiej jeszcze po komisach sie przejdz, posiedz sobie w tych autach wybranych, moze nawet przejedz, od razu ktorys Ci sie albo spodoba ze bedziesz musiala go kupic, albo definitywnie go odrzucisz z orbit zainteresowan

ED: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6694423
900 zl wiecej niz zakladana kwota, ale mysle ze to by sie zbilo jeszcze, w swoich okolicach tez moze cos znajdziesz to chociaz obejrzec z bliska bys sobie mogla, potem corsa i punto i cos wybierzesz :)

ED 2: http://moto.allegro.pl/item457761894_initiale_1_6_90km_skora_klima_alu_ksenon_el.html

albo taki maly wypas :P tylko czy to Ci sie podoba, czy sie nie psuje ( a wiadomo co o francuzach mowia) to juz Ci nie powiem i nie biore odpowiedzialnosci
mistrzro

Postprzez czartoria » sobota 18 października 2008, 10:03

na kursie jeździłam corsą, ale chyba b, w każdym razie mniejsza ciut była niż yaris, później też yaris jeździłam po kursie i na egzaminie.
co do silnika to nie chcę za dużego.
206 trafiają się za te pieniądze ale nieczęsto, za to cors jest mnóstwo w sprzedaży. a skoro ich dużo za tą kasę to chyba trudniej trafić na jakaś problemową. natomiast gdy widzę nieliczne 206 za 15/16 tys. to wietrzę podstęp i że coś w nim musi być nie tak skoro taki tani

jeśli możesz to podpytaj kolegę o tego 206 ;)

i dzięki za odpowiedzi!

ED. Clio mi się nie podoba, a skóra dyskwalifikuje go z miejsca ;)

a ibiza ładna, ale troche duża jak na początek chyba
Ostatnio zmieniony sobota 18 października 2008, 10:12 przez czartoria, łącznie zmieniany 1 raz
czartoria

Postprzez mistrzro » sobota 18 października 2008, 10:12

no i wlasnie wtedy jak sie wietrzysz podstep (co jest wskazane przy kupnie auta :P) to smigasz z mechanikiem, sprzedajacego wypytujecioe dokladnie i watpliwosci rozwiane albo nie i auto niech sobie czeka na jakiegos frajera :)

Ibizy znajdziesz nawet za 13-14 tys, tylko ciut starsze.. a o peugota zapytam w poniedzialke
mistrzro

Postprzez BOReK » sobota 18 października 2008, 10:35

Pani, za takie pieniądze można kupić Civica w sedanie (4-drzwiowy dokładnie), szósta generacja rocznik 1996-2000! I to z właściwie pełnym wyposażeniem, może brakować tylko grzania/wentylacji foteli i nawigacji. Ta generacja jest już zabezpieczona przed korozją jak należy, wygląd ma ani szczególnie "męski", ani "żeński", taki w sam raz. A awaryjność - po prostu się wsiada i jedzie, trzeba byc mocno porąbanym żeby zepsuć ten samochód. No i wygodne, bo to sedan zawieszony wygodniej niz hatchback.

Na pewno lepszy wybór niż taka Corsa C, chociaż ciut starszy to samochód. Peugeot jeszcze ma szansę konkurować - na pewno pod względem stylistycznym, osiagi też ma niezłe.
BOReK

Postprzez czartoria » sobota 18 października 2008, 11:05

ale ta honda duuużaaa :roll:
wolałabym na początek czymś małym pojeździć

EDIT
ten 206 mnie też ciągnie mimo ze 2/3 drzwi
czartoria

Postprzez qwer0 » sobota 18 października 2008, 12:42

ale ta honda duuużaaa Rolling Eyes
wolałabym na początek czymś małym pojeździć

no nie przesadzaj... jaka duza?
Pojezdzisz troszke i Ci sie zachce czegos normalnych rozmiarow.
A teraz autko ciezko sprzedac. Bedzie potem problem.
Bierz od razu normalne autko, a nie takie mini.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Re: Opel Corsa C? jak nie kupić złomu?

Postprzez loser » sobota 18 października 2008, 13:43

czartoria napisał(a):Witam,
. jak się ustrzec zakupu czegoś co będzie wymagało ciągłych napraw? nie za bardzo mam kogoś kto się zna :/
czy mechanicy zajmują się takimi rzeczami jak uczestnictwo przy zakupie używanego auta, ajeśli tak to jaki to koszt? proszę, pomóżcie

Przegląd auta w ASO w granicach 200-300zł. (podzwoń to się dowiesz dokładniej)
Sprawdzą wszystko tak jak na przeglądzie-układ hamulcowy, rozrząd, akumulator, lakier itd

Ale komis nie zgodzi się na to, bez dania mu jakiejś kasy.
I tutaj, musisz mieć umowę pisemną z nim.
Z której będzie jednoznacznie wynikać, że zwracają Tobie kasę, jak na przeglądzie wyjdzie coś nie tak, lub negocjujesz cenę.
Żadnej kasy na gębę, ani komisowi ani osobie fizycznej.

W nowym zdarza się, że coś się psuje, tym bardziej w używanym.
Nigdy nie masz gwarancji jak będzie.
Musisz być przygotowana, że min kilkaset złotych rocznie na jakieś naprawy będziesz wydawać.
Plus przeglądy.

Wymiary aut znajdziesz na moto-faktach.
http://www.motofakty.pl/testy_i_porowna ... echniczne/
loser

Następna strona

Powrót do Porady techniczne