Wszystko o rondach (na przykładzie ronda w Ostrowie Wlkp.)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez jarmal » poniedziałek 13 października 2008, 09:30

Problem z Dworakiem jest taki, że próbuje lansowac model niemiecki, gdzie w przepisach jest jasno określone, że lewy kierunkowskaz jest niedopuszczalny na rondzie. Nie jest to bezpodstawne bo jeśli będziemy unifikować przepisy drogowe to prędzej my przyjmiemy rozwiązania niemieckie niż odwrotnie. Problem jest chyba jednak taki, że w Polsce nadużywa się pojęcia ronda. Przecież ronda powstały po to żeby upłynnić ruch na skrzyżowaniu a nie regulować pierwszeństwo na drodze wokół czegoś. Zastanawiam się nawet po co wogóle tworzyć rondo przy skrzyżowaniach ze światłami?
jarmal

Postprzez HakirimJP » poniedziałek 13 października 2008, 19:34

jarmal napisał(a):Problem z Dworakiem jest taki, że próbuje lansowac model niemiecki

Faktycznie, dość często wspomina o niemieckich przepisach i próboje się nimi podpierać, jednak powinien się podpierać naszymi polskimi przepisami, co mnie Niemcy obchodzą, ja jestem Polakiem, i uczę się jeździć w Polsce a nie w Niemczech, jeżeli będe chciał tam pojechać to wniknę w prawo niemieckie, a póki co to jeżdżę po Polsce i nie zamierzam się tłumaczyć policjantowi niemieckimi przepisami, bo nawet nie będzie tego słuchał. Jednak przez tyle czasu, w polskim PoRD-zie nie ma żadnych wskazówek co do poruszania się po tym skrzyżowaniu :x, nawet najdrobniejszych. Więc jeśli przepisy milczą, to znaczy, że "można". No właśnie ale co "można"? W tym przypadku nie ma określonego co "można", nie włącząć wogóle kierunkowskazów na rondzie? Czy włączać oba w stosownym momentach? Na to nikt z nas nie może odpowiedzieć (popierając przepisami). No można podeprzeć się tym przepisem mówiącym o sygnalizowaniu zmiany kierunku jazdy, ale to jest rondo i jak odbywa się wokół kółka, to trudno tu powiedzieć o zmianie kierunku jazdy. To tak jakby powiedzieć "doszukać się kątów w kole".
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

cała dyskusja jest bez sensu

Postprzez popyl » niedziela 01 lutego 2009, 23:02

na obrazku, do którego link zamieścił "pucek8" jasno widać, że to nawet nie jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym! bo nie jest oznakowane odpowiednim znakiem tj. C-12
})i({
popyl

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze