Przekraczanie prędkości

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez komarzyca » poniedziałek 13 października 2008, 13:37

Khay mimo, że ja mam może dopiero niecały 1000 km przejechanych ale nie jeździłam tylko po obwodnicach i bocznych uliczkach.... i uwierz, to co pisałam o wariatach na drogach to nie tylko przeżyłam jako pasażer, ale właśnie jako kierowca.
I czasami płakać ze śmiechu mi się chciało, jak lecieli na łeb na szyję, bo trzeba przegonić "L" a na światłach ich doganiałam :twisted:
Mnie też się zdarza przekroczyć prędkość, chociaż jak na razie staram się jeździć bardzo przepisowo.
26.08.2008 rozpoczęcie kursu :D
10.10.2008 ostatnia jazda :D
26.11.2008 egzamin teoretyczny - zdany
26.01.2009 egzamin praktyczny -
26.03.2009 -
22.10.2011 czy teraz się uda ?? ;P

Wszystko przede mną... mam nadzieję na zdany egzamin :P
komarzyca

Postprzez BOReK » poniedziałek 13 października 2008, 18:37

No własnie - czasami przekraczam, ale staram się jednak nie. Spokojnie, pojeździsz i proporcje się zmienią, wszyscy to mieli. ;)

Natomiast wariatów takich, jak opisujesz, również każdy spotkał i każdy tak samo się śmiał. Taka jazda jest w zwykły sposób nieopłacalna, bo zarzyna się silnik na wysokich obrotach, maksymalnie korzysta z hamulców, buja całym samochodem na lewo i prawo - pomijam już spalanie, które przy ciągłych zmianach prędkości w zakresie 70-200 km/h osiąga niezłe wartości.
BOReK

Postprzez Rafix » poniedziałek 13 października 2008, 22:10

Khay napisał(a):Rafix - piszesz ciągle o jakichś paranormalnych właściwościach, a do przewidywania zdarzeń na drodze one wcale potrzebne nie są. Jeśli uważnie obserwujesz drogę, to co wokół, to co za Tobą - to wcześniej zauważysz, że ktoś się szykuje do niebezpiecznego wyprzedzania, że ktoś będzie zaraz 10 samochodów przed Tobą skręcał w lewo i całą masę innych drobiazgów - zwolnisz odpowiednio i już, wystarczy. Lepiej tak, niż z niższą prędkością jechać i koncentrować się na tylnych światłach auta przed Tobą. Jak Ci zaświeci czerwienią nagle, możesz nie zareagować w porę i dzwon gotowy... A takich kierowców (z percepcją zawężoną do 1s przed maską) jest na polskich drogach sporo...
Mam na myśli tylko sytuację, że nagle z krzaków Ci wyskoczy dzik przed maskę, zza płotu przy drodze jakieś dziecko, gościowi przed Tobą nagle strzeli opona, albo on dostanie zawału. Tego żadna obserwacja nie jest w stanie wychwycić, możesz tylko w wioskach zwolnić i uważniej obserwować takie miejsca, żeby szybciej wychwycić zagrożenie. A co reszty zachowań już typowo na drodze, to w pełni się z Tobą zgadzam. Chociażby to odpowiednie zwolnienie na chwilę, coby nie musieć ostro hamować. Tak właśnie staram się robić, chociażby przy radarach, jakichś szkołach itp, noga z gazu na chwilę i nawet hamulca nie używam, takiej jazdy zostałem właśnie nauczony na kursie i za to będę zawsze Mariuszowi wdzięczny :)
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez cman » poniedziałek 13 października 2008, 22:56

Jak mi się kiedyś będzie chciało (chociaż wcale mi się nie chce), to wezmę kamerę, zamontuję w samochodzie i przejadę się parę kilometrów przez Kraków, po swojemu. Potem opiszę całą jazdę, sekunda po sekundzie, opisując wszelkie potencjalne zagrożenia i związane z nimi moje, prewencyjne działania oraz potencjalne realne działania.
I potem wszyscy, których na co dzień atakują na drodze nieprzewidywalne meteoryty, wypiszą wszystkie sytuacje, których nie przewidziałem, które mogły mnie zabić itd. OK? Jak już to zrobię, to napiszę w tym wątku i odniosę się do tego posta.
cman

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze