Wszystko o rondach (na przykładzie ronda w Ostrowie Wlkp.)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez dylek » środa 08 października 2008, 21:26

Mam pytanie dla dariex.
Jak zasygnalizujesz dla innych kierowców, że nie zamierzasz jechać w lewo przez skrzyżowanie z C-12 lecz prosto ??
Prawym kierunkowskazem ?? Czy nie zmyli on czasem jadącego prosto lecz z tego bardziej prawego pasa ??
A może nic nie sygnalizując?? tylko jak wtedy odczytać czy ty prosto, czy w lewo pojedziesz ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez bruno666 » środa 08 października 2008, 21:27

We wszystkich trzech sytuacjach postępuje tak jak opisałem przy pierwszej.
bruno666

Postprzez dariex » środa 08 października 2008, 21:32

dylek napisał(a):Mam pytanie dla dariex.
Jak zasygnalizujesz dla innych kierowców, że nie zamierzasz jechać w lewo przez skrzyżowanie z C-12 lecz prosto ??
Prawym kierunkowskazem ?? Czy nie zmyli on czasem jadącego prosto lecz z tego bardziej prawego pasa ??
A może nic nie sygnalizując?? tylko jak wtedy odczytać czy ty prosto, czy w lewo pojedziesz ??

a możesz się określic o który konkretnie przykład Ci chodzi? :)

Bo jak zauważyłeś wklejono tu zdjęcia kilku skrzyżowań o ruchu okrężnym :) i co prawda przy nich podpisywałam jak pokonałabym dane skrzyżowanie ale jak chcesz to powtórzę :)

J
dariex

Postprzez dylek » środa 08 października 2008, 22:08

Chodzi o przykłady wklejone przez cmana.... te podobne do siebie skrzyżowanka... z wyspą... dodatkowe znaki c-12 przed nim.... lub ich brak....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez jarmal » czwartek 09 października 2008, 14:42

cman napisał(a):EDIT: Pierwsze pytanie, jak powinno wyglądać sygnalizowanie pojazdu czerwonego, który skręca w lewo:
Obrazek
Skrzyżowanie wygląda DOKŁADNIE tak, jak widać (pomijam oczywiste znaki, typu zakazy wjazdu pod prąd itd. - żeby to nie stało się przypadkiem głównym tematem). :D :D :D

Ten przykład nie do końca do mnie przemawia bo znak może być istotny. Zobacz na rysunek poniżej. Nie jest to rondo ale pokazuje, że znak może decydować czy kierunkowskaz włączyć.

Obrazek

Ja spróbuje podejśc do tej sprawy jeszcze inaczej. Jesteśmy zobowiązani sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy a nie kierunku w którym pojedziemy po opuszczeniu skrzyżowania. Pytanie czy nie można na rondzie przyjąć, że zamiar zmiany toru jazdy przyjmujemy dopiero przy zjeździe a nie przed skrzyżowaniem. Wjazd i jazdę po rondzie przyjmujemy jako jazdę bez zmiany kierunku jazdy co z lekka sugeruje znak C-12.

Żeby to trochę podeprzeć podam nietypowy przykład. Jest przecież dopuszczalne jazda po rondzie w kółko. Na trzy-cztery przyjmujemy, że wyjeżdżamy następnym zjazdem, co odpwiednio wcześnie sygnalizujemy prawym kierunkowskazem. Zamaiar zmiany toru jazdy (zjazdu) podjeliśmy będąc już na rondzie, nie wcześniej. Czy jakiś przepis został tutaj naruszony?

Czasami może to wyglądać inaczej. Przykłądem jest podane przez cmana skrzyżowanie. Tam nie można przyjąć, że jadąc po rondzie nie zmieniamy kierunku jazdy bo zjazd z ronda jest ewidentnie na wprost, co implikuje, że jazda po rondzie to jazda w lewo. Lewy kierunkowskaz jest zatem wymagany.
jarmal

Postprzez bruno666 » czwartek 09 października 2008, 15:11

jarmal napisał(a):Zobacz na rysunek poniżej. Nie jest to rondo ale pokazuje, że znak może decydować czy kierunkowskaz włączyć.

Obrazek

Jedno z tych skrzyżowań jest źle oznakowane.
bruno666

Postprzez jarmal » czwartek 09 października 2008, 15:14

bruno666 napisał(a):Jedno z tych skrzyżowań jest źle oznakowane.

A które?
jarmal

Postprzez bruno666 » czwartek 09 października 2008, 15:23

Dz.U nr 220, poz. 2181, zał. 1.04
bruno666

Postprzez jarmal » czwartek 09 października 2008, 18:07

bruno666 napisał(a):Dz.U nr 220, poz. 2181, zał. 1.04

No dobrze, przyjmijmy ztem ze zamiast drogi z nakazem jazdy mamy tam dwa pasy. Prawy do jazdy w prawo i znak P-8d a lewy pas do jazdy w
a) w lewo w pierwszym wypadku i znak P-8b
b) do jazdy prosto w drugim i znak P-8a

Z nakazami również można namalować dwuznaczne skrzyżowanie.
jarmal

Postprzez cman » czwartek 09 października 2008, 19:49

Nadal któreś będzie źle oznakowane. Chodzi o to, że jest ściśle określony kąt wg którego określa się czy ma być umieszczony nakaz jazdy prosto czy nakaz skrętu.
cman

Postprzez bruno666 » czwartek 09 października 2008, 20:05

Nie odbiegajmy od rond.
bruno666

Postprzez dariex » czwartek 09 października 2008, 20:14

jarmal napisał(a):
Ja spróbuje podejśc do tej sprawy jeszcze inaczej. Jesteśmy zobowiązani sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy a nie kierunku w którym pojedziemy po opuszczeniu skrzyżowania. Pytanie czy nie można na rondzie przyjąć, że zamiar zmiany toru jazdy przyjmujemy dopiero przy zjeździe a nie przed skrzyżowaniem. Wjazd i jazdę po rondzie przyjmujemy jako jazdę bez zmiany kierunku jazdy co z lekka sugeruje znak C-12.

Żeby to trochę podeprzeć podam nietypowy przykład. Jest przecież dopuszczalne jazda po rondzie w kółko. Na trzy-cztery przyjmujemy, że wyjeżdżamy następnym zjazdem, co odpwiednio wcześnie sygnalizujemy prawym kierunkowskazem. Zamaiar zmiany toru jazdy (zjazdu) podjeliśmy będąc już na rondzie, nie wcześniej. Czy jakiś przepis został tutaj naruszony?

Czasami może to wyglądać inaczej. Przykłądem jest podane przez cmana skrzyżowanie. Tam nie można przyjąć, że jadąc po rondzie nie zmieniamy kierunku jazdy bo zjazd z ronda jest ewidentnie na wprost, co implikuje, że jazda po rondzie to jazda w lewo. Lewy kierunkowskaz jest zatem wymagany.

Ot i dobra odpowiedź.
Ja nie umiałam jej ubrać odpowiednio w słowa,stąd motanie o jeździe w lewo.
dariex

Postprzez bruno666 » czwartek 09 października 2008, 20:27

Toż przecież od dawien dawna lansuje tezę, że nie znak C-12 decyduje o sposobie użycia kierunkowskazów.
Tak jak różne kształty mają "zwykłe" skrzyżowania, tak różne mogą być ronda.
bruno666

Postprzez HakirimJP » piątek 10 października 2008, 18:17

bruno666 napisał(a):Nie odbiegajmy od rond.

Jestem za.
Otóż Panowie i Panie, dziś dostałem materiały do teorii z mojego OSK
i jeżeli chodzi o używanie kierunkowskazów na rondzie, to jest tam coś takiego:
Obrazek
Jestem w sumie zaskoczony, bo już każdy mówi coś innego :evil: :evil: :shock: :?
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez ella » piątek 10 października 2008, 19:50

HakirimJP napisał(a):Ja ostatnio miałem na wykładach, że w skrzyżowaniu o ruchu okrężnym nie trzeba włączać prawego kierunkowskazu ale żeby to robić dla upłynnienia ruchu a o lewym kierunkowskazie nikt mi nic nie mówił, na rondach nie używa się lewego kierunku. Ale ludzie oczywiśćie swje wiedzą...
HakirimJP napisał(a):Jestem w sumie zaskoczony, bo już każdy mówi coś innego

No widzisz i nie tylko tu na forum każdy ma inne zdanie ale i w Twoim najlepszym w mieście OSK każdy wykładowaca mówi coś innego. A w zasadzie w OSK wszyscy powinni jednakowo uczyć. Powinni bo jak wiadomo uczy się tak jak wymagają w danym mieście egzaminatorzy.

HakirimJP napisał(a):Tak przynajmniej mi powiedział wykładowca i tego się trzymam.
Jak widać nie ma co się tego trzymać.
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze