światła w Punto

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

światła w Punto

Postprzez adam_da_gr8 » poniedziałek 06 października 2008, 14:14

witam,
mam następujący problem:
dzisiaj miałem 3 podejście do egzaminu i przy pokazywaniu świateł w Punto, powiedziałem (jak zresztą za poprzednimi 2 razami) iż w Punto z tyłu znajdują się światła pozycyjne, następnie włączyłem mijania i drogowe których nie ma z tyłu a egzaminator wdał się ze mną w polemikę iż tylnie światła to za razem światła pozycyjne, mijania i drogowe. Dziwne bo poprzednio nikt tak nie mówił. Jak to w końcu jest z tymi światłami?
adam_da_gr8

Postprzez nmc_zmc » poniedziałek 06 października 2008, 15:18

z tyłu są tylko pozycyjne :p drogowe i mijania są z przodu tak jak piszesz ;)
19 VIII 2008 - pierwsza jazda
2 X 2008 - teoria ( + ) plac ( + ) miasto ( - )
24 XI 2008 - plac ( + ) miasto ( + )
112 dni - 1385zł
nmc_zmc

Re: światła w Punto

Postprzez MALINA77 » poniedziałek 06 października 2008, 15:55

adam_da_gr8 napisał(a):witam,
mam następujący problem:
dzisiaj miałem 3 podejście do egzaminu i przy pokazywaniu świateł w Punto, powiedziałem (jak zresztą za poprzednimi 2 razami) iż w Punto z tyłu znajdują się światła pozycyjne, następnie włączyłem mijania i drogowe których nie ma z tyłu a egzaminator wdał się ze mną w polemikę iż tylnie światła to za razem światła pozycyjne, mijania i drogowe. Dziwne bo poprzednio nikt tak nie mówił. Jak to w końcu jest z tymi światłami?
Z tyłu masz swiatła pozycyjne,pozycyjne i swiatło hamowania( stop ) plus dodatkowy stop, cofania, przeciwmgłowe, podswietlenie tablicy rejestracyjnej, odblaski, i kierunkowskazy :)
chyba wszystko wymieniłam tylne :D

http://instruktor.osk.org.pl/html/swiatla.html
21.08.08 g.13:30 WORD-egz.teoria (+)
28.10.08 g.11:00 WORD-egz.placyk (+), miasto(+)
Obrazek
MALINA77

Postprzez moniaska » poniedziałek 06 października 2008, 18:59

Może jemu chodziło o to że światła pozycyjne z tyłu świecą się też przy światłach drogowych i mijania, dlatego uznał je za miajania i drogowe. Ale wszedzie się mówi że światła pozycyje to z prozdu i z tyłu, a mijania i drogowe tylko przód. A może miał zły dzień i chciał cię na czymś złapać lub poprostu popolemizować sobie z kimś :wink:

PS Zdałeś? :roll:
26 wrzesień 2008 zdane za pierwszym razem :wink:
moniaska

Postprzez Norstak » poniedziałek 06 października 2008, 19:09

Zapomniałeś dodać , że przy światłach mijania/drogowych, z tyłu samochodu swiecą się takie same jak przy pozycyjnych i egzaminator nie ma prawa się przyczepić.
Norstak

Postprzez cman » poniedziałek 06 października 2008, 22:49

Norstak napisał(a):...z tyłu samochodu swiecą się takie same jak przy pozycyjnych...

Przyznam, że zaintrygował mnie powyższy fragment zdania :).
cman

Postprzez Norstak » poniedziałek 06 października 2008, 23:04

Fakt, fatalnie to sformułowałem :wink:
Norstak

Postprzez adam_da_gr8 » środa 08 października 2008, 13:11

niestety nie zdałem, bo zahaczyłem lekko przednim zderzakiem o słupek, dzisiaj byłem oglądać film bo nie widziałem tego uderzenia i kiedy zapytałem o te światła dyrektor powiedział mi że punto ma z tyłu tylko światła pozycyjne a egzamnator jest urzędnikiem państwowym i nie ma prawa wprowadzić mnie w błąd więc insynuuję i kłamię ale nie zadzwoni się go zapytać bo i tak mu nie powie chociaż zawsze mówi prawdę
adam_da_gr8

odnośnie grande punto pytanie

Postprzez tomasz55 » czwartek 09 października 2008, 17:39

Witam Serdecznie .! w Grande punto

Chciałbym się poradzić jak to jest z tymi światłami na egzaminie a konkretnie jezeli egzaminator wyda mi polecenie abym właczył wszystkie możliwe światła jednocześnie .. Coś tam wiem jak by co poprawcie mnie .. otóż :

na włacz zapłonie

Światła mijania + przeciwmg tylnie/przednie + awaryjne + cofania +ewentualnie hamulec

a co z długimi czy palą się razem ze swiatłami przeciwmgł ? ,czy trzeba je wyłaczyć . ????

Bardzo byłbym wdzięczny za odp /pzdr
tomasz55

Postprzez moniaska » czwartek 09 października 2008, 17:52

Światła przeciwmgielne świecą się ze światłami drogowymi, ale mi instruktor mówił żeby przeciwmgielne sprawdzać na światłach mijania, bo egzaminatorom się czasami może nie spodobać że spr na drogowych, ale nie wiem dlaczego, nigdy się nie zgłębiałam w tym temacie :wink:

PS bardzo ważne na egzaminie (póżniej nie ma różnicy), nie ma świateł długich są drogowe 8)
moniaska

Postprzez tomasz55 » czwartek 09 października 2008, 17:55

cholerka ,Moniaska !!!!!!!!!! Dzieki Wielkie :)
Jezeli sie nie pomylilas ze chodzi o Grande punto
tomasz55

Postprzez moniaska » czwartek 09 października 2008, 18:02

Nie nie pomyliłam się, nigdy nie zapomne tego dziadostwa na których się musiałam uczyc jeździć i niestety na egzaminie też na niego trafiła :cry: :cry: , dlaczego nie można wybierać samochodów w Zamościu :cry: :cry:
moniaska

Powrót do Egzamin na prawo jazdy