Obszar zabudowany a miejscowość

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Obszar zabudowany a miejscowość

Postprzez prybo » sobota 04 października 2008, 18:57

Witam

Kilka dni temu zostałem zatrzymanę przez Policję za przekroczenie prędkości o ok 25 km/h. Pan funkcjinariusz oznajmij mi że należy mi się 4 pkt i 200zł (skończyło się na szczęścioe na pouczeniu)

Niby wszytko z regułami prawa,ale.....
Zatrzymanie nastąpiło za znakiem kończącym teren zabudowany D-43 (czarne domki na białym tle przekreślone czerwonym pasem) a znakiem kończącym miesjcowość E-18a (nazwa miejscowośći na zielonym tle przekreslone czerwoną linią). I tutaj dochodzimy do meritum sprawy.

Otóż czy funkcjonariusz nie nagiął prawa?? Przekrocztłem znak kończący obszar zabudowany i zacząłem przyspieszać. Prędkosć podczas złapania na radar ok 75km/h.

Wg mnie minąwczy znak kończaćy obaszr zabudowany prędkosć dpuszczalna to 90 km/h (zaznaczam że żadnego znaku dotyczącego ograniczenia prędkosći tam nie ma tylko, znak kończący obszar zab. D-434 a jakieś 400 m dalej E-18a). Czy w wyzej opisanej sytuacji miał rację Policjant czy też ja. Proszę o odpowiedzi..
prybo

Postprzez dariex » sobota 04 października 2008, 19:17

Znakiem mówiącym,że znajdujesz się już poza terenem zabudowanym jest znak D-48

(usunełam swoją błędną wypowiedź)

Rozumiem,że pomyliłeś symbol znaku i nie chodzi o D-434 tylko D-43(w ostatnim zdaniu Twojej wypowiedzi).
Jeśli zatem zatrzymanie nastąpiło za znakiem D-48,to gdyby został wystawiony mandat,byłby on niezgodny z obowiązującymi przepisami.
Ostatnio zmieniony sobota 04 października 2008, 20:23 przez dariex, łącznie zmieniany 1 raz
dariex

Postprzez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 19:26

Jeżeli było tak jak mówisz, że nie było żadnych znaków ograniczających, to masz rację, że możesz 90km/h a na dwujezdniowej 100km/h i tak j/w kolega napisał obchodzi Cię znak tylko d-43, za nmi już sobie ejdziesz 90km/h spokojnie.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez scorpio44 » sobota 04 października 2008, 19:53

Dariex ==> od kiedy znak E-18a nie obowiązuje? :shock: Nie obowiązują białe znaki z nazwą miejscowości. Zielone obowiązują, ale nie mają żadnego związku z dopuszczalnymi prędkościami. A z symbolami D-48 to rozumiem, że literówki (tylko czemu dwukrotnie :D)?
scorpio44

Postprzez tristan » sobota 04 października 2008, 19:54

dariex napisał(a):znak z nazwą miejscowości na zielonym tle,z przekreśloną nazwą miejscowości( E-18a) już nie obowiązuje.

:O Od kiedy?

BTW: Czy na wjeździe do miejscowości nie było ograniczenia wiszącego pod znakiem zielonym E-17a?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez prybo » sobota 04 października 2008, 20:06

tristan napisał(a):
dariex napisał(a):znak z nazwą miejscowości na zielonym tle,z przekreśloną nazwą miejscowości( E-18a) już nie obowiązuje.

:O Od kiedy?

BTW: Czy na wjeździe do miejscowości nie było ograniczenia wiszącego pod znakiem zielonym E-17a?

nie nie maz żadnego znaku dotyczącego ograniczenia prędkośći
prybo

Postprzez dariex » sobota 04 października 2008, 20:21

:shock:
bijcie i litości nie miejcie bo mi się coś logiczne myślenie wyłączyło chyba :roll:
Pardon,pardon oczywiście moja wielka wina!
dariex

Re: Obszar zabudowany a miejscowość

Postprzez Cycu » poniedziałek 06 października 2008, 14:54

prybo napisał(a):Zatrzymanie nastąpiło za znakiem kończącym teren zabudowany

Ale ile metrów za obszarem zabudowanym :?: Może tuż za znakiem :?: :P Zatrzymanie za a pomiaru dokonano w obszarze zabudowanym :P
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez HakirimJP » poniedziałek 06 października 2008, 20:20

Cycu napisał(a):
prybo napisał(a):Zatrzymanie nastąpiło za znakiem kończącym teren zabudowany

Ale ile metrów za obszarem zabudowanym :?: Może tuż za znakiem :?: :P Zatrzymanie za a pomiaru dokonano w obszarze zabudowanym :P

Myślę, że Cycu powiedział bardzo istotną rzecz, jeżeli pomiaru prędkości dokonano przed znakiem kończącym obszar zabudawany, to faktycznie jest to wykroczenie, i przed tym argumentem może być Ci ciężko się wybronić. I pamiętaj, że "suszarki" policjantów sięgają wiele w przód.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez Cycu » wtorek 07 października 2008, 14:27

HakirimJP napisał(a): I pamiętaj, że "suszarki" policjantów sięgają wiele w przód.

Szczególnie nowe, laserowe :twisted: :twisted:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez Goska_1 » wtorek 07 października 2008, 15:00

Cycu napisał(a):
HakirimJP napisał(a): I pamiętaj, że "suszarki" policjantów sięgają wiele w przód.

Szczególnie nowe, laserowe :twisted: :twisted:

trzeba dobrą nawigację mieć albo CB :smoke: :silent: bo ciężkie nastały :fear: , jak nie suszarka to zdjęcia :>
a na powaznie to zgodnie z przepisami trzeba jeździć i prędkości nie przekraczać :wink2:
stara miłość nie rdzewieje, bo jest w ocynku...

Obrazek
Goska_1

Powrót do Sytuacje na drodze