Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 17:49
przez cman » sobota 04 października 2008, 18:10
przez scorpio44 » sobota 04 października 2008, 18:54
przez dariex » sobota 04 października 2008, 19:33
HakirimJP napisał(a):Ja ostatnio miałem na wykładach, że w skrzyżowaniu o ruchu okrężnym nie trzeba włączać prawego kierunkowskazu ale żeby to robić dla upłynnienia ruchu a o lewym kierunkowskazie nikt mi nic nie mówił, na rondach nie używa się lewego kierunku. Ale ludzie oczywiśćie swje wiedzą...
przez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 19:34
scorpio44 napisał(a):HakirimJP ==> czyli mam rozumieć, że Twoja teoria jest taka, że na rondzie w ogóle nie używamy kierunkowskazów (ani prawych, ani lewych)?
dariex napisał(a):HakirimJP napisał(a):Ja ostatnio miałem na wykładach, że w skrzyżowaniu o ruchu okrężnym nie trzeba włączać prawego kierunkowskazu ale żeby to robić dla upłynnienia ruchu a o lewym kierunkowskazie nikt mi nic nie mówił, na rondach nie używa się lewego kierunku. Ale ludzie oczywiśćie swje wiedzą...
Wyjazd z ronda sygnalizujesz zawsze.I spytaj instruktora prowadzącego dlaczego wg niego nie trzeba tego robić?
Nie zawsze uczą sygnalizowanie wjazdu na owo rondo(lewy kier.) ale błędem to na pewno nie jest.
przez scorpio44 » sobota 04 października 2008, 19:56
przez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 20:06
scorpio44 napisał(a):Tysiąc już było teorii na temat kierunków na rondzie, ale takiej (że niewłączanie ich wcale nie może być uznane za błąd) to jeszcze nie słyszeliśmy. Jestem na 90% pewien, że coś źle zrozumiałeś w słowach swojego wykładowcy. ;)
przez cman » sobota 04 października 2008, 20:19
HakirimJP napisał(a):Tak przynajmniej mi powiedział wykładowca i tego się trzymam.
HakirimJP napisał(a):A o kierunku w lewo na rondzie nigdy nie słyszałem, jest to poprostu śmieszne. Nie używa się lewego kierunkowskazu na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym!
przez HakirimJP » niedziela 05 października 2008, 21:02
cman napisał(a):HakirimJP napisał(a):Tak przynajmniej mi powiedział wykładowca i tego się trzymam.
Uwierz mi, im szybciej przestaniesz się tego trzymać, tym lepiej na tym wyjdziesz.HakirimJP napisał(a):A o kierunku w lewo na rondzie nigdy nie słyszałem, jest to poprostu śmieszne. Nie używa się lewego kierunkowskazu na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym!
Mógłbyś to poprzeć jakimś przepisem?
przez cman » niedziela 05 października 2008, 22:13
PRD napisał(a):Art. 22. 5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
przez kamiles » niedziela 05 października 2008, 22:25
HakirimJP napisał(a): też się zdziwiłem, ale odrazu przed oczami pojawiły mi się takie sytuacje, w których widziałem jak niektórzy nie używają prawego kierunku przy zjeździe z ronda, i nie są to rzadkie sytuacje, więc coś w tym jest.
HakirimJP napisał(a):
Ale skoro powiedział, też, żeby powiedzieć to egzaminatorowi jak się spruje na egzaminie to to już staje się bardziej wiarygodne.
Ale to w tej chwili nie ma znaczenia, bo ja uważam to jako obowiązek kierującego
przez HakirimJP » poniedziałek 06 października 2008, 19:15
kamiles napisał(a):HakirimJP napisał(a): też się zdziwiłem, ale odrazu przed oczami pojawiły mi się takie sytuacje, w których widziałem jak niektórzy nie używają prawego kierunku przy zjeździe z ronda, i nie są to rzadkie sytuacje, więc coś w tym jest.
Takiego bzdurnego dowodzenia to jeszcze nie słyszałam :shock: hmm... to ja Ci powiem, że często widzę kierowców przejeżdżających na czerwonym świetle, więc... chyba tak można, skoro oni tak robią 8)
kamiles napisał(a):HakirimJP napisał(a):Ale skoro powiedział, też, żeby powiedzieć to egzaminatorowi jak się spruje na egzaminie to to już staje się bardziej wiarygodne.
Ale to w tej chwili nie ma znaczenia, bo ja uważam to jako obowiązek kierującego
A ja proponuję, żebyś na egzaminie jednak postąpił tak, jak kazał Ci Twój "super" instruktor (przecież nic nie ryzykujesz), a potem przyjdź do nas i pochwal się, na kiedy wyznaczyli Ci termin kolejnego egzaminu. :wink:
cman napisał(a):No to ja Ci podam przepis, a Ty mi wykaż proszę, że on tej sytuacji nie dotyczy:PRD napisał(a):Art. 22. 5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
przez kamiles » poniedziałek 06 października 2008, 19:46
HakirimJP napisał(a):Ale jak tłumaczył sam expert od PoRD rondo traktujemy jako prostą drogę i kolejne na niej skręty w prawo. Więc niewiem komu jest tu potrzebny kierunek w lewo.
HakirimJP napisał(a):jakim sensem było by dalej uczęszczać na te wykłady i wogóle korzystać z usług tego najlepszego w mieście OSK...
przez HakirimJP » poniedziałek 06 października 2008, 20:03
I tu jest właśnie rozbieżność zdań. Ale ja jestem za tym, że jeżeli coś nie jest uwarunkowane przepisami to nie trzeba tego robić a poza tym nie śmiej się tak, bo to co powiedział ten ekspert i mój instruktor ja mam głeboko w czterech literach bo i tak zawsze będe włączał ten kierunek w prawo. I tak już każdy mówi co innego ale najczytelniejszym i napewno niezaszkadzającym będzie włączanie tego je*anego kierunku w prawo na każdym rondzie. Za lewy też Ci nikt nic nie zrobi, ale moim zdaniem nie ejst on potrzebny, ponieważ nic nie pomaga na rondzie a ni Tobie a ni innym uczestnikom ruchu.kamiles napisał(a):HakirimJP napisał(a):Ale jak tłumaczył sam expert od PoRD rondo traktujemy jako prostą drogę i kolejne na niej skręty w prawo. Więc niewiem komu jest tu potrzebny kierunek w lewo.
hahaha... no i właśnie obaliłeś teorię swojego "super" instruktora 8) Skoro droga jest prosta i zjeżdżając z ronda skręcasz w prawo, to wytłumacz nam tu wszystkim na jakiej podstawie Twój instruktor mówi, że masz sobie podarować prawy kierunkowskaz. Czekamy!!!
przez Khay » poniedziałek 06 października 2008, 20:18