Jak zachować się na tym skrzyżowaniu?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak zachować się na tym skrzyżowaniu?

Postprzez HakirimJP » piątek 03 października 2008, 11:58

Mam następujące pytanie...
Jak zachować się na tym skrzyżowaniu oznaczonym czerwoną pętlą?

Narysowałem pobliskie skrzyżowania żeby nie było wątpliwości co do znaków.Zaś na samym skrzyżowaniu nie ma żadnych znaków od lat jeżdżę (narazie skuterem) na tym skrzyżowaniu i niewiem jak się na nim zachować tym bardziej, że nie miałem jeszcze okazji zetknąć się na nim z żadnym pojazdem bo jest tam bardzo mały ruch.
Narysowałem WSZYSTKIE znaki jakie są na tych drogach (dot. pierszeństwa przejazdu).
Czy będzie tu obowiązywać zasada prawej dłoni? Stary jak jedzie to zawsze się na nim zatrzymuje jadąc od strony gdzie nie naryswałem żadnego pojazdu, a od innych nigdy niejechał :P
Mój skuter to żółta 1.
Niewiem być może mają znaczenie tu znaki ze wcześniejszych skrzyżowań?
Proszę o pomoc...
Obrazek
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez ag_100 » piątek 03 października 2008, 12:15

Tak, zasada prawej dłoni. W tej sytuacji jedziesz ostatni.
ag_100

Postprzez HakirimJP » piątek 03 października 2008, 12:21

Tak, ale z czego wynika, że tu jest ta zasada? Z braku znaków?
Ja słyszałem coś przepisie, że znak z poprzedniego skrzyżowania przechodzi na następne na którym nie ma żadnych znaków i dopiero jakiś tam znak to redukuje? Mógłby ktoś to wyjaśnić?
Aaaa jeszcze na tym skrzyżowaniu drogi są z takiego samego asfaltu i nie różnią się niczym...
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez ag_100 » piątek 03 października 2008, 12:25

Skrzyżowania odwołują znaki. Wygląd drogi nie ma znaczenia. Jeśli sytuacja wygląda tak jak są tam narysowane znaki, to na tym skrzyżowaniu stosuje się zasadę prawej ręki.
ag_100

Postprzez aniaaa » piątek 03 października 2008, 12:27

nie mówili na kursie o skrzyżowaniach równorzędnych? to takie na których właśnie ta zasada obowiązuje...
chodzi Tobie pewnie o pierwszeństwo przejazdu (d-1) - jeżeli nie jest odwołany przez d-2 to obowiązuje cały czas (chociaż moim zdaniem to jest trochę bez sensu, ale nieważne), przy czym znak d-1 powinien być powtarzany przy każdym skrzyżowaniu - ale tak nie jest niestety. Po to znak a-7 jest jedyny w swoim rodzaju żeby można było się zorientować nawet jak nie mamy przed skrzyżowaniem d-1
27.09.2007-8.12.2007 - kurs
4.01.2008 - teoria 18/18
15.03.2008 - Bemowo - miasto -
28.04.2008 - Okęcie - ZDANE :D
19.05.2008 - odebrane :D
aniaaa

Postprzez HakirimJP » piątek 03 października 2008, 12:41

Oczywiście, że mówili ale ja nie zbyt często spotykam znak "koniec drogi z pierszeństwem przejazdu" a wiem, że mam tam pierszeństwo na skrzyżowaniu na którym nie ma znaków z mojej strony tylko na poprzecznej są "ustąp..." więc mam rozumować, że jeżeli stoi znak "droga z pierszeństwem przejazdu" to obowiązuje do tego momentu przez wszystkie skrzyżowania aż nie zobaczę znaku "koniec drogi z pierszeństwem przejazdu" albo odrazu "ustąp..."?? Czy jeszcze są jakieś wyznaczniki?
HakirimJP

Postprzez jessroncen » piątek 03 października 2008, 13:51

Ten rysunek co zapodałeś jest straszny, znaki na każdym skrzyżowaniu to przesada
Jeśli przed skrzyżowaniem nie ma znaku "droga z pierwszeństwem" to musisz upewnić się czy masz pierwszeństwo czy nie - to bardzo ważne - musisz wiedzieć na jakim skrzyżowaniu się znajdujesz i kto ma pierwszeństwo

Wskazówką że jedziesz drogą z pierwszeństwem mogą być odwrócone "trójkąty" stojące na drodze podporządkowanej

Obrazek

Jeśli na skrzyżowaniu nie ma żadnych znaków ustalających pierwszeństwo (Skrzyżowanie dróg równorzędnych) to stosujesz zasadę ogólną:
ustępujesz pierwszeństwa nadjeżdzającym z prawej strony, natomiast jeśli skręcasz w lewo, przepuszczasz tych co jadą z przeciwka na wprost lub skręcają w prawo, jeśli na skrzyżowaniu są tory tramwajowe, musisz ustąpić pierwszeństwa każdemu pojazdowi szynowemu (nie ma znaczenia z której strony nadjeżdza i gdzie jedzie)
jessroncen

Postprzez HakirimJP » piątek 03 października 2008, 14:07

Zasadę prawej dłoni to ja znam.
A na tamtym skrzyżowaniu nie ma żadnych znaków (podjeżdżałem z każdej strony).
Chodzi mi o to że jeżeli jade sobie wcześniej drogą i mam znak "ustąp..." na skrzyżowaniu i jade dalej prosto i napotykam takie skrzyżowanie bez znaków... I czy na tym skrzyżowaniu ma jakieś znaczenie, że na poprzednim skrzyżowaniu na tej drodze był "ustąp..." czy to jest koontynuacja?
Tak samo podobna syt. nazwę ja nr 2; jade sobie prosto dojeżdżam do skrzyżowania mam "droga z pierwszeństwem przejazdu" czyli jade sobie spokojnie prosto ciągle tą drogą nie napotykam żadnych znaków i dojeżdżam na tej samej drodze do skrzyżowania na którym nie ma po ŻADNEJ stronie znaków i czy dalej mam pierszeństwo bo wcześniej stał znak "droga z pierszeństwem przejazdu"???
Jeżeli nie jest to jasne mogę sporządzić rysunek...
HakirimJP

Postprzez jessroncen » piątek 03 października 2008, 18:01

nie ma czegoś takiego jak kontynuacja znaku "ustąp pierwszeństwa" nowe skrzyżowanie, to nowe znaki, a jak znaków nie ma to obowiązuje prawa strona

Może się zdarzyć że nie będzie znaku informacyjnego droga z pierwszeństwem, ale nie ma takiej opcji żeby na drodze podporządkowanej nie było znaku ustąp pierwszeństwa
Więc jak jechałeś drogą z pierwszeństwem a nie widzisz na skrzyżowaniu żadnych znaków to znaczy że już nie masz tego pierwszeństwa - skrzyżowanie dróg równorzędnych
jessroncen

Postprzez kopan » piątek 03 października 2008, 18:55

To jest skrzyżowanie 3/4 równorzędne i 1/4 z pierwszeństwem.
Jadący z prawej na lewo porusza się drogą z pierwszeństwem pozostali mają skrzyżowanie równorzedne.

Głupota drogowców.
Zgłosić sprawę do zarządcy drogi i niech wyjaśni w oparciu o jakie przepisy tak oznakował to skrzyżowanie.
kopan

Postprzez dariex » piątek 03 października 2008, 19:00

jak oznakowane skoro oznakowane nie jest?
dariex

Postprzez HakirimJP » piątek 03 października 2008, 21:31

jessroncen napisał(a):nie ma czegoś takiego jak kontynuacja znaku "ustąp pierwszeństwa" nowe skrzyżowanie, to nowe znaki, a jak znaków nie ma to obowiązuje prawa strona

Może się zdarzyć że nie będzie znaku informacyjnego droga z pierwszeństwem, ale nie ma takiej opcji żeby na drodze podporządkowanej nie było znaku ustąp pierwszeństwa
Więc jak jechałeś drogą z pierwszeństwem a nie widzisz na skrzyżowaniu żadnych znaków to znaczy że już nie masz tego pierwszeństwa - skrzyżowanie dróg równorzędnych

właśnie o to mi chodziło, dzięki

kopan napisał(a):To jest skrzyżowanie 3/4 równorzędne i 1/4 z pierwszeństwem.
Jadący z prawej na lewo porusza się drogą z pierwszeństwem pozostali mają skrzyżowanie równorzedne.

Głupota drogowców.
Zgłosić sprawę do zarządcy drogi i niech wyjaśni w oparciu o jakie przepisy tak oznakował to skrzyżowanie.

Mnie się wydawało, że jeżeli już to jest całe równorzędne, więc mógłbyś wyjaśnic ocb
HakirimJP

Postprzez kopan » piątek 03 października 2008, 22:14

Zasada jest jedna.
Jak się wyznacza drogę z pierwszeństwem to ma ona swój początek i koniec.
Nie mogą na tej drodze występować skrzyżowania równorzędne - no bo z pierwszeństwem.
Z tego wynika że w którymkolwiek momencie dowiedziałeś się że jesteś na drodze z pierwszeństwem to jesteś na takiej drodze.

Jeśli się wyznacza drogę z pierwszeństwem to ma ona swój początek i koniec.
Jeśli nie przebiega na wprost przez skrzyżowanie to wymaga to oznakowania.
Z tego wynika fakt ze jeśli się dowiedziałeś z oznakowania że jesteś na drodze z pierwszeństwem to jadąc nią jesteś na drodze z pierwszeństwem, obojętnie ile skrzyżowań przejedziesz to nadal jesteś na drodze z pierwszeństwem.
Jak ci przed nosem wystąpi znak podporządkowania to znaczy tyle że jest to koniec tej drogi z pierwszeństwem a poprzecznie lub jakoś inaczej masz nowa drogę z pierwszeństwem więc się podporzadkowywujesz .
Możesz też wylądować w malinach (koniec drogi)

Ps. Ten jadący z prawej wie że jest na drodze z pierwszeństwem ale ląduje w malinach wyhodowanych przez drogowców ogrodników.
kopan

Postprzez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 12:10

Zaczynam chyba rozumieć kopan, tylko tak dla upewnienia powiedz jeszcze tu w tej sytuacji czy mogę sobie przez te wszystkie skrzyżowania jechać śmiało do tąd aż zobaczę takie znaki na końcu? Oczywiście też znaki a-5 a-8 c-12 i a-29 też mówią swoje ale to te dwa najważniejsze co narysowałem chyba.
Obrazek
HakirimJP

Postprzez DEXiu » sobota 04 października 2008, 16:21

Możesz sobie jechać śmiało do momentu, aż na którymś zabraknie znaków A-7 i się w Ciebie właduje ktoś z prawej - argument, że "przecież nie było znaku koniec drogi z pierwszeństwem" ma marne szanse, aby przemówić do panów w niebieskim :wink:
DEXiu

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze